Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρία ποιητών

Κείμενο διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της ελληνικής ποιητικής δημιουργίας από την Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης υπέγραψαν και έστειλαν χτες στον Τύπο 35 ποιητές μας. Αξίζει εξαρχής να σημειωθεί και το απόλυτο δίκιο της διαμαρτυρίας τους και η υπομονή τους να θέσουν το θέμα μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης.

Οι ποιητές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους «για την επιλογή εκείνων που οργάνωσαν την εκπροσώπηση της χώρας» στην Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης να μην συμπεριληφθούν και ποιητές στην ελληνική αποστολή. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο για μια χώρα με τόσο μεγάλη ποιητική παράδοση, δύο Νόμπελ λογοτεχνίας που δόθηκαν σε ποιητές και έναν Ελληνα ποιητή - τον Κ. Καβάφη - που έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, οι "αρμόδιοι" να αντιμετωπίζουν απαξιωτικά τους σημερινούς ποιητές». Οι υπογράφοντες εκφράζουν την ελπίδα ότι το 2001, όπου η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα σ' αυτή την έκθεση «όχι μόνον να μην επαναληφθεί το φετινό λάθος, αλλά να προετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα η παρουσία της σύγχρονης ποίησής μας στην έκθεση αυτή».

Τη διαμαρτυρία υπογράφουν οι ποιητές: Ιάσων Δεπούντης, Νάνος Βαλαωρίτης, Εκτωρ Κακναβάτος, Λύντια Στεφάνου, Κώστας Στεργιόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Θανάσης Κωσταβάρας, Μάνος Ελευθερίου, Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Τάσος Δενέγρης, Αλέξανδρος Ισαρης, Αργύρης Χιόνης, Λευτέρης Πούλιος, Γιάννης Κοντός, Νατάσα Χατζιδάκη, Βασίλης Στεριάδης, Αθηνά Παπαδάκη, Ανδρέας Παγουλάτος, Μαρία Κυρτζάκη, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιώργος Χρονάς, Κώστας Μαυρουδής, Θανάσης Νιάρχος, Μιχαήλ Μήτρας, Γιάννης Βαρβέρης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Αντώνης Φωστιέρης, Στρατής Πασχάλης, Μαρία Κούρση, Χάρης Βλαβιανός, Δημήτρης Χουλιαράκης, Νίκος Δαβέτας, Αλέξης Σταμάτης.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χρήστος Λάζος, πληροφορούμενος τη διαμαρτυρία, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιλογές του ΕΚΕΒΙ, λέγοντας ότι εκτός από τους έξι πεζογράφους που επιλέχθηκαν, με την επιλογή του Σεφέρη «τιμήσαμε και την παράδοση της ποίησης». Ο Χρ. Λάζος κάνει λόγο και πρόταση σε Ελληνίδα ποιήτρια να συμμετάσχει στη Φραγκφούρτη, η οποία «για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσε να δεχτεί την πρόταση» και συνεχίζει: «Στη φετινή εξαμελή ομάδα δεν υπήρχε ποιητής παρ' ό,τι αυτό δεν αφορά την ποίηση, αλλά γενικά μια στρατηγική προώθησης του βιβλίου. Το Νοέμβρη στο Παρίσι, στο «Σπίτι της Ποίησης», θα συμμετάσχουν δέκα ποιητές και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η προώθηση του ελληνικού βιβλίου και όλων των κατηγοριών του ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με τη Φραγκφούρτη του 2000 και του 2001. Υπάρχει μια στρατηγική στην οποία η ποίηση έχει τη θέση που της ανήκει και η οποία απαιτεί βάθος χρόνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ