Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία

Κινητοποίηση με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας και της Παιδείας πραγματοποιήθηκε χτες στο Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΑ Κιλκίς - Παιονίας, του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ), του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς και του Σωματείου Εκπαιδευτικών ΠΕ Παιονίας.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, όπου αποφασίστηκε να γίνουν πολύμορφες δράσεις ενάντια στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία και την Παιδεία.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Θωμάς Μιχαηλίδης, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, ο Γιάννης Καραΐτης, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, και ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί: Από το 2015 τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας είναι διασυνδεόμενα. Η μοναδική παιδίατρος μετακινείται για εφημερίες στο Κιλκίς όποτε κριθεί απαραίτητο από τη διοίκηση, αφήνοντας ακάλυπτα τα 3.500 παιδιά της περιοχής. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και σε προσωπικό είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νομού να απευθύνονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει ένας και μοναδικός αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ο οποίος όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί δεν υπάρχει όλο το 24ωρο κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των δύο νοσοκομείων, καθώς τα κτίρια είναι πολύ παλιά, απαιτείται συντήρηση, αλλά και αντικατάσταση στον εξοπλισμό των δωματίων. Τα Αγροτικά Ιατρεία κάνουν μόνο συνταγογράφηση, τα Κέντρα Υγείας είναι «ανύπαρκτα».

Την ίδια στιγμή, στο χώρο της Παιδείας είναι τεράστια τα υλικοτεχνικά προβλήματα, ενώ ελλιπής συντήρηση, υπεράριθμα τμήματα - κατά βάση σε Κιλκίς και Πολύκαστρο - και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν το παζλ της... «κανονικότητας». Επίσης, στο Κιλκίς και την Παιονία πολλά βρέφη και νήπια έως τριών ετών δεν πηγαίνουν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, ενώ και παιδιά με ειδικές ανάγκες μένουν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με μειωμένες τις απαιτήσεις για την Υγεία μας και τη μόρφωση των παιδιών μας», σημείωσε στην κεντρική ομιλία η Ειρήνη Χατζή, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να γίνει υπόθεση δική μας η Υγεία και η μόρφωση που θα έχουμε εμείς και τα παιδιά μας», απέναντι στην πολιτική που κόβει κονδύλια από αυτές τις ανάγκες, για να στηρίξει με πολύμορφα προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο, τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς κ.ο.κ.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο.

Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας και εκπαιδευτικού προσωπικού. Επισκευή και συντήρηση των κτιρίων των δύο νοσοκομείων και των σχολείων του νομού, έλεγχος της αντισεισμικότητας και της στατικότητας. Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας με γιατρούς και εξοπλισμό. Κατασκευή δημοτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου στο Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, στη Δημοτική Ενότητα Πικρολίμνης κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ