Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόληψη με ξένες πλάτες

Τον τομέα της πρόληψης η κυβέρνηση τον αποδέχεται ως τον κύριο πυλώνα ανάπτυξης αποτελεσματικών δράσεων, υπογράμμισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την παρουσίαση των μέτρων.

Ομως, απαριθμώντας τα μέτρα η Χρ. Σπυράκη, έδειξε ότι η οικονομική υποστήριξη αυτών των μέτρων μετατίθεται και πάλι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • Δημιουργούνται μέχρι το τέλος του 2002, 27 νέα κέντρα. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας κάθε κέντρου πρόληψης είναι 50.000.000 και αναλαμβάνεται η κάλυψή του κατά το ήμισυ από τον ΟΚΑΝΑ.

Την επόμενη πενταετία αναπτύσσεται ένα κέντρο πρόληψης ανά νομό ή και ένα κέντρο ανά 40.000 κατοίκους. «Αναγνωρίζεται ότι η πρωτοβουλία για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ξεκινά από την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρεται η ευθύνη εφαρμογής και διαχείρισης προγραμμάτων πρόληψης σε ΝΠΙΔ Κοινωφελούς Χαρακτήρα Δήμων ή Συνδέσμων Δήμων με τα οποία συνεργάζονται οι τοπικοί φορείς» αναφέρεται στην απόφαση.

  • Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ενισχύεται με καθιέρωση χρηματοδότησης των δράσεων της ΤΑ για θέματα πρόληψης μέσω των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) ως οριζόντιας χρηματοδοτικής δράσης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και μέσω των τοπικών εσόδων. Το κόστος δράσεων στο επίπεδο Αυτοδιοίκησης στην ολοκλήρωσή τους υπολογίζεται στα 10 δισ. και προτείνεται η κάλυψη κατά 60% από ΚΑΠ και 40% από τοπικούς πόρους.
  • Τα Κέντρα Πρόληψης αναπτύσσουν και στηρίζουν δράσεις εγκεκριμένες από τον ΟΚΑΝΑ σε όλους τους χώρους ενεργούς παρουσίας μιας κοινωνίας (οικογένεια, σχολείο, εργασία, στρατός, εκκλησία, θρησκευτικές οργανώσεις, φυλακές, ομάδες εθελοντών κλπ.)
  • Διασυνδέονται οι στρατιωτικές μονάδες και οι παραγωγικές σχολές με τα Κέντρα Πρόληψης για την επιμόρφωση στελεχών με στόχο τη συστηματοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης, τον εντοπισμό ευκαιριακών χρηστών και την παροχή κατάλληλης βοήθειας προς αυτούς, την έγκαιρη ανίχνευση συστηματικών χρηστών και την ένταξή τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα.
  • Στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ διοργανώνει διεθνές συνέδριο για τη χρήση ουσιών και τον αθλητισμό.

Στο υπουργείο Παιδείας ανατίθεται η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία, που είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα ζητούμενα της πρόληψης και μέχρι στιγμής υπάρχουν ισχνά αποτελέσματα.

Για τον τομέα της καταστολής ανακοινώθηκε η άμεση ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στον Πύργο, στο Αγρίνιο και την Καλαμάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ