Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι βασικοί άξονες

Τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εντός του 2001 ολοκληρώνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος πλέον θα διοικείται από επταμελές ΔΣ συγκροτούμενο από προσωπικότητες με εμπειρία στη διοικητική οργάνωση και στο θέμα αντιμετώπισης των προβλημάτων των ουσιοεξαρτήσεων. Μέχρι τώρα το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ ήταν 15μελές και φαίνεται ότι θα εξοβελιστούν οι εκπρόσωποι των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Ο ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή και θα κάνει την αξιολόγηση της παροχής υπηρεσιών. Επίσης θα κατανέμει τη χρηματοδότηση και τελικά θα αντικαταστήσει τη Διυπουργική Επιτροπή.

  • Μέχρι το τέλος του 2002 όλα τα υπουργεία που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης συμπληρώνουν τον οργανισμό τους, συστήνοντας διευθύνσεις ή τμήματα ή γραφεία τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εφαρμογή των όσων αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
  • Ενισχύονται οι ομάδες των Ανώνυμων Ναρκομανών (ΑΝ) και Ανώνυμων Αλκοολικών (ΑΑ) για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας και του αλκοολισμού. Το Υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας ενισχύει τη λειτουργία πιλοτικού προγράμματος αλληλοβοήθειας στη Θεσσαλονίκη μέσω του ΟΚΑΝΑ και δεσμεύεται να προσφέρει τη στήριξη που θα του ζητηθεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες και προγράμματα.
  • Εντός του 2002 δημιουργείται Ταμείο Αντιμετώπισης Προβλημάτων Εξαρτησιογόνων Ουσιών το οποίο χρηματοδοτείται τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τους πόρους που προκύπτουν από κατασχέσεις ή δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων εμπόρων ναρκωτικών, καθώς και από πρόστιμα ή χρηματικές ποινές που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παράβασης των σχετικών διατάξεων. Τα χρήματα διατίθενται για την εκτέλεση δράσεων που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Μέχρι λειτουργίας του τριπλασιάζεται η κρατική χρηματοδότηση προς τους φορείς υλοποίησης δράσεων σχετικών με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης.
  • Μέχρι το τέλος του 2002 καθιερώνεται κλειστό ημερήσιο νοσήλιο για τις «θεραπευτικές κοινότητες» που λειτουργούν με καθορισμένο από το υπουργείο Υγείας νομοθετικό πλαίσιο και νομοθετείται κάλυψη δαπανών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για επισκέψεις σε ψυχολόγους πέραν αυτών που προβλέπεται για ψυχιάτρους, όταν κρίνεται απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη για την απεξάρτηση.
  • Εντός του 2001 στα πλαίσια του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (εντασσόμενα στο Νομοσχέδιο της Δημόσιας Υγείας) θεσμοθετείται Ινστιτούτο Ουσιοεξαρτήσεων και Τοξικομανίας.

Ο ρόλος του Ινστιτούτου θα είναι η ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων, η πιστοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων κλπ.

  • Μέχρι το τέλος του 2001 θα κωδικοποιηθεί σε ενιαίο κείμενο η σχετική νομοθεσία περί ναρκωτικών και οι εν γένει ρυθμίσεις.
  • Εντός του 2002 προωθείται νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη αναμορφωτηρίων ανήλικων σε Μονάδες Μέριμνας Νέων και τη σύσταση Κεντρικού Συμβουλίου Μονάδων για την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, την αντιμετώπιση νέων δραστών και θυμάτων και για την προστασία των δικαιωμάτων των νέων.
  • Εντός του 2002 θα δημοσιευτεί η κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Δικαιοσύνης για την ποσότητα εξαρτησιογόνων που χαρακτηρίζει τον έμπορο και διακινητή ναρκωτικών.
  • Η μικροδιακίνηση, η ποινική ή μη αντιμετώπιση της διάθεσης ορισμένων εξαρτησιογόνων ουσιών, ο τρόπος διαφήμισης του αλκοόλ και της συνταγογράφησης των νόμιμων εξαρτησιογόνων, αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις αποφάσεις της Βουλής και των εισηγήσεων της Διακομματικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης (2013-03-27 00:00:00.0)
Κλείνει ο δρόμος για την απεξάρτηση... (2011-12-11 00:00:00.0)
Εγκληματικά «παιχνίδια» με την ανθρώπινη ζωή (2011-07-23 00:00:00.0)
Η ανατομία ενός σχεδιασμένου εγκλήματος (2006-07-02 00:00:00.0)
Στο τούνελ της «χημικής καταστολής» (2003-01-30 00:00:00.0)
Να χτυπηθούν οι πραγματικές αιτίες (1998-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ