Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα

Μεγάλη συγκέντρωση χτες στην Αθήνα. Προειδοποιούν με απεργία αν η κυβέρνηση δεν επιλύσει προβλήματα του κλάδου

Με μια δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν χτες ενάντια στην υποβάθμιση της εργασίας τους και την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα χρόνια αιτήματα του κλάδου.

Με βασικά συνθήματα «οι πυροσβέστες δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «σήμερα πορεία αύριο απεργία», «με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας και όχι με ψευτοδιαλόγους» -χαρακτηριστικά του αγωνιστικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο- έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντιπροσωπείες των Ενώσεων πυροσβεστών από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μεσσηνία, την Κρήτη και φυσικά την Αττική, άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Οι πυροσβέστες διεκδικούν την άμεση αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, την πραγματική πληρωμή της παρεχόμενης εργασίας μας (Κυριακές, αργίες, υπερωρίες, επιφυλακές), την αναδιοργάνωση και τον εκδημοκρατισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, την ικανοποίηση όλων των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, στήριξη του εισοδήματος των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων.

Κοινό γνώρισμα στις ομιλίες των συνδικαλιστών ήταν η αποφασιστικότητα του κλάδου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και οι καταγγελίες για τρομοκρατία ενάντια σε όσους αγωνίζονται. Ο Μ. Μιχαήλ, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, μίλησε για το κλίμα τρομοκρατίας που διαμορφώνεται στους χώρους δουλιάς και τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για την πρώτη απεργία των πυροσβεστών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινών κινητοποιήσεων με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών ΠΣ, Ν. Διαμάντης, κατήγγειλε περιστατικά πυροσβεστών που τιμωρήθηκαν επειδή όρθωσαν διεκδικητικό λόγο μέσα στην Υπηρεσία.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Αγγ. Τζέκης. «Η αγωνιστική σας παρουσία δείχνει πως όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι μόνο με αγώνες μπορούν να αποκρούσουν την επίθεση στα δικαιώματά τους, μόνο με αγώνες μπορούν να τα διευρύνουν» είπε στο χαιρετισμό του. Ακόμη πρόσθεσε ότι το νέο αντιασφαλιστικό σχέδιο θίγει και τους πυροσβέστες «γιατί θίγει όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους σας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κι αν σαρωθούν τα δικαιώματά τους, αν ανέβουν παραπέρα τα όρια ηλικίας και δεν αντιδράσετε από κοινού και εσείς, θα έρθει σύντομα και η σειρά σας». Ο Αγγ. Τζέκης κάλεσε τους πυροσβέστες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα και να αντιμετωπίσουν από κοινού τη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, γιατί «από αυτήν την επίθεση κανένας εργαζόμενος δεν εξαιρείται, κανένας κλάδος εργαζομένων από μόνος του δεν μπορεί να προστατευτεί, να γλιτώσει το δικό του ταμείο, χωρίς κοινή ενιαία και αγωνιστική απάντηση».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμη και απηύθυναν χαιρετισμό, εκπρόσωπος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων και του Λιμενικού Σώματος.

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου εκπρόσωποι των διαδηλωτών παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο οποίο μεταξύ άλλων καταγγέλλουν την πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για επίδειξη αδιαφορίας και προειδοποιούν ότι «οι Ελληνες πυροσβέστες είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους στη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ