Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Ζητούν να τους αποδοθούν τα χρήματα του ΕΠΤΑ

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην περικοπή των κονδυλίων που δικαιούνται μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), είναι οι δήμοι του νομού Λέσβου. Σε σύσκεψη που είχε πρόσφατα η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του νομού με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλή, οπότε και τέθηκε το ζήτημα της άμεσης απόδοσης του 50% των χρημάτων του ΕΠΤΑ, ώστε να προχωρήσουν προγραμματισμένα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή, ο τελευταίος επιβεβαίωσε τις περικοπές. Τις εξελίξεις ερμήνευσε η ΤΕΔΚ του νομού, ως «σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης εξοικονόμησης πόρων για την Ολυμπιάδα και απογύμνωσης της επαρχίας».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι αν δεν αποδοθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια - ανέρχονται σε 16 δισ. δραχμές - η Λέσβος θα «ξεμείνει» από έργα που έχει ανάγκη, οι δήμοι του νησιού αποφασίσουν να συναντηθούν σήμερα και να εξετάσουν τρόπους αντίδρασης. Ανάμεσα στα άλλα αναμένεται να προταθούν: Προειδοποιητικό κλείσιμο των δήμων και κοινοτήτων του νησιού. Διακοπή της διαδικασίας ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων και άλλων κρατικών εργασιών που έχει επιβάλει το υπουργείο στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Δικαστική διεκδίκηση των πόρων του ΕΠΤΑ. Ενημέρωση των δημοτών και προσπάθεια συντονισμού με τις υπόλοιπες ΤΕΔΚ των νομών.

Να σημειώσουμε ότι στο ΕΠΤΑ συγκεντρώνονται τα κονδύλια των υπουργείων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και μέρος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν κάθε χρόνο οι δήμοι, με στόχο την ενίσχυση των «Καποδιστριακών» Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι και τώρα, η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι οι ίδιοι οι ΚΑΠ, αφού τα υπουργεία αρνούνται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ