Οι φονιάδες των Βαλκανίων κατέλαβαν την πόλη

Συμπεριφορά στρατού κατοχής από τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Υποτελής η στάση του δημάρχου Χανίων.  Δριμύτατη καταγγελία από τον Σπύρο Χαλβατζή που βρίσκεται από χτες στην πόλη

Σάββατο 1 Απρίλη 2000

Από τη συνέντευξη Τύπου
Σε αναψυκτήριο των ράμπο του ιμπεριαλισμού, των χασάπηδων των Βαλκανίων, έχει μετατραπεί από προχτές η πόλη των Χανίων, καθώς καταφθάνουν κατά εκατοντάδες τα μέλη του πληρώματος του γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «Αϊζενχάουερ», το οποίο έδεσε στη βάση της Σούδας και θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τη Δευτέρα. Τα μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου μαζί με όσους υπηρετούν στα πλοία συνοδείας, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 7.000.

Η πόλη των Χανίων, οι δρόμοι, οι πλατείες και τα μαγαζιά έχουν παραδοθεί στις διαθέσεις των πληρωμάτων του 6ου Στόλου.

Ολο το κέντρο της πόλης δίνει την εικόνα χώρου ψυχαγωγίας του αμερικανικού ναυτικού. Αμερικανοί ναύτες, κυκλοφορούν κατά ομάδες ουρλιάζοντας, τραγουδώντας, ενώ ένστολοι της αμερικανικής ναυτονομίας ή με πολιτικά και τα σχετικά διακριτικά περιφέρονται έχοντας αναλάβει ρόλο τοπικής αστυνομίας. Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα οι νέοι που κυκλοφορούν στις καφετερίες της παραλίας, εξέφραζαν την ανησυχία τους, αλλά και την αγανάκτησή τους εξαιτίας της εικόνας αυτής αλλά και της συμπεριφοράς των Αμερικανών που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί πρόκληση κατά της αξιοπρέπειας για κάθε πολίτη της πόλης αυτής.

Η απόβαση των αμερικανικών πληρωμάτων στα Χανιά αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Με την ενέργεια αυτή, τόνισε, που εκδηλώνεται μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, τσαλαπατιέται η εθνική ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια του χανιώτικου λαού. Κατήγγειλε δε, τη στάση του δημάρχου Χανίων Γ. Τζανακάκη, ο οποίος έσπευσε μόλις αφίχθηκε το πλοίο να υποδεχτεί τους Αμερικάνους οργανώνοντας «εθιμοτυπική» συνάντηση στο δημαρχείο για τους επικεφαλής του αεροπλανοφόρου και ομάδα αξιωματικών.

Αμερικανοί ναύτες στην παραλία της παλιάς πόλης
Θεωρούμε, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, άκρως απαράδεκτη τη στάση του δημάρχου, ο οποίος παραβίασε μια παράδοση που υπήρχε στην Κρήτη όπου όλοι οι δήμαρχοι ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση κρατούσαν αποστάσεις από τους Αμερικανούς και δε δήλωναν υποταγή.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε το λαό των Χανίων να διαδηλώσει ενάντια στους μακελάρηδες των λαών, να απαντήσουν στη βάναυση πρόκληση απέναντι στα πατριωτικά τους αισθήματα.

Εφικτός στόχος

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορεί να επιτευχθεί ο εκλογικός στόχος του ΚΚΕ στην Κρήτη για εκλογή κομμουνιστή βουλευτή, επισήμανε ότι οι συσπειρώσεις που δημιουργήθηκαν δίνουν τα εχέγγυα για ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αναφορικά με το θέμα του σχεδίου «Αλ. Παπαναστασίου», περί συνένωσης των αγροτικών συνεταιρισμών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι είναι στα πλαίσια της λογικής της ΕΕ και των κυρίαρχων δυνάμεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα των αγροτών. Αυτό που προωθείται, τόνισε, είναι η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε συγκεκριμένα συγκροτήματα.

Σε ερώτηση για το «ντιμπέι» Σημίτη - Καραμανλή, σημείωσε ότι χαρακτηρίστηκε από υποκριτικό καθωσπρεπισμό και ότι η εικόνα που έδωσαν είναι ανάλογη με αυτή των ιλουστρασιόν φυλλαδίων που εμφανίζουν μία ψεύτικη πραγματικότητα μακριά από αυτή που βιώνει ο λαός.

Το «Αϊζενχάουερ» στο Μαράθι της Σούδας. Ανήμερα της επετείου εκτέλεσης του Ν. Μπελογιάννη μετά απο εντολή των αμερικανών...
Ο Σπ. Χαλβατζής χτες το πρωί επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο Δήμο Χανίων, το δημοτικό γηροκομείο και περιόδευσε στο Νοσοκομείο Χανίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
O ελλιμενισμός του «George H. W. Bush» μόνο οργή προκαλεί! (2023-03-14 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο εργασιακά δικαιώματα (2006-06-23 00:00:00.0)
Σοβαρό πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους (2002-06-12 00:00:00.0)
Υπεύθυνοι για το χάλι της Αθήνας (2002-05-24 00:00:00.0)
Δίνουν εκφυλιστικά και καταστροφικά «πρότυπα» στη νεολαία (2002-03-22 00:00:00.0)
Η ψήφος των ναυτεργατών θα είναι κόκκινη (2000-02-17 00:00:00.0)