Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανακρίσεις κι έλεγχοι

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες της περασμένης χρονιάς ανακρίσεις τοπικών παραγόντων της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Ετσι σύμφωνα με το πρακτορείο «ΝΟΒΟΣΤΙ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ», ως μάρτυρας στην υπόθεση της έρευνας για τις τάσεις «απόσχισης» από τη χώρα, που εκδηλώθηκαν προεκλογικά, καλέστηκε να καταθέσει ο δήμαρχος της πόλης της Οδησσού, Ρουσλάν Μποντελιάν. Νωρίτερα κατάθεση είχε δώσει ο νομάρχης της περιοχής του Ντονιέτσκ, Ανατόλι Μπλιζνιούκ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ποινική δίωξη για «απόσχιση», κινήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας στις 30 Νοέμβρη, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο συμμετείχαν νομάρχες, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Τότε είχε ανακοινωθεί πως αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη δημιουργία ξεχωριστής «Νοτιοανατολικής Δημοκρατίας», σε περίπτωση που δεν αναγνωριζόταν η νίκη του τότε πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή βέβαια η απειλή δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, αφού γρήγορα ο ίδιος ο Β. Γιανουκόβιτς, τοποθετήθηκε ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, μετά από έκκληση του Β. Γιούστσενκο, νικητή του «τρίτου» γύρου των προεδρικών εκλογών, η Γενική Εισαγγελία ξεκίνησε τον έλεγχο της απερχόμενης κυβέρνησης. Οπως μεταδίδει το «ΙΝΤΕΡΦΑΞ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ», σε «καραντίνα» με υπόνοιες για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, βρίσκονται ήδη τα υπουργεία Αγροτικής Πολιτικής, Παιδείας κι Επιστήμης, Οικογένειας και Νεολαίας, καθώς και Βιομηχανικής Πολιτικής.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ