Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχείς ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις

Παλαιστίνιοι εξετάζουν τα συντρίμμια αυτοκινήτου που βλήθηκε από πύραυλο του ισραηλινού στρατού από ελικόπτερο

Associated Press

Παλαιστίνιοι εξετάζουν τα συντρίμμια αυτοκινήτου που βλήθηκε από πύραυλο του ισραηλινού στρατού από ελικόπτερο
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συνεργάτες, στελέχη της «Φατάχ», αλλά και, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με στελέχη της «Χαμάς», έχει τα τελευταία 24ωρα ο νικητής των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών. Ο Μαχμούντ Αμπάς εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε ορισμένες ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, απομακρύνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιους στενούς συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, εκ των οποίων το γνωστότερο όνομα είναι αυτό του νυν υπουργού Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι καμία επίσημη ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Σάββατο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Αμπάς στη θέση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παραλλήλως, με βάση διαρροές και ανώνυμες πληροφορίες, ο Αμπάς διά μέσου στενών συνεργατών του βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τη «Χαμάς», προκειμένου να εκμαιεύσει τη δέσμευσή της σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Λίγες ώρες, μόνο, μετά τις δηλώσεις του στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, από τη Γάζα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οργάνωσή του δεν προτίθεται να αφοπλιστεί, ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Δυτική Οχθη εμφανίστηκε πολύ διαλλακτικότερος.

Ο Σεΐκ Χασάν Γιουσέφ υποστήριξε ότι η «Χαμάς» είναι ανοιχτή στο διάλογο και ακόμη και στο ενδεχόμενο να τερματίσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μέσα από διάλογο με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία. Επίσης, ο Γιουσέφ προχώρησε σε μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα της «Χαμάς», κατηγορηματική δήλωση, τονίζοντας ότι η οργάνωσή του «είναι ένα ρεαλιστικό πολιτικό κίνημα. Αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και τις νέες πραγματικότητες και είναι αποφασισμένη να τις αντιμετωπίσει με κριτήριο τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Δε ζητάμε την καταστροφή του Ισραήλ. Το Ισραήλ υπάρχει και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

Και ο ισραηλινός στρατός... τα ίδια

Νεκρός έπεσε από ισραηλινά πυρά έξω από το σπίτι του στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ένας νεαρός Παλαιστίνιος, την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει μια έγκυο γειτόνισσά του. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις στην περιοχή. Ενας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιγ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Τέλος, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με 3 πυραύλους αυτοκίνητο κοντά στον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, της Γάζας, επειδή «το θεώρησε επικίνδυνο». Δεν αναφέρθηκαν ούτε τραυματισμοί.

  • Αργά χθές το βράδυ κι ενώ συνεχίζονταν υποτίθεται οι συζητήσεις με τη Χαμάς για επίτευξη εκεχειρίας, Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με βόμβες και όλμους σε Ισραηλινή στρατιωτική βάση στην κεντρική λωρίδα της Γάζας. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν 5 νεκροί και 10 τραυματίες χωρίς να διευκρινίζεται η εθνικότητά τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δολοφονία 15χρονου Παλαιστίνιου από ισραηλινά πυρά (2017-03-23 00:00:00.0)
«Σκληραίνει» ο Αμπάς απέναντι στους μαχητές (2005-02-11 00:00:00.0)
Αρχισαν τα δύσκολα για τον Αμπάς (2005-01-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ισραηλινές πιέσεις (2005-01-13 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και εισβολές (2005-01-04 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές δολοφονίες ακριβείας (2003-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ