Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
70 χρόνια από την πρώτη Συνδιάσκεψη

Η 8/8/1937 σηματοδοτεί την έναρξη της δράσης του σε μαρξιστικολενινιστική βάση

Το ΚΚ Βενεζουέλας γιορτάζει σήμερα τα 70 χρόνια από την 8 Αυγούστου του 1937 οπότε και πραγματοποιήθηκε η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη, που σηματοδότησε τη νέα φάση ανάπτυξης του κόμματος. Η ημερομηνία αυτή όπως και η 5η Μάρτη του 1931, όταν ιδρύθηκε η πρώτη οργάνωση του Καράκας μέσα σε συνθήκες παρανομίας, θεωρούνται οι σημαντικότερες για τους Βενεζουελάνους κομμουνιστές.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΚ Βενεζουέλας, Χερόνιμο Καρέρα, σε προχτεσινή συνέντευξη παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τον γιορτασμό και θα κορυφωθούν την Κυριακή στο Καράκας, η Συνδιάσκεψη αυτή έχει ιστορική σημασία γιατί καθόρισε το χαρακτήρα του κόμματος. Υπενθύμισε: «Εκείνη την περίοδο υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση που προξενήθηκε από τον Ρόμουλο Μπετανκούρ (σ.σ. αργότερα 2 φορές Πρόεδρο της Βενεζουέλας) που εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν ως κομμουνιστής, που λάνσαρε την ιδέα ότι στη Βενεζουέλα δε χρειαζόταν ένα ΚΚ, ένα λενινιστικό κόμμα αλλά ένα πολυταξικό ευρύ κόμμα, συζήτηση που κορυφώθηκε στις 8/8/1937 οπότε και οι κομμουνιστές αποφασίζουν να αναδείξουν την ταυτότητά τους και "να βγάλουν το πρόσωπό τους προς τα έξω". Με πλειοψηφία εγκρίθηκε η θέση του κόμματος της εργατικής τάξης, θέση που οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας διατηρήσαμε και διατηρούμε και σήμερα».

Το ΚΚ Βενεζουέλας, πρόσθεσε, «από τη δημιουργία του πάντα πάλευε για την ενότητα όλων των επαναστατικών, δημοκρατικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά αυτή η ενότητα δεν απαιτεί την εξαφάνιση του ΚΚ. Στο τελευταίο 13ο Συνέδριο, με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Πρόεδρο Τσάβες και την πολιτική που σηματοδοτεί η μπολιβαριανή επανάσταση, αλλά και να διατηρήσουμε το ΚΚ σε συνεργασία με όλες τις άλλες δυνάμεις και σε αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο».

Ο ΓΓ του Κόμματος Οσκαρ Φιγκέρα, σημείωσε στην παρέμβασή του ότι «στα περίπου 80 χρόνια ζωής του κόμματος παλεύουμε για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική κοινωνία, όπου θα καταργηθεί τελειωτικά, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ