ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Για σύμβαση και ποιότητα στον Οργανισμό
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003

Ο τρόπος εφαρμογής των προγραμμάτων «χαμηλών προδιαγραφών» θα μετατρέψει τις υπάρχουσες μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε «πιάτσες», προειδοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι
Με ποσοστό συμμετοχής που ξεπερνά το 80% ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Πρόκειται για μια απεργία που πέρα απ' τα μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα αναδεικνύει και ζητήματα τόσο για τη φυσιογνωμία όσο και για τον προσανατολισμό του ΟΚΑΝΑ, καθώς βρίσκεται υπό διαμόρφωση ο εσωτερικός κανονισμός, ενώ πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τα προγράμματα των λεγόμενων χαμηλών απαιτήσεων με υποκατάστατα.

Ο ΟΚΑΝΑ συμπληρώνει οχτώ χρόνια λειτουργίας χωρίς εσωτερικό κανονισμό, ενώ σχέδιο που κυκλοφορεί έχει έντονα στοιχεία αντιδημοκρατικότητας, όπως κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου του σωματείου. Ενα απ' τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι ενισχύεται η αυθαιρεσία - σε πολλές περιπτώσεις είναι και μονοπρόσωπη - της Διοίκησης σε βάρος τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και της επιστημονικής προσφοράς.

Η σχέση εργασίας των 360 εργαζομένων είναι αορίστου χρόνου και οι μέσες καθαρές αποδοχές τους είναι 250.000 δραχμές (733 ευρώ) το μήνα. Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Διαιτησία. «Ζητούμε αξιοπρεπείς αποδοχές που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας και θα ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα της δουλιάς μας, που τη χαρακτηρίζει η επαγγελματική εξουθένωση», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι και τόνισαν ότι δε θα δεχτούν την εκχώρηση τομέων σε ιδιώτες, όπως η μισθοδοσία σε ιδιωτική τράπεζα. Επίσης δήλωσαν την αντίθεσή τους στη χορήγηση ενός τύπου ηλεκτρονικής κάρτας και κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν και απειλές για απολύσεις απ' τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών, επισήμαναν οι εργαζόμενοι και σημείωσαν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρή υποχώρηση στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του οργανισμού. Η τάση υποχώρησης στην ποιότητα, σημείωσαν, διαχέεται ως απαξίωση στην κοινωνία. Ανέφεραν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού ένας θεραπευτής αντιστοιχεί σε 40 θεραπευόμενους - οι διεθνείς προδιαγραφές είναι 1 προς 20 - και παραμένουν κλειστές οι μονάδες στη Λάρισα και στο Ρέθυμνο, ενώ στην Πάτρα δουλεύουν απ' το πρωί ως το βράδυ.

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τη μη ανάπτυξη νέων προγραμμάτων οδηγεί και στη λίστα των 2.500 ατόμων. Οι εργαζόμενοι τάχτηκαν υπέρ της πολυμορφίας των προγραμμάτων που θα ταιριάζουν στους χρήστες, αλλά τόνισαν ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων των χαμηλών απαιτήσεων απ' τις υπάρχουσες δομές κινδυνεύει τελικά σε «πιάτσες», καθώς θα επιτρέπεται η παράλληλη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Ζήτησαν η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων να γίνει από ξεχωριστές δομές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ναρκοθετείται η πρόληψη, υπονομεύεται η απεξάρτηση, θησαυρίζουν οι ιδιώτες (2013-06-26 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην γκετοποίηση των εξαρτημένων... (2009-08-13 00:00:00.0)
Η αιχμή του δόρατος... (2008-09-13 00:00:00.0)
Οι βασικοί άξονες (2001-06-29 00:00:00.0)
Αλίμονο (2001-05-26 00:00:00.0)
"Νάρκη" στην πρόληψη και θεραπεία (1997-05-27 00:00:00.0)