ΓΕΩΡΓΙΑ
Ράμσφελντ προς Ρωσία: Αποχωρήστε
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003

Associated Press

Ο Ντ. Ράμσφελντ με τον Μ. Σαακασβίλι και την υπηρεσιακή Πρόεδρο της Γεωργίας
ΤΙΦΛΙΔΑ.- Σαφέστατο μήνυμα για το ποιος είναι το πραγματικό «αφεντικό» στη Γεωργία και γενικότερα στην περιοχή του Καυκάσου, απεύθυνε χτες προς την ηγεσία του Κρεμλίνου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Ο Ράμσφελντ, στη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με την υπηρεσιακή Πρόεδρο της χώρας Νίνο Μπουρντζανάντζε, με τον φερόμενο ως διάδοχο του Σεβαρντνάτζε, Μιχαήλ Σαακασβίλι, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Τέντο Ζαπαρίτζε και το Νο. 2 της κυβέρνησης Ζουράμπ Ζβάνια.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο, δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια στη νέα ηγεσία της Γεωργίας και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη «σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Σημαντικότερη όλων όμως ήταν η δήλωση (αξίωση) του Αμερικανού υπουργού σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει η Ρωσία στην περιοχή. Ερωτηθείς ο Ράμσφελντ δήλωσε με νόημα ότι «η Ρωσία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης το 1999 και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Γεωργία». Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας η Ρωσία έκλεισε 2 βάσεις στη Γεωργία το 2001 και δέχτηκε να συζητήσει το κλείσιμο ακόμα δύο βάσεων. Ωστόσο, πρόσφατα, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι θα πάρει περίπου 10 χρόνια προκειμένου να αποχωρήσει η πλειοψηφία των Ρώσων στρατιωτών από την περιοχή. Η κυβέρνηση της Τιφλίδας επιθυμεί άμεση αποχώρηση. Ο Ράμσφελντ επίσης άφησε εμμέσως αιχμές κατά της Ρωσίας για τη δημιουργία «συνθηκών αστάθειας» στη χώρα και είπε ότι οι τρεις αυτόνομες επαρχίες (Αντζαρία, Νότια Οσετία και Αμπχαζία) αποτελούν «αποσταθεροποιητικό παράγοντα». Η Ρωσία διαθέτει βάση στο Αχαλκαλάκι (Νότια Γεωργία) και στο Βατούμι (Αντζαρία), όπως και στρατιώτες στην Αμπχαζία.

Η ηγεσία της Γεωργίας φυσικά έδειξε την «ευγνωμοσύνη» της για την επίσκεψη και τα λόγια του υψηλού «προστάτη».

Η Νίνο Μπουρντζανάντζε δήλωσε «πολύ ευτυχισμένη, επειδή οι ΗΠΑ είναι ένας πραγματικός φίλος», ενώ σχετικά με τις ρωσο-γεωργιανές σχέσεις η Πρόεδρος τόνισε ότι «εκτιμούμε τη θέση του Προέδρου Πούτιν... αλλά υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στη Ρωσία που υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές περιοχές και αυτό περιπλέκει την κατάσταση στη χώρα μας»... Φυσικά η Μπουρντζανάντζε επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησής της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Σαακασβίλι υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του πως «οι ΗΠΑ μας διαβεβαίωσαν ότι θα μας προστατέψουν από εξωτερικές παρεμβάσεις... Ελπίζουμε ότι η αμερικανο-γεωργιανή συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα θα συνεχιστεί».

Ο Ράμσφελντ επισκέφθηκε και τους περίπου 70 Αμερικανούς στρατιώτες που εκπαιδεύουν γεωργιανές «αντι-τρομοκρατικές δυνάμεις». Η όλη επιχείρηση κοστίζει 64 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, χτες απήχθη ο Ταμάζ Μαγκλαπερίντζε, πρώην επικεφαλής των τελωνειακών αρχών της Γεωργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαγγελίες Σαακασβίλι (2009-09-26 00:00:00.0)
Κατηγορίες για επανεξοπλισμό της Γεωργίας (2009-08-06 00:00:00.0)
«Πυραυλική» ένταση (2007-08-08 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί (2004-05-04 00:00:00.0)
Κόντρες υπό τη σκιά των ΗΠΑ (2003-12-04 00:00:00.0)
Λεπτές ισορροπίες (2003-11-27 00:00:00.0)