ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κοινή δράση κατά της βαρβαρότητας της «νέας τάξης πραγμάτων»

Συνεδρίασε στην Αθήνα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ

Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και του παραπέρα συντονισμού των εθνικών κινημάτων ειρήνης κινήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που συνεδρίασε στην έδρα του, στην Αθήνα, προχτές Κυριακή και χτες Δευτέρα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το ΠΣΕ επαναεπιβεβαίωσε τον σαφή αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό του. Μέσα από τις τοποθετήσεις των μελών της ΕΕ και τις προτάσεις που κατατέθηκαν εκφράστηκε ξεκάθαρα η συμπαράσταση σε όλες τις χώρες που δέχονται επίθεση από τον ιμπεριαλισμό, γιατί, όπως τονίστηκε, τα όποια εσωτερικά προβλήματα που ο ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για επεμβάσεις, οι λαοί πρέπει και οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν και να τα λύνουν από μόνοι τους. Εγινε σαφές ότι το ΠΣΕ συμμετέχει και στηρίζει τα κινήματα που τοποθετούνται με θετικό τρόπο απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ακόμα και όταν δε συμφωνεί απόλυτα με το πλαίσιο δράσης τους. Εγινε δεκτό ότι το ΠΣΕ προχωρά σε πολλαπλές συνεργασίες με διάφορα κινήματα, διατηρώντας πάντα τον αντιιμπεριαλιστικό του προσανατολισμό.

Το άνοιγμα των εργασιών της ΕΕ του ΠΣΕ έκανε ο Ε. Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΣΕ έκανε ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και γγ της ΕΕΔΥΕ.

Στις εργασίες της συνόδου πήραν μέρος 34 αντιπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από 22 χώρες του κόσμου. Στη συγκεκριμένη συνάντηση ελήφθησαν αποφάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης του ΠΣΕ και ειδικότερα για το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κινημάτων Ειρήνης που συμμετέχουν στο ΠΣΕ και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 6 έως 9 του Μάη 2004, και θα συμπέσει με την κορύφωση των εκδηλώσεων στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με το ΠΣΕ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας παγκόσμιας κινητοποίησης στις 20 του Μάρτη 2004, μέρα επετείου της έναρξης του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, η πραγματοποίηση μιας παγκόσμιας καμπάνιας αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό. Ακόμη, το ΠΣΕ θα συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες που θα διοργανώσουν διάφορα φιλειρηνικά κινήματα. Το ΠΣΕ θα προετοιμάσει μεγάλη διάσκεψη αλληλεγγύης μαζί με το κουβανέζικο κίνημα ειρήνης. Ξεχωριστό θέμα αποτέλεσε η Ολυμπιάδα Ειρήνης, όπου αποφασίστηκε η στήριξη και η συμμετοχή του ΠΣΕ.

Η ΕΕ του ΠΣΕ αποφάσισε να εντάξει στους κόλπους του τρία νέα φιλειρηνικά κινήματα. Πρόκειται για την Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης, το Κίνημα «Σλομπόντα», από τη Σερβία-Μαυροβούνιο και την Αντιιμπεριαλιστική Ενωση Βελγίου.

Να συμβάλουμε στην αντίσταση και αντεπίθεση των λαών

Ο Θ. Παφίλης παρουσιάζοντας την εισήγηση τόνισε την επιτακτική ανάγκη το ΠΣΕ, τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο να συνδέσουν τον αγώνα τους με τα άλλα κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται να βάλουν φρένο στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. «Το πέπλο της τρομοκρατίας, είπε, που επιχειρεί η "νέα τάξη" να απλώσει πάνω από τους λαούς για να εδραιώσει αυτή τη βαρβαρότητα, συνοδεύεται από το δυνάμωμα του αυταρχισμού και της καταστολής στο εσωτερικό των χωρών. Ψηφίζονται και υλοποιούνται νέοι νόμοι που καταργούν τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται μέσα και από τα κινήματα ειρήνης καθώς και άλλα κοινωνικά κινήματα σύρονται στα δικαστήρια. Το ΠΣΕ συνδέεται και συνεργάζεται με τις κινήσεις που δημιουργούνται για την υπεράσπιση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ σημείωσε: «Το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα δεν κατάφερε να εμποδίσει αυτόν τον πόλεμο γιατί οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αγνόησαν τη λαϊκή αντίδραση, αλλά και γιατί άλλες κυβερνήσεις δεν πήραν πρακτικά μέτρα να το εμποδίσουν. Ωστόσο, η ανάταση των λαών δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για νέα άνοδο. Είναι πολύ σημαντικό για το ΠΣΕ, παίρνοντας υπόψη την πείρα αυτού του αγώνα, να βοηθήσουμε στην ενδυνάμωση των εθνικών κινημάτων ειρήνης, να έρθουμε σε επαφή με κινήματα ειρήνης και οργανώσεις σε χώρες που δεν έχουμε μέχρι τώρα και να αποκτήσουμε συνεργασία μαζί τους».

Το ΠΣΕ μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε σ' άλλο σημείο ο Θ. Παφίλης, «κρατώντας και ενισχύοντας την παρουσία και ταυτότητά του, πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία του με το πλήθος των οργανώσεων και κινημάτων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, της αντίστασης και αντεπίθεσης των λαών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ στις «απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, της Κούβας, της ΛΔ της Κορέας, του Ιράν και άλλων χωρών για νέες επεμβάσεις», οι οποίες, όπως είπε, «συνδέονται με την επιδίωξή τους για κυριαρχία». Μάλιστα, ο Θ. Παφίλης εξέφρασε την ολόπλευρη αλληλεγγύη του ΠΣΕ στην ηρωική Κούβα, στο λαό της ΛΔ της Κορέας και στον παλαιστινιακό λαό.

«Καλούμε τα κινήματα ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις σε κοινή δράση κατά της βαρβαρότητας της "νέας τάξης πραγμάτων"», ήταν η χαρακτηριστική παρότρυνση του Θ. Παφίλης, μέσα από την εισήγηση της ΕΕ του ΠΣΕ.

Ολόκληρη η απόφαση του ΠΣΕ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ρ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνής Διάσκεψη και διαδήλωση στη Βαρσοβία (2016-07-05 00:00:00.0)
Στόχοι για παγκόσμια δράση (2007-06-16 00:00:00.0)
Το «Ιντερνετ» της ειρήνης... (2001-07-15 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η συνεδρίαση της Γραμματείας (2001-05-06 00:00:00.0)
Στόχος η συγκρότηση παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου (2000-12-24 00:00:00.0)
Οι λαοί θα ανατρέψουν τη βαρβαρότητα (1999-07-04 00:00:00.0)