Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτεραιότητα χωρίς τις απαραίτητες υποχρεώσεις

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη έδειξαν την αναντιστοιχία των μέτρων και το μέγεθος του προβλήματος

Για καθαρούς Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησε ο πρωθυπουργός. (Στη φωτογραφία παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών)
Για καθαρούς Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησε ο πρωθυπουργός. (Στη φωτογραφία παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών)
«Στη χώρα μας γίνονται ήδη σημαντικά πράγματα, αλλά διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο όμως και το στίγμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού δε δίνει το εύρος εκείνων των μέτρων που έχει ανάγκη η χώρα μας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τη θωράκιση της νεολαίας. «Το φαινόμενο των ναρκωτικών, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι πολυδιάστατο ως προς τις αιτίες του και πολύπλευρο ως προς τις επιπτώσεις του. Δεν αφορά μονάχα τη δημόσια υγεία, ορισμένα άτομα, αλλά αφορά και την κοινωνική συνοχή μας και έχει συνδέσεις με την εθνική μας ασφάλεια».

Ο Κ. Σημίτης στην αρχή της δήλωσής του αναγνώρισε ότι «η εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών, ιδίως ανάμεσα στους νέους μας, ακολουθεί και στην Ελλάδα δυστυχώς την ίδια πορεία που ακολούθησε και στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και η χρήση επεκτείνεται».

«Επίσης -είπε σε άλλο σημείο- έχουμε επίγνωση ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας είναι μέρος ενός ευρύτερου διεθνούς προβλήματος. Δεν παρουσιάζεται μόνο εδώ, αλλά ιδίως σε άλλες χώρες. Η διακίνηση των ναρκωτικών έχει διεθνείς διασυνδέσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλαπλές, αθέατες και θεατές διακλαδώσεις στη διεθνή πολιτική και την οικονομική συγκυρία».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι αποφάσεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

  • «Πρώτα, την ενιαιοποίηση και ισχυροποίηση του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου της πολιτικής που εφαρμόζουμε. Ετσι ώστε να υπάρχει ένας ορθολογικότερος σχεδιασμός, αποδοτικότερος συντονισμός δράσεων και μία πιο αξιόπιστη αξιολόγηση αποτελεσμάτων. Ο πρώτος στόχος προέρχεται από τη διαπίστωση ότι τώρα χρειάζεται περισσότερος συντονισμός, χρειάζεται καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, χρειάζεται πιο αποτελεσματική οργάνωση.
  • Το δεύτερο που αποφασίσαμε είναι η ανάπτυξη, μέσα σ' αυτό το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ανέφερα, μιας σειράς δράσεων σε καθορισμένο χρονικό ορίζοντα και με μετρήσιμους δείκτες. Το σχέδιο αυτό θα εναρμονίζει τον κεντρικό σχεδιασμό με τον περιφερειακό σχεδιασμό και στους τρεις τομείς, στους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την προσπάθεια καταπολέμησης: Την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ενσωμάτωση όσων χρησιμοποιούν ναρκωτικά».

«Πολλά απ' αυτά που συζητήσαμε γίνονται», είπε ο πρωθυπουργός. «Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ενισχυθούν οι δράσεις και να επεκταθούν με νέες δράσεις, να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Θα πω μονάχα, για παράδειγμα, ότι θα αυστηροποιήσουμε τη νομοθεσία (την ποινική και τη σωφρονιστική) για τους εμπόρους ναρκωτικών και ότι θα αυξήσουμε τις μονάδες που χορηγούν υποκατάστατα, όπως θα αυξήσουμε τις μονάδες θεραπείας, καθώς και τις μονάδες που συμπαραστέκονται σ' αυτούς που πάσχουν από το πρόβλημα. Αυτές τις πρωτοβουλίες τις ανακοινώνουμε, με την ελπίδα ότι έτσι θα δημιουργηθούν στην κοινωνία ευνοϊκότεροι όροι για την περιστολή του φαινομένου. Ιδίως σε σχέση με τη μείωση των αρνητικών συνεπειών για την υγεία και την κοινωνική λειτουργία όσων έχουν εμπλακεί, να τους βοηθήσουμε στην υγεία τους. Αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε όλες εκείνες τις υποστηρικτικές δομές που θα αποτρέπουν την εργασιακή και κοινωνική απομόνωσή τους, ώστε να είναι πάντα δυνατό να τους εντάξουμε στην κοινωνία. Οι χρήστες είναι ασθενείς, αυτή είναι η άποψή μας. Την ασθένεια πρέπει να τη θεραπεύσουμε και ταυτόχρονα πρέπει να τους βοηθήσουμε να λειτουργήσουν θετικά στην κοινωνία».

«Η χώρα μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να υπάρχει μια πολιτική για τον περιορισμό της καλλιέργειας και της εμπορίας των ναρκωτικών, εδώ στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιφέρειά μας. Γιατί εκεί εντοπίζεται διεθνώς ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και εμείς έχουμε υποχρέωση να πολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα. Θα δώσουμε επίσης ιδιαίτερη σημασία για να έχουμε καθαρούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως το κράτος πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Θέλω όμως να τονίσω ότι όσο σημαντικός και να είναι ο ρόλος του κράτους, δεν είναι σε καμιά περίπτωση αποκλειστικός. Δεν εξαντλούνται έτσι όλες οι δυνατότητες που διαθέτει η κοινωνία μας. Η κοινωνία πρέπει και αυτή να ενεργοποιηθεί σ' αυτή την κατεύθυνση».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Με τις αναπτυσσόμενες κατά τομέα δράσεις της, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα φέρει στο προσκήνιο τον αγώνα των ναρκωτικών και θα εντάξει -και αυτό θέλουμε- και κάθε φορέα κοινωνικής ευθύνης, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας σ' αυτό τον αγώνα. Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι προτεραιότητα για μας, είναι υποχρέωση για μας, είναι ευθύνη μας. Παράλληλα, είναι προτεραιότητα, υποχρέωση και ευθύνη όλων μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτακτική ανάγκη για πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη (2012-02-29 00:00:00.0)
Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις (2010-04-28 00:00:00.0)
«Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις» (2006-12-20 00:00:00.0)
Αντίσταση στην επιβουλή κατά της αξιοπρέπειας (1999-12-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά (1998-09-11 00:00:00.0)
Εγκληματικότητα, εφιάλτης των εχόντων (1997-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ