ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΙΡΑΚ
Αρχισε το «παζάρι»

Δριμύ «κατηγορώ» προς ΗΠΑ - Βρετανία από Βρετανούς αρχαιολόγους

Τετάρτη 16 Απρίλη 2003

Για «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό» καταγγέλλουν τις ΗΠΑ και τη χώρα τους οι Βρετανοί αρχαιολόγοι, ενώ φημολογείται η έναρξη του αρχαιοκαπηλικού εμπορίου!

Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν, ότι ενώ οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις έσπευσαν να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ, δεν έκαναν το ίδιο για τα μνημεία και τα μουσεία του. «Το να προστατεύουν το υπουργείο Πετρελαίου, αλλά όχι το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης, δείχνει τη στάση της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας απέναντι στην ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε ο Αλεξ Χαντ, ερευνητής και έφορος του Βρετανικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο Γιορκ.

Ο Τζέρεμι Μπλακ, ειδικός για το αρχαίο Ιράκ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θύμισε ότι Αμερικανοί αρχαιολόγοι προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποιώντας του τις αρχαιολογικές τοποθεσίες. «Τους ενημέρωσαν, όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί», τόνισε ο Μπλακ, ενώ ο Χαντ δήλωσε: «Πιστεύω πως από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρξε άλλη τόσο μεγάλη λεηλασία».

Οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν κείμενο στη βρετανική «The Guardian», επισημαίνοντας την αδιαφορία των κατοχικών δυνάμεων για τη λεηλασία αρχαιολογικών θησαυρών, ειδικά στη Μοσούλη, στη Βασόρα και τη Βαγδάτη. Εκφράζουν επίσης την αγανάκτησή τους για τις πιέσεις των ΗΠΑ, ώστε να χαλαρώσει η νομοθεσία που προστατεύει την ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά (η οποία απαγορεύει την πώληση των έργων τέχνης στο εξωτερικό) με τη δικαιολογία ότι τα αντικείμενα αυτά θα είναι πιο ασφαλή στις ΗΠΑ! Ο Χαντ χαρακτήρισε αυτή τη δικαιολογία ως «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό».

Υπάρχουν πληροφορίες, ότι το εμπόριο των αρχαιοτήτων ήδη άρχισε και ότι συλλέκτες στο Παρίσι δέχτηκαν «προτάσεις». Ο Μπλακ εκτιμά, ότι τα αρχαιοκαπηλικά κυκλώματα περνούν από την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Ελβετία, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν, ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1953 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρό πολέμου.

Εξάλλου, η Ενωση Διευθυντών Μουσείων Τέχνης απηύθυνε έκκληση σε μουσεία και συλλέκτες, σε ολόκληρο τον κόσμο, να μην αγοράζουν αντικείμενα από μουσεία του Ιράκ και συλλέγει πληροφορίες για τα κλεμμένα αρχαία αντικείμενα. Αύριο θα γίνει στο κτίριο της «ΟΥΝΕΣΚΟ» στο Παρίσι, συνάντηση ειδικών στον ιρακινό πολιτισμό για μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, κυνικότατα δήλωσε ότι η χώρα του «δεσμεύεται»(!) για αποκατάσταση του Μουσείου της Βαγδάτης και ότι θα «συνδράμει» την «Ιντερπόλ» στις έρευνες για τα κλεμμένα! Ο Μπλακ όμως τον πρόλαβε: «Οταν τα αντικείμενα φύγουν από το Ιράκ, είναι σχεδόν αδύνατον να επιστρέψουν»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτό μόνο για την «ελίτ» (2013-04-07 00:00:00.0)
«Ανοιξε» το Εθνικό Μουσείο Βαγδάτης (2009-02-24 00:00:00.0)
...Μετρώντας νεκρούς (2003-04-11 00:00:00.0)
Πόλεμος και πολιτιστική κληρονομιά (2003-03-18 00:00:00.0)
Καμπάνιες και αρνήσεις (2002-01-16 00:00:00.0)
Δολοφονικός βομβαρδισμός (2000-04-07 00:00:00.0)