Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Σκληραίνει» ο Αμπάς απέναντι στους μαχητές

Μονάδες ασφαλείας των Παλαιστινίων

Associated Press

Μονάδες ασφαλείας των Παλαιστινίων
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Αποφασισμένος να δείξει στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ότι υπάρχει μόνο μία Παλαιστινιακή Αρχή και ότι θα πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις που αυτή αναλαμβάνει φέρεται να είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά το χτεσινό μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες και όλμους που έπληξαν σειρά εβραϊκών εποικισμών στη Γάζα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά των εποικισμών Γκους Κατίφ, Μόραγκ, Νέβε Ντεκαλίμ και Γκεντίντ. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «απάντηση» στη δολοφονία ενός 22χρονου Παλαιστινίου, την Τετάρτη, στη νότια Γάζα από εποίκους.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προχώρησε, αμέσως, στην απόλυση 20 υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις θέσεις τους απομακρύνθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Σάεμπ αλ Αγιεξ, ο επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας στη νότια Γάζα, στρατηγός Ομάρ Ασούρ, και ο επικεφαλής Δημόσιας Ασφάλειας σε όλη τη Λωρίδα, στρατηγός Αμπντέλ Ραζέκ αλ Ματζάιντι. Παραλλήλως, δόθηκαν, όπως έλεγαν συνεργάτες του Αμπάς, «αυστηρότατες» οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας «να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν καμία άλλη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στην οποία δεσμεύτηκε η Παλαιστινιακή Αρχή».

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Αμπάς θα μεταβεί, σήμερα, στη Γάζα, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Αν και αρχικός στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των οργανώσεων για τα όσα διεμείφθησαν στη συνάντηση του Σαρμ ελ Σέικ, πλέον, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αμπάς, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος θέλει να καταστήσει σαφές ότι «δε θα ανεχτεί άλλες τέτοιες κινήσεις». Από την πλευρά τους, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις κατηγορούν τον Αμπάς ότι δεσμεύτηκε σε μια συμφωνία, για την οποία δεν είχε εξουσιοδοτηθεί στο πλαίσιο του ενδοπαλαιστινιακού διαλόγου, ενώ του προσάπτουν ότι δε διασφάλισε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και από την πλευρά του Ισραήλ.

Ελίσσεται ο Σαρόν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την άλλη, μίλησε για «χονδροειδείς παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», αλλά απέφυγε να λάβει πρακτικά μέτρα. Εσπευσε, πάντως, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σε Αίγυπτο, Ιορδανία, και Κουαρτέτο, προειδοποιώντας ότι «αν οι Παλαιστίνιοι δεν είναι σε θέση να χειριστούν την κατάσταση, θα το πράξει ο ισραηλινός στρατός». Παρ' όλα αυτά, ισραηλινές πηγές διέψευδαν ότι αναβλήθηκε, μετά από τις επιθέσεις, η προγραμματισμένη, για χτες, συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων για θέματα ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι εξαρχής η συνάντηση αυτή είχε κανονιστεί για το Σαββατοκύριακο.

Τέλος, εντός Ισραήλ, ο Αριέλ Σαρόν έδωσε, χτες, οριστική απάντηση σε όλους όσοι τον πιέζουν να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικείμενη στρατιωτική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και μέρος της Δυτικής Οχθης. Ο Σαρόν κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα, διότι θα «ήταν απλώς χρονοτριβή που θα προκαλούσε περαιτέρω ένταση, άρα και προβλήματα». Επανέλαβε, επίσης, ότι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών συμφωνεί με την αποχώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ