Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καταγγέλλει το περιεχόμενο της ΣΣΕ που υπογράφηκε για τα κρατικά ΜΜΕ

Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με το υπουργείο Τύπου για τα κρατικά ΜΜΕ, καθώς δεν περιλαμβάνει το βασικό με το οποίο πρέπει να ξεκινά μια ΣΣΕ, δηλαδή τους μισθούς των δημοσιογράφων, οι οποίοι συνεχίζουν να καθορίζονται με ΚΥΑ, διατυπώνει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «η "Δημοσιογραφική Συνεργασία" στην ΕΣΗΕΑ, από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει τα μισθολογικά των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ. Είχε αντιταχθεί στη μορφή της ΚΥΑ, τονίζοντας πως οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως για παράδειγμα διάφορα επιδόματα πάνω στους μισθούς, ο 13ος και ο 14ος μισθός που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ίδιων των εργαζομένων με επικεφαλής τα σωματεία τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπενθυμίζει πως «είχε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων, της θωράκισης των κατακτήσεών τους, της αποτροπής οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής εις βάρος των δικαιωμάτων τους, αύξησης στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού». Ομως, «η πρόταση της "Δημοσιογραφικής Συνεργασίας" δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά και περιορίστηκε μόνο στα "θεσμικά"».

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τα «θεσμικά», η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι «ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή προς το χειρότερο (αύξηση ημερήσιου εργάσιμου χρόνου), του ωραρίου εργασίας των δημοσιογράφων, καθώς και στην οποιαδήποτε συνδιαχείριση με την εργοδοσία των πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να ανήκουν μόνο στους δημιουργούς τους, τους δημοσιογράφους. Ηταν ακόμα αντίθετη και στη συσχέτιση των αναρρωτικών αδειών με τον χρόνο προϋπηρεσίας (...) Προέταξε αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος ως καθήκον των δημοσιογράφων, κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον όρο "νόμιμη συνδικαλιστική δράση", γιατί η συνδικαλιστική δράση είναι πάντα νόμιμη και το υπερασπίζουμε αυτό, και επανέλαβε την πάγια θέση της να μην συμμετέχουν στο σωματείο εργοδότες και διευθυντές ΜΜΕ. Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν με γνώμονα τα πραγματικά μας συμφέροντα, δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ».

Ετσι, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», στη συνεδρίαση του ΔΣ, «τοποθετήθηκε πολιτικά με "παρών" επί της αρχής για το σύνολο του "πονήματος" που ονομάζουν ΣΣΕ, γιατί δεν είναι ΣΣΕ, στήριξε ό,τι θετικά υπέρ των εργαζομένων μέτρα περιλαμβάνει, ενώ θεωρεί ότι είναι υπόθεση των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες στους χώρους δουλειάς να διεκδικήσουν πραγματική ΣΣΕ που να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των απωλειών με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ