Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές δολοφονίες ακριβείας
  • Αποκλείουν «Χαμάς» - «Τζιχάντ» το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός
  • Απειλεί με νέες επιδρομές ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ
  • Οξύνονται οι διαφωνίες εντός της Π. Αρχής

Στο όνομα της «ειρήνης» αποτελειώνουν το τείχος του αίσχους...

Associated Press

Στο όνομα της «ειρήνης» αποτελειώνουν το τείχος του αίσχους...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον στελεχών της «Χαμάς» εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, τινάζοντας στον αέρα κάθε απόπειρα της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί με τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές, στην Ουάσιγκτον, πρότειναν την άμεση αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, ενώ η ΕΕ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει και το πολιτικό σκέλος της «Χαμάς» στη λίστα «των τρομοκρατικών οργανώσεων». Προς το παρόν, όλα αυτά, πάντως, παραμένουν σε επίπεδο «ανταλλαγής ιδεών».

Πλήθος συμμετείχε στις κηδείες - διαδηλώσεις σε Ράφα και πόλη της Γάζας των 4 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν, την Κυριακή το βράδυ, στην πόλη της Γάζας από επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων. Οι 2 από τους νεκρούς ήταν στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» ενώ οι άλλοι δύο θεωρούνταν απλώς φίλα προσκείμενοι στην οργάνωση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες, οι 4 βρίσκονταν σε αυτοκίνητο στον παραλιακό δρόμο της πόλης της Γάζας. Δύο ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον τους. Ο πρώτος αστόχησε και οι επιβάτες του αυτοκινήτου προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι εντοπίστηκαν αφού, λίγη ώρα νωρίτερα, είχαν εκτοξεύσει όλμους κατά εβραϊκού εποικισμού. Από την επίθεση τραυματίστηκαν και 4 Παλαιστίνιοι περαστικοί, ανάμεσα στους οποίους και ένα μικρό παιδί που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.


Associated Press

Το Σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε από βία. Στη Δ. Οχθη, ο ισραηλινός στρατός έχει επανακαταλάβει τις πόλεις Τζενίν και Νάμπλους και συνεχίζει τον αποκλεισμό των υπολοίπων. Στη Νάμπλους κατεδαφίστηκε σπίτι που χαρακτηρίστηκε «αποθήκη εκρηκτικών» στην παλιά πόλη -Κάσμπα-. Την Κυριακή το πρωί, αυτοσχέδιες ρουκέτες τύπου Κασάμ εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και έπληξαν την πόλη Ασκελόν στο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτές οι ρουκέτες πετυχαίνουν πλήγμα τόσο βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.

«Καμία εκεχειρία»

«Η κυβέρνηση Σαρόν στοχεύει να δολοφονήσει τον οδικό χάρτη και συνεπικουρείται στα σχέδιά της από ακραία στοιχεία της αμερικανικής ηγεσίας», δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, επαναλαμβάνοντας την παλαιστινιακή έκκληση για άμεση διεθνή παρέμβαση. Από την πλευρά του, ο πολιτικός εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, απέκλεισε κατηγορηματικά μετά τη νέα δολοφονία ακριβείας κάθε ενδεχόμενο επίτευξης νέας κατάπαυσης του πυρός, ενδεχόμενο που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά από αλλεπάλληλες επαφές που είχαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι με την οργάνωση το Σάββατο. Ο Ραντίσι κατέστησε σαφές ότι όσο ο ισραηλινός στρατός παραμένει εντός παλαιστινιακών εδαφών δεν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία και χλεύασε τα σχέδια της Π. Αρχής να καταστείλει τη δράση των μαχητικών οργανώσεων, τονίζοντας ότι «θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή».

Φυλλάδιο που κυκλοφόρησε, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας από το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» αναφέρει ότι έχει, ήδη, δοθεί εντολή στα μέλη του να φέρουν σε πέρας επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Με επιθέσεις απειλεί και η «Τζιχάντ», της οποίας το ηγετικό στέλεχος Μοχάμαντ αλ Χίντι δήλωνε ότι «ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ολοκαύτωμα» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας προειδοποιώντας, όμως, ότι «τότε το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ».

Εσωτερικές τριβές και απειλές

Ενώ οι αιματηρές εξελίξεις διαδέχονται καταιγιστικά η μία την άλλη, σοβαρές διαφωνίες φαίνεται να προκύπτουν στο εσωτερικό της Π. Αρχής. Χτες, ανακοινώθηκε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ διόρισε τον πρώην επικεφαλής Ασφαλείας της Δ. Οχθης, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, σύμβουλό του σε θέματα αναδιάρθρωσης των δυνάμεων ασφαλείας. Η κίνηση εκτιμήθηκε από πολλούς ότι έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το επαναλαμβανόμενο αίτημα, τις τελευταίες μέρες, του Παλαιστινίου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, να περάσει υπό την εποπτεία του στενού του συνεργάτη, Μοχάμαντ Ντάχλαν, το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αραφάτ, όμως, φέρεται αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο των υπηρεσιών που διαθέτει ενώ διέρρευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει γενικό υπεύθυνο ασφαλείας τον συνεργάτη του Νάσερ Γιουσέφ, δηλαδή ουσιαστικά να περιθωριοποιήσει πλήρως τον Ντάχλαν, που από πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα «φιλικός προς τις ισραηλινο - αμερικανικές απαιτήσεις». Λίγες ώρες, πάντως, πριν τη νέα ισραηλινή δολοφονία ακριβείας με κοινή εντολή Αραφάτ και Αμπάς, οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι σφράγισαν 3 υπόγειες σήραγγες λαθρεμπορίας όπλων ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, ενώ δόθηκε εντολή να εμποδιστεί κάθε επίθεση εναντίον εποικισμών.

Ο αρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν χαρακτήριζε «μηδαμινές» αυτές τις κινήσεις και απειλούσε με νέες ισραηλινές επιχειρήσεις. Ο Γιααλόν τόνισε ότι «όλα τα μέλη της Χαμάς είναι στόχος, και θα αναλάβουμε εμείς δράση εφόσον δεν το πράττει η Π. Αρχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ