ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Μεθοδεύσεις για να τους πετάξουν έξω
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003

Από συζήτηση των σωματείων με τους ναυτεργάτες της Εστίας
Αθλιο παιχνίδι έχουν αρχίσει τα κυβερνητικά επιτελεία με τους ναυτεργάτες που διαμένουν στον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης εμφανίζεται δήθεν αναποφάσιστος και... προβληματισμένος σχετικά με την τύχη του ξενώνα, η κυβερνητική πλειοψηφία στη διοίκηση του Ταμείου Προνοίας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ), χτυπώντας πισώπλατα τους ναυτεργάτες, έφτασε στο σημείο να αποφασίσει, την περασμένη Παρασκευή, την προσφυγή της στα δικαστήρια και την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, αξιώνοντας το διωγμό των ναυτεργατών από το κτίριο! Και ενώ, σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του ΤΠΚΠΕΝ, το «λουκέτο» στον ξενώνα αναμένεται από μέρα σε μέρα, χτες ο Γ. Πασχαλίδης σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο με εκπροσώπους της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των ενοίκων ναυτεργατών, πάλι αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στο αίτημα των ναυτεργατών να μείνει ανοιχτός ο ξενώνας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα ότι το κτίριο πρέπει να ανακαινιστεί προκειμένου να καλύψει ανάγκες για τη διαμονή αθλητών και διαιτητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιδιώκει να κλείσει τον ξενώνα και στη συνέχεια να διαλύσει συνολικά τον οργανισμό της Εστίας Ναυτικών.

Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να ανακληθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και να διασφαλιστεί η λειτουργία του ξενώνα του, καθώς είναι το μοναδικό κτίριο από όλη αυτή την περιουσία που δημιούργησαν οι ναυτεργάτες με τον ιδρώτα και το αίμα τους, που εξυπηρετεί πραγματικά τις ναυτεργατικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, το διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσαν προβλέπει, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του ξενώνα να διασφαλιστεί με υπουργική απόφαση, καθώς και με σχετικές αποφάσεις των διοικήσεων της Εστίας Ναυτικών και του Ταμείου Προνοίας ότι μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 θα λειτουργεί κανονικά για τη φιλοξενία των ναυτεργατών. Μέχρι να επαναλειτουργήσει ο ξενώνας, η διοίκηση της Εστίας να εξασφαλίσει ξενοδοχείο στο οποίο θα φιλοξενηθούν οι άνεργοι και οι ναυτεργάτες που μετεκπαιδεύονται για όσο χρόνο είναι αναγκασμένοι να διαμένουν στον Πειραιά. Ακόμα στο ξενοδοχείο να αξιοποιηθεί το προσωπικό του ξενώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά διασφάλιση για τους ναυτικούς (2003-10-11 00:00:00.0)
Εξωση «απ' το παράθυρο» (2003-09-16 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση για να μην κλείσει (2003-09-09 00:00:00.0)
Αντιστέκονται στην έξωση (2003-09-07 00:00:00.0)
Μικρή «παρηγοριά» για μεγάλα προβλήματα (2000-12-20 00:00:00.0)
Εκτακτη ενίσχυση σε άνεργους ναυτικούς (1999-04-06 00:00:00.0)