Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΟΥΠΡΕΝΟΡΦΙΝΗΣ ΑΠΟ ΕΣΥ
Στο τούνελ της «χημικής καταστολής»

«Σήμερα η βουπρενορφίνη, αύριο τι;», είναι το πελώριο αίτημα που εγείρεται μετά από κάθε κρίκο στην αλυσίδα των υποκαταστάτων

Στιγμιότυπο από πορεία του ΕΣΥΝ, την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Στιγμιότυπο από πορεία του ΕΣΥΝ, την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Τη συνολική αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να εγκαινιάσει ένα νέο υποκατάστατο για τα ναρκωτικά, τη βουπρενορφίνη, που θα χορηγείται μάλιστα από τα δημόσια νοσοκομεία, συνολικά στην επιλογή της κυβέρνησης να αναγάγει τη «μείωση της βλάβης» και τη συντήρηση του προβλήματος σε αιχμή του δόρατος στον αγώνα κατά της ουσιοεξάρτησης, εξέφρασαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν χθες τέσσερις σημαντικοί φορείς της πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών στη χώρα μας, με τη συμπαράσταση πλήθους εργατικών, φιλειρηνικών, γυναικείων σωματείων.

Την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας παραχωρήθηκε και συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Χορήγηση βουπρενορφίνης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας», διοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ», ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Αντιμετώπισης Τοξικοεξάρτησης (ΣΑΤ), ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και μαζικοί φορείς.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ν. Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, υπογράμμισε ότι η αναγωγή του προβλήματος των ναρκωτικών σε ιατρικό - βιολογικό θέμα, αποτελεί άνευ όρων αποδοχή του προβλήματος ως «αναγκαίου κακού» και ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση απέναντι στον πόλεμο που σκοτώνει καθημερινά τη νεολαία.

«Η λογική του κόστους - οφέλους, συνέχισε, που διαπνέει την πολιτεία σε όλους τους τομείς Πρόνοιας, έρχεται τώρα με τη λογική της υποκατάστασης να εδραιωθεί και στο χώρο της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης. Ενα πρόγραμμα υποκατάστασης κοστίζει λιγότερο από ένα "στεγνό" και αν μάλιστα λειτουργεί μέσα στις ήδη υπάρχουσες υποδομές του ΕΣΥ είναι ακόμη φθηνότερο».

«Η ιστορία της "υποκατάστασης" και μέσω αυτής η "ιατρικοποίηση" της τοξικομανίας, είναι παλιά, "αμαρτωλή" και αποτυχημένη σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση», τόνισε και επισήμανε ότι μόνον η πρωτογενής πρόληψη στο σχολείο, στην οικογένεια, στα ΜΜΕ, θα δώσει λύση στην τοξικομανία.

«Λέμε ΟΧΙ στα υποκατάστατα. Σήμερα η βουπρενορφίνη. Αύριο τι;», υπογράμμισε η Ε. Καλομοιροπούλου, εκπρόσωπος του συλλόγου οικογένειας της «ΙΘΑΚΗΣ». «Η μορφίνη, ανέφερε, εμφανίστηκε αντί του οποίου. Η ηρωίνη, αρχικά από το 1898 ως υποκατάστατο της μορφίνης. Η μεθαδόνη ως υποκατάστατο της ηρωίνης. Σ' όλες τις περιπτώσεις, οι βιομηχανικά παραγόμενες και προωθούμενες ουσίες, αρχικά γίνονται δεκτές ως σωτήριες, ενώ αργότερα εμφανίζονται ως προβλήματα».

«Ολοι εμείς που διανύουμε έναν αγώνα δρόμου και κατορθώνουμε τα δύσκολα μαζί με τα παιδιά μας δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην εύκολη και ταυτόχρονα αναποτελεσματική λύση, βλέποντας τα παιδιά μας κάτω από τη χημική καταστολή. Για μας, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Δεν επιλέγουμε υποταγή στην εξάρτηση», τόνισε η Β. Μελεντή, εκπρόσωπος των γονιών του «18 Ανω».

Την αντίθεσή του στον τρόπο χορήγησης υποκαταστάτων και γενικά στη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών του ΟΚΑΝΑ εξέφρασε, εκ μέρους του ΣΑΤ, ο γενικός γραμματέας του, Χ. Παύλου.

Τη θέση ότι τα υποκατάστατα πρέπει να αποτελούν το τελευταίο όπλο στον αντιναρκωτικό αγώνα εξέφρασε εκ μέρους της ΝΔ ο Γ. Κιλτίδης, αναφέροντας ότι η υποκατάσταση πρέπει να γίνεται για όσους οι επιστήμονες αποφασίσουν ότι είναι ασθενείς και χρειάζονται παρηγορητική αγωγή. Επιπλέον ότι, δεν είναι και ό,τι χειρότερο, αν ιδιωτικοί φορείς εμπλέκονται στη διαδικασία της απεξάρτησης, δίνοντας σχετικά πιστοποιητικά στους χρήστες.

«Στηρίζουμε τον αγώνα κατά των ναρκωτικών με στόχο την πλήρη απεξάρτηση. Δε δεχόμαστε τη λογική των υποκατάστατων», επισήμανε η εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Παναγιωτάκη.

Την απαίτηση της ΕΙΝΑΠ για απόσυρση της υπουργικής απόφασης μετέφερε στην εκδήλωση η Κ. Μάτσα. Τόνισε ότι το μέτρο στοχεύει στην εκτόνωση και όχι τη λύση του προβλήματος, ότι θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία που ήδη στενάζουν απ' τις ελλείψεις, θα οδηγήσει στο συνωστισμό των τοξικομανών στα νοσοκομεία και ότι εγκυμονεί κινδύνους για τη δημιουργία νέου συστήματος παραοικονομίας στα νοσοκομεία.

Την αντίθεση της ΠΕΝΟΨΥ στη λογική των υποκατάστατων, εξέφρασε ο πρόεδρός της Η. Μιχαλαρέας. Είναι αναγκαίος, επισήμανε, κεντρικός σχεδιασμός ενάντια στα ναρκωτικά με ενιαία αντιμετώπιση, να φτιαχτούν όσες δομές χρειάζονται, να φύγουμε από τους μύθους της υποκατάστασης, να αναπτυχθεί ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα που θα παλεύει τα ναρκωτικά και τις αιτίες που τα παράγουν.

Ηθελημένη προσπάθεια για να στραφούν οι νέοι στα ναρκωτικά και μάλιστα υποκινούμενη και από οικονομικά συμφέροντα χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση η εκπρόσωπος της ΟΓΕ, ενώ συγκινητική ήταν η κραυγή αγωνίας κατά των υποκατάστατων μητέρας τοξικομανών, που έχει παιδιά σε πρόγραμμα μεθαδόνης, αλλά και ενός απεξαρτημένου χρήστη μέσα από το στεγνό πρόγραμμα του «18 Ανω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ