Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Αντιστέκονται στην έξωση

Συνέντευξη αύριο, στις 11 το πρωί, στον ξενώνα

Από παλαιότερη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Οίκου Ναύτου
Από παλαιότερη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Οίκου Ναύτου
Συνεχίζουν τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση διάλυση της Εστίας Ναυτικών και στο κλείσιμο του ξενώνα οι ναυτεργάτες, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες άνεργους συναδέλφους τους. Αύριο στις 11 το πρωί η συντονιστική επιτροπή των ενοίκων άνεργων ναυτεργατών και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο κτίριο όπου στεγάζεται ο ξενώνας της Εστίας Ναυτικών, στην οδό Ομ. Σκυλίτση 64 στον Πειραιά. Την Παρασκευή, εξάλλου, κάτω από την πίεση των ναυτεργατών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναγκάστηκε να «παγώσει» προσωρινά την έξωση προκειμένου να επανεξετάσει το θέμα την επόμενη βδομάδα, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία εγγύηση για το μέλλον της Εστίας Ναυτικών και του ξενώνα.

Τα σχέδια για το κλείσιμο του ξενώνα συνάντησαν από την πρώτη στιγμή την αντίδραση των ναυτεργατών, που έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να μην παραδώσουν τα κλειδιά και να παραμείνουν στο κτίριο, παρά τις υπόγειες μεθοδεύσεις του ΔΣ της Εστίας Ναυτικών που επιχείρησε να τους πετάξει μια ώρα αρχύτερα στο δρόμο. Σε συσκέψεις τους με εκπροσώπους των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή που διαμόρφωσε πρόγραμμα δράσης, σε συντονισμό με τους ναυτεργάτες που μετεκπαιδεύονται στο ΚΕΣΕΝ και τους συναδέλφους απ' όλους τους κλάδους.

Την Παρασκευή προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον γραμματέα της ΠΝΟ, καταγγέλλοντας τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στη μεθοδευμένη από την κυβέρνηση διάλυση της Εστίας. Οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και στο ΥΕΝ, δηλώνοντας την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική κοροϊδία, που από τη μια μεριά τάζει προεκλογικά ψίχουλα και από την άλλη ξεριζώνει και τις τελευταίες κατακτήσεις των ναυτεργατών, όπως το δικαίωμά τους στη στέγαση κατά το διάστημα που είναι άνεργοι.

Το σχέδιο για το κλείσιμο του ξενώνα εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική μεθόδευση να διαλύσει την Εστία Ναυτικών, τον ΕΛΟΕΝ και το ΓΕΝΕ, αποφάσεις που περιλαμβάνονται και προωθούνται με το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΝ. Ανάλογη απόπειρα είχε γίνει και μετά το σεισμό του 1999, συνάντησε όμως και τότε τη δυναμική αντίδραση των ναυτεργατών που απέτρεψαν το κλείσιμο του ξενώνα. Τα σχέδια επανήλθαν, αυτή τη φορά με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ ήδη υπήρχε απόφαση της ΠΝΟ, ύστερα από πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», να μην κλείσει ο ξενώνας αλλά να επισκευαστεί τμηματικά ανά όροφο, χωρίς να χρειαστεί να εκκενωθεί από τους ενοίκους. Παρά τις δεσμεύσεις της, η πλειοψηφία της εγκάθετης ΠΝΟ συνέπραξε τελικά στην απόφαση να πεταχτούν οι ναυτεργάτες στο δρόμο και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για το οριστικό κλείσιμο του ξενώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ