Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απελευθέρωση των προσλήψεων σε δήμους

Το «πράσινο φως» για την πρόσληψη προσωπικού, αρκεί να έχουν να το πληρώνουν, δίνει στους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών. Απόφαση που εντάσσεται στη λογική του δήμου - επιχείρηση που προωθεί η κυβέρνηση.

Με εγκυκλίους προς τις δημοτικές αρχές σχετικά με τη διαδικασία προσλήψεων, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μόνο για τις προσλήψεις προσωπικού στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες απαιτείται η έγκριση της τριμελούς υπουργικής επιτροπής. Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες οι δήμοι μπορούν να προκηρύξουν όσες θέσεις θέλουν, αρκεί να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό τους η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Σημειώνουμε πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι η απελευθέρωση των προσλήψεων για όλες τις θέσεις. Σχετική τροπολογία θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλη, οπότε και θα ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα απαραίτητη είναι η έγκριση της υπουργικής επιτροπής για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (εποχιακού, με δίμηνη απασχόληση ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου, προσωπικού για αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών).

Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται η σύσταση νέων θέσεων εργασίας τους δήμους, ενόψει της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σε δήμους μέχρι 10.000 κατοίκους συνίσταται μία θέση οικονομικού - λογιστικού κλάδου και δύο αντίστοιχες θέσεις σε δήμους με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Επίσης σε δήμους με περισσότερους από 20.000 κατοίκους μπορεί να συσταθεί θέση μετακλητού γενικού γραμματέα, ιδιαίτερου γραμματέα του δημάρχου, ειδικών συμβούλων και επιστημονικών συνεργατών.

Η έγκριση της επιτροπής είναι απαραίτητη για την πρόσληψη προσωπικού από τις Νομαρχίες. Ωστόσο, οι νέες νομαρχιακές αρχές μπορούν να αλλάξουν τον προγραμματισμό προσλήψεων που είχαν κάνει οι προηγούμενες για τα έτη 2002 έως 2004, αρκεί να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους μέχρι 10 Φλεβάρη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι το προσωπικό των πρώην Κρατικών Παιδικών Σταθμών, που μεταφέρθηκαν πλέον στους δήμους, εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης που είχε πριν τη μετάταξη ή μεταφορά του στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που λειτουργούν τώρα τους σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ