ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιπλέον ασφυκτικά μέτρα

Γραπτή άδεια των ισραηλινών αρχών θα χρειάζονται, πλέον, οι αλλοδαποί για να εισέλθουν στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως αναφέρουν παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις

Πέμπτη 15 Γενάρη 2004

Associated Press

Παλαιστίνιοι εργάτες υπό την απειλή του όπλου
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μία νεαρή, μητέρα δύο παιδιών, είναι η πρώτη γυναίκα καμικάζι για την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Χαμάς». Η 22χρονη Ριμ αλ Ραγιάσι ανατινάχτηκε, χθες, στο κτίριο ελέγχου των Παλαιστινίων εργαζομένων στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες, εκτός από την ίδια, και να τραυματιστούν άλλα 10 άτομα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν, αρχικώς, από κοινού η «Χαμάς» και οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Στη συνέχεια η πρώτη, με ανακοίνωσή της, ανακοίνωνε ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε «γυναίκα καμικάζι», χαρακτηρίζοντας την επιλογή της «εξέλιξη στην αντίσταση, που θα συνεχιστεί μέχρις ότου ο κατακτητής αποχωρήσει από τα εδάφη μας».

Αμέσως μετά, ο ισραηλινός στρατός έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, αλλά και την ομώνυμη τοπική βιομηχανική ζώνη, στην οποία εργάζονται τουλάχιστον 6.000 Παλαιστίνιοι σε εταιρίες που ανήκουν σε Ισραηλινούς και σε Παλαιστινίους ιδιώτες. Οι εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί για να μεταβούν στις εργασίες τους, αφού πέρασαν εξονυχιστικούς ελέγχους, πήραν εντολή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσφορία, από την οποία δε γλίτωσε ούτε η παλαιστινιακή οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η βιομηχανική ζώνη θα παραμείνει κλειστή για λίγες μέρες.

Associated Press

Συλλήψεις
«Η μόνιμη ένταση και ο αποκλεισμός οδηγούν σε κλιμάκωση της βίας», σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, επικεντρώνοντας την προσοχή του στη συνέχιση της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους, που χθες, έφθασε στο Αμπού Ντις, δίπλα στην Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ ευθύνεται για ό,τι γίνεται, εξαιτίας της παράτασης της κατοχής, της οικοδόμησης του τείχους, του αποκλεισμού και της κλιμάκωσης της βίας», δήλωνε ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα και στον ΟΗΕ να παρέμβουν.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, σε αντίθεση με ό,τι πράττουν στις περιπτώσεις επιθέσεων αυτοκτονίας εντός του ισραηλινού εδάφους, απέφυγαν, χθες, να προβούν σε καταδίκες. Σαφέστερο αυτό έγινε στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος τόνισε ότι «καταδικάζει κάθε φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών», αλλά συμπλήρωσε ότι «η συγκεκριμένη επίθεση έγινε σε κατεχόμενα, από το Ισραήλ, εδάφη». Ο Σάαθ, επίσης, υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε θέση να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αν ο ισραηλινός στρατός πράξει ακριβώς το ίδιο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών έχει, ήδη, κυκλοφορήσει εγκύκλιο, που μοιράζεται τις τελευταίες μέρες στους ξένους που φθάνουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, η οποία «τους πληροφορεί σχετικά με τα εδάφη υπό παλαιστινιακή κυριαρχία». Σύμφωνα με αυτήν, όποιος αλλοδαπός θέλει να εισέλθει στα παλαιστινιακά εδάφη, θα πρέπει να έχει λάβει γραπτή άδεια των ισραηλινών αρχών. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, το Ισραήλ έχει δικαίωμα να τον συλλάβει, να τον απελάσει και να του επιτρέψει, πλέον, την είσοδο στη χώρα.

Η «Ομοσπονδία Παλαιστινιακών Οργανώσεων Ιατρικής Ανακούφισης» καταγγέλλει ότι το νέο μέτρο στοχεύει στην περαιτέρω απομόνωση του παλαιστινιακού λαού και στον περιορισμό των ειδήσεων που προέρχονται από τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς συχνά αλλοδαποί - μέλη ανθρωπιστικών ή φιλειρηνικών οργανώσεων μεταφέρουν, από πρώτο χέρι, γλαφυρότατα τη δραματική κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός, μάλιστα, δεν έχει διστάσει να θέσει αλλοδαπούς ακτιβιστές στο στόχαστρο, όπως ο Βρετανός 22χρονος φιλειρηνιστές Τομ Χάρνταλ, που πέθανε, τελικά, χθες, σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο Χάρνταλ τραυματίστηκε, πέρυσι τον Απρίλη, στο κεφάλι στη Ράφα, στην προσπάθειά του να σώσει παιδάκια. Στις 31 Δεκέμβρη, μετά από αλλεπάλληλες βρετανικές πιέσεις, 1 στρατιώτης συνελήφθη για το περιστατικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον Ν. Σαάθ συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας (2017-11-09 00:00:00.0)
Συνεχείς ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις (2005-01-14 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις στο προσκεφάλι του Γιάσερ Αραφάτ (2004-11-09 00:00:00.0)
Θα συναντηθούν για όσα, ήδη, έχουν διαφωνήσει (2001-09-08 00:00:00.0)
Εκρηκτικό μείγμα επιδρομών και άκαρπων διαβουλεύσεων (2001-04-05 00:00:00.0)
"Ολα θα λυθούν με διάλογο", διαβεβαιώνει ο Μπάρακ (1999-07-22 00:00:00.0)