Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Μονόδρομος για την ΕΣΗΕΑ ο αγωνιστικός προσανατολισμός

Την πρόταση της παράταξης για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, για να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα και να πάρουν οι δημοσιογράφοι την υπόθεση στα χέρια τους, έκανε δεκτή το ΔΣ της Ενωσης

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα του δημοσιογραφικού κλάδου αποφάσισε χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του β΄ αντιπροέδρου Παν. Σόμπολου, μετά τις παραιτήσεις του προέδρου Αρ. Μανωλάκου και της α΄ αντιπροέδρου Φ. Πετραλιά. Την πρόταση για τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης έκανε με επιστολή του που κατέθεσε στο ΔΣ ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» Παν. Ράμμος. Σε αυτήν αναφέρει τα εξής:

«Οι εκφυλιστικές και διαλυτικές τάσεις που βασανίζουν την ΕΣΗΕΑ δυστυχώς δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών ή μηνών. Τα προβλήματα δυσλειτουργίας που επικαλούνται οι παραιτηθέντες πρόεδρος και α' αντιπρόεδρος είναι υπαρκτά. Αλλωστε τα έχουμε επισημάνει αρκετές φορές σε συνεδριάσεις του ΔΣ. Δεδομένο επίσης είναι το πρόβλημα που υπάρχει όχι μόνο στην "Ανεξάρτητη Παρέμβαση", αλλά και στην πλειοψηφία των έξι μελών του ΔΣ, όπως αυτή καταγράφτηκε στις προηγούμενες εκλογές.

Ολα αυτά, όμως - και πολύ περισσότερο τα εντεινόμενα συνεχώς προβλήματα αποσυσπείρωσης της ΕΣΗΕΑ - οξύνθηκαν πάνω στο πρόσφορο έδαφος που δημιούργησε η επιμονή της πλειοψηφίας του ΔΣ να μη δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα ζητήματα, να μη συσπειρώνει και κινητοποιεί το δημοσιογραφικό κλάδο, παρά τη συνεχή συσσώρευση και όξυνση των πολύμορφων προβλημάτων του χώρου μας. Αυτή είναι η βασική και βαθύτερη αιτία της σημερινής κατάστασης και οι ευθύνες βαραίνουν την πλειοψηφία και το καθένα μέλος της χωριστά. Αλλη θα ήταν η πορεία της ΕΣΗΕΑ και του ΔΣ, αν υπήρχε αγωνιστικός προσανατολισμός στην καθημερινή λειτουργία και δράση της Ενωσης. Αν υπήρχε προσανατολισμός προς τις μαζικές διαδικασίες, στροφή του ΔΣ προς την πλειοψηφία των συναδέλφων που στενάζουν κάτω από το βάρος των άθλιων συνθηκών εργασίας και μισθών, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των διάφορων μηχανισμών χειραγώγησης της πληροφόρησης. Αν είχαν εισακουστεί, με δύο λόγια, οι αλλεπάλληλες προτάσεις της "Δημοσιογραφικής Συνεργασίας" και αφήνονταν στην άκρη οι κάθε λογής "προσωπικές επιλογές και στρατηγικές", αλλά και "κινήσεις από τα πάνω".

Οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για την υπογραφή των ΣΣΕ, τόσο με την ΕΙΗΕΑ και τη διοίκηση της ΕΡΤ το 2002, όσο και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών πρόσφατα, αλλά και το περιεχόμενο αυτών των ΣΣΕ, εγκρίθηκαν από ευρύτατες πλειοψηφίες στο ΔΣ.

Αντίθετα:

  • Χωρίς ουσιαστική απάντηση έμειναν μαζικές απολύσεις συναδέλφων από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Ποτέ δεν μπήκε επί τάπητος το θέμα της αποφασιστικής διεκδίκησης εφαρμογής των ΣΣΕ που καταπατούνται ευρύτατα από τους ιδιοκτήτες.
  • Στην ΕΡΤ η περίφημη εξομοίωση δεν επιτεύχθηκε και το τεράστιο πρόβλημα της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων με τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων παραμένει άλυτο.
  • Για το τεράστιο πρόβλημα, το ασφαλιστικό, η ΕΣΗΕΑ έχει ουσιαστικά αρνηθεί να ασχοληθεί, με τη μόνιμη επωδό της ηγεσίας "αυτό το έχει αναλάβει η ΠΟΕΣΥ".
  • Η συμπαράταξη της ΕΣΗΕΑ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και γενικότερα και το συνδικαλιστικό τους κίνημα, όχι μόνο έμεινε κενό γράμμα, αλλά και τα όσα βήματα έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση, στη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεων, τινάχτηκαν στον αέρα με μεθοδεύσεις και αποφάσεις που επίσης συνάντησαν την έγκριση ευρύτατων πλειοψηφιών στο ΔΣ.
  • Αν και έχουν περάσει σχεδόν τα δύο χρόνια της θητείας του ΔΣ, η υπόθεση της ριζικής τροποποίησης του καταστατικού της Ενωσης βρίσκεται ουσιαστικά στην αρχή. Και αυτό τη στιγμή που ομόφωνα το ΔΣ συμφωνεί για την ανάγκη αλλαγών. Χρειάζεται το Καταστατικό μας να αλλάξει ριζικά για να γίνει η ΕΣΗΕΑ λειτουργικά αποτελεσματική και να συσπειρώνει όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους και, προπαντός, τους νέους συναδέλφους, που πρέπει όλοι να γίνουν μέλη.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη δεδομένη κρίση στην πλειοψηφία του ΔΣ, η μόνη διέξοδος είναι η στροφή προς τους συναδέλφους. Η άμεση σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του κυρίαρχου οργάνου της Ενωσής μας είναι επιτακτική. Για να τεθούν τα ζητήματα και να ληφθούν συλλογικά αποφάσεις από τους ίδιους τους δημοσιογράφους».

Μεικτό Συμβούλιο και συνέλευση

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο προεδρεύων Π. Σόμπολος πρότεινε να συνεδριάσει το Μεικτό Συμβούλιο της Ενωσης στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας και να συζητήσει για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης με θέματα την αλλαγή του καταστατικού και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» υπογράμμισε ότι για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είναι μονόδρομος ο αγωνιστικός προσανατολισμός και η στροφή του προς τις μαζικές διαδικασίες, ώστε οι δημοσιογράφοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οπως επίσης το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, τόσο για την εφαρμογή των υπαρχουσών ΣΣΕ, όσο και για τις νέες ΣΣΕ που πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των δημοσιογράφων, αλλά και το ξεδίπλωμα κινητοποιήσεων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο.

Τελικά αποφασίστηκε η συνεδρίαση του Μεικτού να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 μ. με θέμα την εισήγηση για ορισμό ημερομηνίας Γενικής Συνέλευσης, μέσα στο Φλεβάρη, όπου θα συζητηθούν το Καταστατικό, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα προβλήματα στα ΜΜΕ και την Ενωση.

Νέα παραίτηση

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Ν. Μεγγρέλης (από την προσκείμενη στο ΣΥΝ «Ανανεωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Δημοσιογράφων») κατέθεσε πρόταση για σύγκληση συνέλευσης, αλλά με θέμα την προκήρυξη εκλογών. Η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε από κανένα άλλο μέλος του ΔΣ. Μετά από αυτό ο Ν. Μεγγρέλης υπέβαλε την παραίτησή του, στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την παραίτηση του Α. Μανωλάκου «αιφνιδιαστική και άστοχη», σημειώνει ότι «μετά τις παραιτήσεις, δημιουργείται μια νέα, ετερόκλητη πλειοψηφία» και επαναλαμβάνει ότι για τον ίδιο η παραίτηση του ΔΣ και η διενέργεια εκλογών «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακοπεί η κρίση, να αποφύγουμε επιστροφές σε συντηρητικές συνδικαλιστικές φιγούρες και πρακτικές του παρελθόντος»(!). Τη θέση του Ν. Μεγγρέλη κλήθηκε να καταλάβει ο Κ. Τσουπαρόπουλος από την ίδια παράταξη.

Στη χτεσινή συζήτηση, δύο μέλη του ΔΣ (Ν. Νταουντάκη, Δ. Τσαλαπάτης) έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις διορισμού προσωρινής διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ. Μάλιστα, στην ανακοίνωση που (κατά πλειοψηφία) εκδόθηκε αναφέρεται: «Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οφείλει να επισημάνει ότι η πρωτοβουλία διακίνησης εγγράφου συλλογής υπογραφών αφορά ενέργεια προερχόμενη από μία παράταξη, δεν εκφράζει το ΔΣ, που συνεχίζει κανονικά και δεν πτοείται από έμμεσες απειλές προσφυγής για διορισμό προσωρινής διοίκησης. Εμείς αμετακίνητοι επιμένουμε: Η ΕΣΗΕΑ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Οι παραιτήσεις δεν αποτελούν απάντηση. Ο αγώνας για ουσιαστικές ΣΣΕ δεν τίθεται υπό όρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά της απεργίας για άλλη μια φορά η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία (2024-02-28 00:00:00.0)
Καταγγέλλει το περιεχόμενο της ΣΣΕ που υπογράφηκε για τα κρατικά ΜΜΕ (2019-04-03 00:00:00.0)
Επιβάλλουν μειώσεις στους μισθούς (2011-07-09 00:00:00.0)
Στάση εργασίας (2008-10-30 00:00:00.0)
Να συνεχιστεί η ενωμένη δράση των εργαζομένων στα ΜΜΕ (2004-07-31 00:00:00.0)
Το μετέωρο βήμα της ΕΣΗΕΑ (2003-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ