Τύμπανα ειρήνης ενάντια στον πόλεμο

Με ένα συγκλονιστικό μουσικο-θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν στο χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο τα σωματεία των ηθοποιών, μουσικών και εικαστικών

Σάββατο 22 Μάρτη 2003

Ενα μεγάλο τζιπ - «πετρελαιοπηγή», που μετέφερε το χάρο μαζί με τους ιμπεριαλιστές δολοφόνους. Τον γελιοδέστατο Μπους. Τον «σοσιαλιστή» Μπλερ. Τον «προεδρεύοντα» στην ΕΕ Σημίτη, που τάχα «θλίβεται» για τον πόλεμο αλλά, ερήμην του εξοργισμένου με τον πόλεμο λαού μας, υπερτερεί όλων των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ σε στρατιωτικές διευκολύνσεις των ΗΠΑ (σ.σ. ξαναδείτε το σχετικό χτεσινό αποκαλυπτικό πίνακα που δημοσίευσε ο «Ρ»). Τύμπανα της ειρήνης που ακατάπαυστα έδιναν τους παλμούς της παλλόμενης διαδήλωσης ενάντια στο βρωμερό πόλεμο των ΗΠΑ και Ευρωπαίων συνεταίρων τους. Πανό και πικέτες καταγγελίας, με χάρτινα περιστέρια καρφιτσωμένα στο στήθος και στα χέρια μαύρες σημαίες. Μαυροφορεμένες, δακρυρροούσες μωρομάνες κρατώντας στα χέρια τα «φέρετρα» των νεκρών βλασταριών τους. Νέοι και μεσήλικες άντρες καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια.

Προσπαθούμε να περιγράψουμε το συγκλονιστικό αντιπολεμικό, κοινό δρώμενο, με το οποίο έδωσαν το μαχητικό «παρών» στο χτεσινό συλληλητήριο το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και εικαστικοί δημιουργοί. Ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή της Ελλάδας που αντιστέκεται, διαδήλωσαν με το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν συνείδηση του χρέους τους ως καλλιτέχνες να υπερασπιστούν τον άνθρωπο, τη ζωή, τον πολιτισμό, αλλά και να συμβάλουν στην αφύπνιση των συνειδήσεων.


«Γιατί να λέμε βίαια τα νερά του ποταμού και όχι τις όχθες που το περιορίζουν;» έγραφε το πανό της Πρωτοβουλίας Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, που προπορεύονταν, θυμίζοντας στους διαδηλωτές τον πάντα επίκαιρο λόγο του Μπρεχτ. Ενας λόγος, που μαζί με αυτόν του Ρίτσου και άλλων ποιητών ανάβλυζε και από τις δεκάδες πικέτες στα στήθη ηθοποιών, μουσικών, καλλιτεχνών από διάφορους χώρους.

«Σώστε τον πλανήτη από τον πλανητάρχη» έγραφε το πανό του ΣΕΗ. «Musicians against the war» δήλωνε το πανό του ΠΜΣ. Τα τύμπανα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έδιναν τον αγωνιστικό ρυθμό, συνοδεύοντας τα συνθήματα «Μπους, φασίστα, δολοφόνε», ενώ οι μαύρες σημαίες στα χέρια δεκάδων διαδηλωτών «μιλούσαν» για το πένθος της ανθρωπότητας. Ακολουθούσαν οι λαβωμένοι από τον ιμπεριαλισμό λαοί: Το μαυροντυμένο Ιράκ, η Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν με την μπούργκα, το αιματοβαμμένο Βιετνάμ, η Γιουγκοσλαβία, με το στόχο στην καρδιά...

Λίγο πιο πίσω, στο αναπηρικό καροτσάκι, οι ΗΠΑ, η «ανάπηρη» δύναμη του πλανήτη. Και στο κέντρο το στρατιωτικό τζιπ - πετρελαιοπηγή, ν' αναβλύζει μέσα από νεκροκεφαλές, μεταφέροντας το θάνατο, μαζί με τους δολοφόνους των λαών Μπους και Μπλερ και τον συνένοχο Σημίτη. Και πίσω από το άρμα των κομάντος του θανάτου, οι μαυροφορεμένες γυναίκες με παιδικά φέρετρα στα χέρια, ξεσήκωναν ενθουσιώδη χειροκροτήματα όσων παρακολουθούσαν το δρώμενο, που κορυφώθηκε μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησε τους ανάπηρους που δεν υποτάχθηκαν (2012-12-11 00:00:00.0)
Με τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας (2005-09-13 00:00:00.0)
Πέντε λεπτά της ώρας (2005-06-02 00:00:00.0)
«Κονσέρτο» διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας (2000-10-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-23 00:00:00.0)
"Ανασφαλή" τα... μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια (1996-08-07 00:00:00.0)