Να βάλουμε πλάτη όλοι, για να γυρίσει η κατάσταση

Στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδας περιόδευσε χτες ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

Παρασκευή 17 Μάρτη 2000

Το τοπίο της μετα - ΟΝΕ εποχής με το απειλούμενο σάρωμα κάθε κατάκτησης, αλλά και η ανάγκη αντίστασης σε όσα απεργάζεται η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα επιτελεία των Βρυξελλών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχε χτες ο υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος με τους υπάλληλους των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Αντ. Σκυλλάκος περιόδευσε για αρκετές ώρες σε τμήματα της Τράπεζας, συνοδευόμενος από το γνώριμο, εδώ και δεκαετίες στο χώρο, συνδικαλιστή Χάρη Παπαμάργαρη, ο οποίος μετέχει στην Πανελλαδική Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ. Στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας, στην οδό Πανεπιστημίου, από όπου εκπορεύονται οι πολιτικές συμμόρφωσης με την ΟΝΕ, απασχολούνται 1.500 περίπου υπάλληλοι και από την επαφή που είχε με αρκετούς από αυτούς ο Αντ. Σκυλλάκος φάνηκε ότι τα μαύρα σύννεφα της μετα - ΟΝΕ εποχής είναι ήδη ορατά, αφού πολλοί υπάλληλοι εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Συνεπής δύναμη αντίστασης είναι το ΚΚΕ, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, και γι' αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο από τις επικείμενες εκλογές. Χρειάζεται, τόνισε, ένα αντίπαλο δέος, μια ουσιαστική αντιπολίτευση που θα παρεμβαίνει όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία. Με την ενίσχυση του ΚΚΕ, είπε, θα ανοίξει ο δρόμος και για αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς. Αλλωστε, υπογράμμισε, στην επικείμενη εκλογική μάχη μαζί με τους κομμουνιστές συμπαρατάσσονται και άλλες δυνάμεις από τους χώρους των Γραμμάτων, των καλλιτεχνών, της Επιστήμης, που δίνουν μαζί τη μάχη να μην περάσουν τα σχέδια της «νέας τάξης», κάτι που ανησυχεί σφόδρα την άρχουσα τάξη. Ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε ότι η ΝΔ το μόνο που υπόσχεται είναι να υποταχθεί καλύτερα στις επιταγές της ΕΕ και της «νέας τάξης». Ομως, τόνισε, και τα άλλα κόμματα (ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) παρά την όποια κριτική κάνουν, «πατάνε σε δύο βάρκες». Δεν μπορεί, είπε, από τη μία να είσαι με την ΕΕ και την ΟΝΕ (όπως ο ΣΥΝ) και από την άλλη να τάσσεσαι, υποτίθεται, κατά των αντιλαϊκών πολιτικών που απορρέουν από αυτήν. Ούτε είναι δυνατόν να κριτικάρεις την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (όπως το ΔΗΚΚΙ) και από την άλλη να εξαγγέλλεις ότι μετεκλογικά, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα συνεργαστείς μαζί του.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από κάποιους και το θέμα κατά πόσο είναι ρεαλιστικά όλα όσα λέει το ΚΚΕ τη στιγμή μάλιστα που κυριαρχεί η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου. Ο ομιλητής, αφού υπενθύμισε ότι παγκοσμίως υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις στην προωθούμενη πολιτική, τόνισε ότι σήμερα δεν πρέπει κανένας να είναι μοιρολάτρης. Ολοι, είπε, πρέπει να βάλουμε πλάτη -και με την ψήφο μας- για να γίνει πιο ορμητική η αντίσταση. Αλλωστε, υπενθύμισε, εάν σκέφτονταν οι παλιότεροι από εμάς μοιρολατρικά και με όρους υποταγής στην πραγματικότητα, τότε πιθανόν να είχαμε ακόμα στην πατρίδα μας τους Τούρκους ή τους Γερμανούς.

Παλιός γνώριμος, με αγώνες χρόνων στο χώρο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Χάρης Παπαμάργαρης εξηγούσε στους συναδέλφους του γιατί, για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, θα ψηφίσει το ΚΚΕ: «Χρειάζεται, έλεγε, να υπάρχει ένας δυνατός σύμμαχος των εργαζομένων, όταν θα αγωνιζόμαστε για να αντιπαλέψουμε τα χειρότερα που θα έρθουν. Και τέτοιος σύμμαχος είναι το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ (2006-02-16 00:00:00.0)
Μια ανάπαυλα γιορτής και ξανά στη μάχη (2000-06-14 00:00:00.0)
Αποδοκιμάστε τον ανούσιο δικομματικό καυγά (2000-03-30 00:00:00.0)
Κεντρικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα (2000-03-23 00:00:00.0)
Δεν είναι μονόδρομος η ΟΝΕ (2000-03-09 00:00:00.0)
Βόμβα... η ψήφος στο ΚΚΕ (1996-09-18 00:00:00.0)