Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μονάδες θεραπείας και απεξάρτησης

Μέχρι το τέλος του 2002 θα λειτουργήσουν τα εξής προγράμματα:

-- Δυο Κέντρα Υποδοχής και Παραπομπής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με ετήσιο κόστος λειτουργίας 50 εκατομμυρίων το καθένα.

-- Ενα Κέντρο Βοήθειας για την παροχή ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσών για τα μη ενταγμένα σε θεραπευτικά προγράμματα εξαρτημένα άτομα («χρήστες του δρόμου») στη Θεσσαλονίκη με ετήσιο κόστος λειτουργίας 300 εκατ.

-- Πέντε στεγνά προγράμματα με στόχο να καλυφθούν προοδευτικά όλες οι υγειονομικές περιφέρειες.

-- Δέκα Μονάδες Εφήβων, ώστε να καλύπτονται τα μεγάλα αστικά κέντρα και όλες οι υγειονομικές περιφέρειες, με ετήσιο κόστος λειτουργίας 80 εκατ. δραχμές το καθένα.

-- Εντεκα Μονάδες Χορήγησης Υποκαταστάτων στις αντίστοιχες υγειονομικές περιφέρειες, με ετήσιο κόστος λειτουργίας 300 εκατ. εκάστη.

-- Δημιουργία των πρώτων πέντε πιλοτικών μονάδων χορήγησης θεραπείας υποκατάστασης ή και ανταγωνιστών από μονάδες του ΕΣΥ με στόχο την επέκτασή του και σε άλλες μονάδες εντός της προσεχούς πενταετίας. Για το σκοπό αυτό ετοιμάζεται εντός του θέρους το εκπαιδευτικό υλικό από τον ΟΚΑΝΑ και ξεκινάει από το προσεχές φθινόπωρο εκπαίδευση γιατρών σε οικειοθελή βάση.

-- Δύο κέντρα απεξάρτησης φυλακισμένων τοξικομανών στον Ελαιώνα των Θηβών και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

-- Η κατασκευή Πολυδύναμων Κέντρων Αντιμετώπισης Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών και των Αλκοολικών σε 19 Γενικά Νοσοκομεία της χώρας στην επόμενη δεκαετία, μέσα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η χρηματοδότηση

Για την υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων προβλέπονται τα εξής κονδύλια

-- Τριπλασιάζεται και φτάνει στα 15 δισ. δραχμές η σημερινή επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον διατίθενται για κτιριακή υποδομή 5 δισ. δραχμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-- Αυξάνεται η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ για το 2001 κατά 1 δισ. και κατά 3 δισ. το 2002. (Να σημειωθεί ότι μετά από πολλές διαμαρτυρίες η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ για το 1999 λόγου χάρη έφτασε μόλις 1,85 δισ. δραχμές)

-- Πενταπλασιάζεται η χρηματοδότηση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για το 2001 -φτάνει ένα δισ. δραχμές- και για το 2002 θα φτάσει δύο δισ. δραχμές.

-- Ενισχύονται οι δράσεις των Δημοσίων Ψυχιατρείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης με πρόσληψη προσωπικού με τη διάθεση πιστώσεων (6 δισ.) από τον τακτικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη 150 ατόμων από τις αντίστοιχες μονάδες των ψυχιατρείων εντός του 2002.

-- Για τη λειτουργία των πολυδύναμων κέντρων στους Ψυχιατρικούς Τομείς Νοσοκομείων προσλαμβάνεται προσωπικό (25 θέσεις) που καλύπτεται τον πρώτο χρόνο από κοινοτικά κονδύλια και στη συνέχεια από τον τακτικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ