ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Η λαϊκή κατακραυγή έσωσε το «Καχραμάνογλου»

Ο δήμαρχος αναγκάστηκε να πάρει πίσω την πρόταση για «αξιοποίηση» του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου της πόλης από ιδιώτη επιχειρηματία

Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003

Το παλιό εργοστάσιο, που μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής
Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και την ασφυκτική πίεση πολλών εκατοντάδων κατοίκων του Κερατσινίου, ο δήμαρχος, Δημήτρης Σαράφογλου, αναγκάστηκε, νωρίς χτες τα ξημερώματα και μετά από ολονύχτια ταραχώδη συνεδρίαση, να πάρει πίσω την πρόταση «αξιοποίησης» του τελευταίου ελεύθερου χώρου της πόλης, του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας «Καχραμάνογλου», έκτασης 5.066 τ.μ. Την κατασκευή δηλαδή μέσα στην καρδιά της πόλης ενός γιγάντιου κτιρίου με καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα, συνολικού εμβαδού 11.500 τ.μ. Η κατασκευή θα γινόταν από ιδιώτη επιχειρηματία που, άγνωστο πώς, αγόρασε το χώρο σε πλειστηριασμό που έγινε μέσα στο δημαρχείο χωρίς(;) ο δήμος να το αντιληφθεί ή να ενδιαφερθεί...

Από νωρίς το απόγευμα η αίθουσα του δημαρχείου κατακλύστηκε από το λαό του Κερατσινίου, που δυναμικά απαίτησε από το δήμαρχο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να βρει λύσεις ώστε ο χώρος αυτός να αγοραστεί από το δήμο και να γίνει χώρος πρασίνου. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Χρυσούλας Καρροπούλου, η οποία, εκπροσωπώντας τον γυναικείο σύλλογο της πόλης «Στοργή του Παιδιού», υπενθύμισε στο δήμαρχο πως στα προηγούμενα αγωνιστικά χρόνια είχε συνηθίσει τους φορείς να μετέχουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να είναι μαζί του στις κινητοποιήσεις. Σήμερα όμως που άλλαξε πολιτική κατεύθυνση άλλαξε και στάση απέναντι στους φορείς της πόλης και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Επιστολές διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσαν, επίσης, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών-Εμπόρων-Βιοτεχνών Κερατσινίου, δημοτικές παρατάξεις, κάτοικοι κ.ά. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες του Κερατσινίου μαζί με την αγωνία που εξέφραζαν για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η κατασκευή του νέου αυτού γιγάντιου κτιρίου και την ασφυξία που θα προκαλέσει στην καθημερινή τους ζωή, επισήμαναν και την αγωνία τους για το μέλλον των μικροκαταστημάτων και της ίδιας της απασχόλησής τους από ένα νέο υπερκατάστημα στην πόλη.

Ο Δ. Σαράφογλου έφτασε στο σημείο, μιλώντας σαν να ήταν εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη, να δηλώσει πως το 40% του χώρου όταν θα χτιστεί το οικόπεδο θα μείνει κοινόχρηστος. Ο,τι δηλαδή επιβάλλει ο νόμος για όλες τις οικοδομές, ο δήμαρχος επιχείρησε να το παρουσιάσει και σαν δώρο προς τους κατοίκους!

Μπροστά όμως στην οξύτατη λαϊκή κατακραυγή που εισέπραξε, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Στο τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αυτό που από την πρώτη στιγμή είχαν θέσει οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) Δημήτρης Μουρίκης και Σοφία Θωμάρεη, δηλαδή να αξιοποιηθεί ο χώρος ως χώρος πρασίνου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε: «Συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τη δυνατότητα εξεύρεσης οικονομικών πηγών ώστε να αγοραστεί ο χώρος και να αξιοποιηθεί από τον δήμο ως χώρος πρασίνου».

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ τόνισαν ότι με την ευκαιρία του γιορτασμού των 70 χρόνων από τότε που ιδρύθηκε ο δήμος, ένα τμήμα του να διατηρηθεί ως μουσείο βιομηχανίας για την ιστορία της πόλης και το υπόλοιπο να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου. Για τα χρήματα που απαιτούνται «η δημοτική αρχή, επισήμαναν, οφείλει να διεκδικήσει να της αποδώσει η κυβέρνηση τα χρήματα που της χρωστάει από τους παρακρατημένους πόρους».

Υπενθυμίζοντας στο δήμαρχο τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν δήμαρχος υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού, τόνισαν πως τότε σε καμία περίπτωση το θέμα δε θα έμπαινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως «αξιοποίηση» αλλά ως «συζήτηση-απόφαση για να μη χαθεί ο χώρος από το δήμο. Με αγώνες σώθηκαν το Σελεπίτσαρι, το Πρέσοφ κ.ά.», υπογράμμισαν. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβρασμός για την αργία της Κυριακής (2008-09-18 00:00:00.0)
Αθλια παιχνίδια κατά της δημοτικής αρχής (2007-06-14 00:00:00.0)
Στο κέντρο της προσοχής ο εργαζόμενος άνθρωπος (1998-09-15 00:00:00.0)
Ανεμομαζώματα... (1998-09-12 00:00:00.0)
Προκαταβολικά αθώος ο Καφφές! (1998-05-23 00:00:00.0)
"Πάρτε τά... από δω" (1998-05-08 00:00:00.0)