Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
«Πυραυλική» ένταση

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Υψώνει τους τόνους κατά της Μόσχας η φιλοδυτική γεωργιανή κυβέρνηση του Προέδρου Μικαήλ Σαακασβίλι, με αφορμή την περίεργη ρίψη ενός πυραύλου που δεν εξερράγη αργά προχτές βράδυ σε χωριό κοντά στη Νότιο Οσετία. Αποδίδοντας εν ριπή οφθαλμού το συμβάν στη δράση ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, η Τιφλίδα κατηγόρησε τη Μόσχα για «απροκάλυπτη επίθεση» και «σαφή παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου». Μάλιστα, ο Πρόεδρος Σαακασβίλι μίλησε για «καλά υπολογισμένη προβοκάτσια με στόχο τη διατάραξη της ειρήνης στη Γεωργία και την πρόκληση πανικού με στόχο την εκτροπή της πολιτικής κατάστασης στη Γεωργία»... Γεωργιανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος Σαακασβίλι προτίθεται να αναγάγει το συμβάν σε «θερμό διεθνές ζήτημα»...

Πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στην Τιφλίδα, Βγιάτσεσλαβ Κοβαλένκο που κλήθηκε στο Γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραβίασης του γεωργιανού εναέριου χώρου.

Οι Γεωργιανοί πάντως επιμένουν πως αργά προχτές βράδυ δύο ρωσικά μαχητικά τζετ Sukoi 24 παραβίασαν τον εναέριο χώρο και εξαπέλυσαν πύραυλο στην περιοχή Γκόρι (60 χλμ. βορειοδυτικά της Τιφλίδας), κοντά στα όρια με τη Νότια Οσετία..

Ενδιαφέρον είναι πως το ίδιο 24ωρο αξιωματούχοι της Νότιας Οσετίας κατηγόρησαν τη Γεωργία πως γεωργιανά μαχητικά τύπου Su-25 ή L-39 παραβίασαν τον εναέριο χώρο τους χρησιμοποιώντας τον για τη ρίψη πυραύλων αέρος - εδάφους...

  • Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Μπόρις Μπερεζόφσκι, Ρώσου πολυεκατομμυριούχου που ζει «εξόριστος» στο Λονδίνο, για υπεξαίρεση 13 εκατ. δολαρίων με στόχο την αγορά βίλας στη νότια Γαλλία. Λίγες ώρες μετά, η Βρετανία ενημέρωσε τη Μόσχα πως συνέλαβε έναν Ρώσο που «συμμετείχε σε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία» του Μπερεζόφσκι.... Χθες επίσης ανακοινώθηκε επίσημα ότι ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο εκτόξευσε με επιτυχία ένα βαλλιστικό πύραυλο από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια δοκιμή βεληνεκούς, προς ένα ρωσικό νησί στη Θάλασσα Μπάρεντς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ