Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κονσέρτο» διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας

Πορεία των μουσικών στο υπουργείο Εργασίας, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής

Από τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας του ΠΜΣ
Από τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας του ΠΜΣ
Με τύμπανα, πνευστά αλλά και μία πίπιζα, με πανό, πλακάτ, πικέτες και μαύρες σημαίες, μα πάνω απ' όλα με αγωνιστική διάθεση δεκάδες μουσικοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας. Με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και επί μία ώρα παραταγμένοι μπροστά από το υπουργείο Εργασίας έπαιζαν τους «παιάνες» της αγωνίας τους, τα «εμβατήρια» του αγώνα τους διεκδικώντας εργασία και αξιοπρέπεια. Η ανεργία στο χώρο της μουσικής ξεπέρασε το 50%», ενώ η εργασία των μουσικών είναι πλέον ισοδύναμη της υποαπασχόλησης.

Ο ΠΜΣ είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να του επιδώσει για μια ακόμη φορά το υπόμνημα και να του εκθέσει τα προβλήματα του κλάδου: Απασχόληση ανασφάλιστων μουσικών, παράνομη απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις μουσικών, όπως και αλλοδαπών με παράλληλη καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, κατάργηση των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, συστηματική καταπάτηση των όρων της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου (εξοντωτικό ωράριο κ.ά.), εκφοβισμός και τρομοκρατία στους χώρους εργασίας για την αποτροπή επωνύμων καταγγελιών στα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μουσικών έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μουσικών έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ηταν λίγο μετά τις 12.30μ., όταν η πορεία ξεκινούσε από τα γραφεία του συλλόγου τους για το υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή μουσικών από τα σύνολα του Δήμου Αθηναίων, από τις ορχήστρες της ΕΡΤ, από τα κέντρα κ.ά. «Ζητάμε εργασία, όχι υποαπασχόληση», «Ακούτε ζωντανή μουσική, κάνει καλό και καταπολεμάει την ανεργία», έγραφαν τα πανό, ενώ τα συνθήματα πολλά και ευρηματικά στις πικέτες: «78 χρονών ο μουσικός στη σύνταξη!!! (αν δε μας προλάβει ο Αγιος Πέτρος)», «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα», «Γιατί τόση αδιαφορία;», «Είμαστε μουσικοί, όχι εργολάβοι (συμβάσεις έργου;)», «Να αναγνωριστούν οι θέσεις εργασίας στα σύνολα». Και ανάμεσά τους το πλακάτ με τη φωτογραφία του πρωθυπουργού και με τη δήλωσή του: «Θα 'μαστε μάρτυρες μιας άνοιξης του πολιτισμού», αλλά και ένα άλλο που έγραφε: «Ο υπουργός ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό αλλά έχει ρίξει στην πείνα και την ανεργία τον ελληνικό λαό». Στη διάρκεια της κινητοποίησής τους οι μουσικοί μοίραζαν «επιστολή» τους στους περαστικούς, ζητώντας την κατανόησή τους για την «ταλαιπωρία», αλλά και τη συμπαράστασή τους στην κοινή υπόθεση του πολιτισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΠΜΣ, τελικώς, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος ζήτησε από το σύλλογο να του ξαναδώσει στοιχεία, προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Υποσχέθηκε να έχει νέα συνάντηση με τον ΠΜΣ στο διάστημα 6-10 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Προβλήματα, που όμως ο σύλλογος των μουσικών έχει επανειλημμένα εκθέσει στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στη διενέργεια συνεχών ελέγχων για τους παράνομα εργαζόμενους και τη δημιουργία, βάσει νόμου, θέσεων εργασίας σε θέατρα, ξενοδοχεία, πλοία. Επίσης, εφαρμογή του νόμου για την εργασία αλλοδαπών νόμιμα εργαζομένων (1 Ελληνας προς 1 αλλοδαπό). Στη χτεσινή συνάντηση ο Χρ. Πρωτόπαππας ζήτησε λίστα με τα κέντρα όπου παραβιάζονται οι εργασιακές σχέσεις, η οποία όμως έχει δοθεί στο υπουργείο εδώ και ένα χρόνο από τον ΠΜΣ. Αποτέλεσμα είναι μέσα σε αυτό το χρόνο να έχουν διενεργηθεί μόλις 5 έλεγχοι, για τους οποίους μάλιστα υπάρχει και διχογνωμία ανάμεσα στην υπηρεσία του υπουργείου (ΣΕΠΕ) και την αστυνομία για το αν παρανομούν. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι δε θα είναι μια ακόμη παραπομπή του προβλήματος στις καλένδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ