Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξώδικο για τις δεκάδες περιπτώσεις νοθείας και εργοδοτικής παρουσίας

66 τακτικοί και αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι έχουν αναδειχθεί μέσα από παράνομες και νόθες διαδικασίες, καταγγέλλει η ΔΑΣ

Την αταλάντευτη εναντίωσή της στη συμμετοχή στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ αντιπροσώπων που έχουν «εκλεγεί» κατά παράβαση όρων του νόμου και του καταστατικού, με αποκορύφωμα αντιπροσώπους που έχουν αδιαμφισβήτητα εργοδοτική ιδιότητα, εκφράζει η ΔΑΣ με εξώδικο προς το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Στο εξώδικο που υπογράφουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ζητούν να αποκλειστούν από τις εργασίες του Συνεδρίου 66 συνολικά τακτικοί και αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι, που έχουν αναδειχθεί μέσα από παράνομες και νόθες διαδικασίες.

Ανάμεσα στις δεκάδες περιπτώσεις που παρουσιάζονται αναλυτικά στις δεκάδες σελίδες του εξώδικου, παρουσιάζονται σήμερα στον «Ριζοσπάστη» ορισμένες ενδεικτικές για τους «αντιπροσώπους» με τους οποίους η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδιώκει να κάνει «συνέδριο» - παρωδία...

Και «αντιπρόσωποι» των εργαζομένων και στις καρέκλες των ΔΣ επιχειρήσεων...

Μεταξύ των εργοδοτών που παρουσιάζονται ως «αντιπρόσωποι» των εργαζομένων, τα «σκήπτρα» κρατά ο Δ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος «υπήρξε επί σειρά πολλών ετών πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος - με ειδική μάλιστα προς αυτόν εξουσιοδότηση για πρόσληψη και απόλυση εργαζομένων - της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "ΠΗΓΑΣΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΓΚΕΪΜΙΝΓΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", η οποία έχει πλήθος εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Εκτός από την εργοδοτική του ιδιότητα, εμφανίζεται να είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος σε δύο Ομοσπονδίες, στην Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών (ΟΣΕΤΥΠ) μέσω του Σωματείου Εργαζομένων Καζίνο Ρίο και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) μέσω σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πατρών ''Η Ενωσις''», παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου 1264/1982. Καθώς το έχει «δίπορτο», ο συγκεκριμένος «συνδικαλιστής» μετά το φιάσκο του συνεδρίου της ΟΙΥΕ φρόντισε να «εκλεγεί» μέσα από «έκτακτο συνέδριο» στην ΟΣΕΤΥΠ, η οποία είχε ήδη εκλέξει αντιπροσώπους.

Οι περιπτώσεις «αντιπροσώπων» που δεν είναι εργαζόμενοι δεν σταματούν εδώ:

-- Την εργοδοτική ιδιότητα φέρουν δύο από τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), ενώ στις αρχαιρεσίες των σωματείων - μελών της η συμμετοχή και η ανάμειξη εργοδοτών, μελών ΔΣ εταιρειών και διευθυνόντων συμβούλων καταγράφεται εκτεταμένη.

-- Ο αντιπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου, Εμ. Κοκολάκης, ασκεί την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας (είναι ιδιοκτήτης πούλμαν).

-- Ενας από τους αντιπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, και συγκεκριμένα ο Γ. Βουλγαράκης, είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Αναπτυξιακή Κιλκίς ΑΕ».

Ανάμεσα στους «αντιπροσώπους» υπάρχουν και εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν στον ιδιωτικό, αλλά στον δημόσιο τομέα:

Ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ), Αν. Στοϊμενίδης, είναι υπάλληλος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ.

Αντίστοιχα, ο αντιπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Διδυμότειχου, Δ. Πετράκογλου, είναι μόνιμος υπάλληλος του δήμου Διδυμότειχου.

«Σωματεία» - φαντάσματα και διάτρητες διαδικασίες

Δεκάδες είναι επίσης οι περιπτώσεις αντιπροσώπων που έχουν αναδειχθεί μέσα από διαδικασίες στις οποίες οι παρατυπίες και οι νοθείες «βγάζουν μάτι», μέσα από «σωματεία» - φαντάσματα.

Μεταξύ άλλων:

-- Το Σωματείο Ψύξης - Διαλογής - Κονσερβοποιίας «Ο Αγώνας», που εκλέγει αντιπρόσωπους για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, φέρεται να έχει κάνει εκλογές με τη συμμετοχή 3.525 εργαζομένων. Από τους χιλιάδες αυτούς, στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας δεν έχει υπογράψει ούτε ένας, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις αναγράφεται ο αριθμός δελτίου ταυτότητας. Ενδεικτικό για το πόσο πλαστός είναι ο αριθμός των ψηφισάντων είναι και το γεγονός ότι το εν λόγω σωματείο εξέλεξε μόλις οκτώ αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο, αντί για 117 (!), όπως θα έπρεπε με βάση τον υποτιθέμενο αριθμό ψηφισάντων του.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κιλκίς, το δεύτερο σε δύναμη στο Εργατικό Κέντρο, φέρεται να πραγματοποίησε αρχαιρεσίες με 368 ψηφίσαντες, εκλέγοντας 12 αντιπροσώπους, ενώ η κατάσταση ψηφισάντων περιλαμβάνει μόνο 60 ψηφίσαντα μέλη.

-- Για τα 16 από τα 29 σωματεία στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η συνολική δύναμη των οποίων μάλιστα προσεγγίζει το 91% του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων στα πρωτοβάθμια σωματεία του Εργατικού Κέντρου, δεν υπάρχουν κατατεθειμένα Πρακτικά Αρχαιρεσιών για τις εκλογές που φέρεται να πραγματοποίησαν.

-- Τρεις τακτικούς και τρεις αναπληρωματικούς αντιπροσώπους υποτίθεται ότι έχει εκλέξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Το συγκεκριμένο Εργατικό Κέντρο διαλύθηκε στις 6/11/2016, με απόφαση των εργοδοτικών συνδικαλιστών της πλειοψηφίας, που ελέγχονταν για τη διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών. Στη συνέχεια ιδρύθηκε εκ νέου, με διαφορετικό ΑΦΜ ασφαλώς, από 19 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ομως, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η Ιδρυτική Πράξη, η ορισθείσα προσωρινή Διοίκηση και το Καταστατικό της υπό ίδρυση οργάνωσης υπογράφονται από τους νομίμως εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους αυτών των 19 σωματείων. Επιπλέον, οι 21 από τις 27 συνδικαλιστικές οργανώσεις - μέλη του, οι οποίες εκπροσωπούν το 87% των συνολικά ψηφισάντων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων, δεν πραγματοποίησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο ούτε έλαβαν απόφαση για την εκπροσώπησή τους στη ΓΣΕΕ μέσα από αυτό.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ενώ η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις παραπάνω πρακτικές του «Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας», δεν έχει εγγράψει στη δύναμή της το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, παρά τα επανειλημμένα σχετικά αιτήματά του, και δεν έχει κάνει δεκτό τον νόμιμα εκλεγμένο αντιπρόσωπό του, κάτι που επίσης ζητά η ΔΑΣ με το εξώδικό της.

Η ΔΑΣ ζητά επίσης τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), καθώς δεν εκλέγονται σύμφωνα με το σύστημα της απλής αναλογικής, κατά παράβαση του νόμου 1264/1982.

Η παράνομη και αντικαταστατική στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ υπαγορεύεται από την επιδίωξή της να πραγματοποιήσει συνέδριο με εργοδότες και νόθους αντιπροσώπους, υπογραμμίζει η ΔΑΣ. Για μια ακόμα φορά απαιτεί να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα και ξεκαθαρίζει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την ανόθευτη συλλογική έκφραση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ