Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποσχέσεις και εισβολές

ΡΑΜΑΛΑ.-

Στην τελική ευθεία εισήλθε, πλέον, η προεκλογική εκστρατεία στα παλαιστινιακά εδάφη ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Γενάρη. Ο Μαχμούντ Αμπάς, υποψήφιος της «Φατάχ» και επικρατέστερος διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ, με βάση τα τελευταία στοιχεία, για την Προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής περιόδευσε, χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός, παρά τις διαβεβαιώσεις περί «διακριτικής στάσης» ενόψει των εκλογών, πραγματοποίησε δύο αιματηρές εισβολές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διατηρώντας σταθερά τεταμένη την κατάσταση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες έληξε η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στις πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, που άρχισε τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι τελευταίοι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές που είχαν αναπτυχθεί σε στέγες ακόμη και στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια αποσύρθηκαν, τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η εισβολή έγινε επειδή εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες από την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Γάζας στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Κατά την εισβολή τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης και 1 Παλαιστίνιος εικονολήπτης.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την τριήμερη εισβολή του στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Ο τελικός απολογισμός καταμετρούσε 11 Παλαιστινίους νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον 10 σπίτια κατεστραμμένα. Τελευταίο θύμα στον μακρύ κατάλογο του αίματος, στη Γάζα, είναι ένα 17χρονο κορίτσι που τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά, χθες το πρωί, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, στην περιοχή της Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε καν το γεγονός.

Ανεβάζει τους τόνους ο Αμπάς

Τη δέσμευσή του ότι «κάποια μέρα οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις εστίες τους» εξέφρασε, χθες, σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη της Γάζας ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο υποψήφιος της «Φατάχ», για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο αίτημα για επιστροφή των προσφύγων, κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα. Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμπάς είχε επαναλάβει τη θέση του για αποστρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να έρθει σε σύγκρουση με τους ενόπλους Παλαιστινίους, τους οποίους, μάλιστα, υποσχέθηκε να «βοηθήσει ώστε να μην πέσουν ποτέ στα χέρια του ισραηλινού στρατού».

Εντούτοις, η δήλωσή του με την οποία καλούσε σε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, και κυρίως της «Χαμάς». Με ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν την έκκληση Αμπάς ως «πισώπλατη μαχαιριά στην αντίσταση» και του ζητούν να απολογηθεί.

Την ίδια στιγμή, η αιγυπτιακή κυβέρνηση καλούσε το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του στις θέσεις που είχαν πριν το ξέσπασμα της Ιντιφάντα το 2000, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε «πρόκληση» την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε ότι «η αντίδραση λίγων ενόπλων Παλαιστινίων στις ισραηλινές στρατιωτικές προκλήσεις δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα κάνει ο ισραηλινός στρατός».

Τέλος, χθες, έφθασε στο Ισραήλ ο Τούρκος ΥΠΕΞ που θα έχει συναντήσεις με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ