Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κρίσεις και απειλές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολιτική κρίση εντός της κυβέρνησης-μαριονέτας, επιθέσεις και συνεχιζόμενες εκατόμβες νεκρών, έλλειψη ηλεκτροδότησης, πρόσβασης σε πόσιμο νερό, κατεστραμμένες υποδομές και οι μόνιμες απειλές από την Αγκυρα για εισβολή στο βόρειο Ιράκ συνθέτουν την εικόνα «ασφάλειας και σταθερότητας» του κατοχικού Ιράκ.

Ακόμη 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επιθέσεις στη Βαγδάτη ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων των ΗΠΑ σε 19 για την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου και αποκαλύπτοντας πόσο πλασματική ήταν η «αισιοδοξία» του Πενταγώνου, που εκφράστηκε με την πρώτη μείωση των απωλειών στις τάξεις των κατοχικών για τον Ιούλη. Επίσης, ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη στη Βασόρα. Παράλληλα, 16 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

Στο μεταξύ, επιδεινώθηκε η κυβερνητική κρίση στο Ιράκ, με πέντε ακόμα υπουργούς του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι -ένας συνασπισμός σιιτών και σουνιτών - να δηλώνουν την πρόθεσή τους να απέχουν από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αφήνοντας την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι χωρίς σουνίτες υπουργούς. Μόλις την περασμένη βδομάδα, η 40μελής κυβέρνηση του (σιίτη) Αλ Μαλίκι έχασε έξι σουνίτες υπουργούς.

Περιστρεφόμενοι δερβίσηδες

Με την πολιτική κρίση επί θύραις ο Αλ Μαλίκι επισκέφτηκε χτες την Αγκυρα κατόπιν πρόσκλησής του από την τουρκική κυβέρνηση και συνοδευόμενος από τον κουρδικής καταγωγής υπουργό Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί.

Εντούτοις, παρά τις πιέσεις και τις απειλές της Τουρκίας, δεν υπήρξε τελικά συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας που θα άνοιγε το δρόμο για εκδίωξη του ΡΚΚ από το ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ, παρά μόνο μνημόνιο συναντίληψης. Η υπογραφή της συμφωνίας φαίνεται ότι παίρνει αναβολή δύο μηνών και έως τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν εξετάσει όλες τις πτυχές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ