ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
Στο κλίμα των γενικότερων ανατιμήσεων
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004

ICON

«Αλμυρό» θα είναι το σαρακοστιανό τραπέζι και φέτος για τις μισθοσυντήρητες οικογένειες που αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια και τις ατέλειωτες και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις ελέω «ελεύθερης αγοράς». Ακόμα περισσότερο αυτές τις μέρες επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι μεγάλες ανατιμήσεις που σημειώνονται στα οπωροκηπευτικά στο όνομα της κακοκαιρίας της προηγούμενης βδομάδας, παρ' όλο που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι χονδρέμποροι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια των προϊόντων. Από την προηγούμενη Πέμπτη οι τιμές των οπωροκηπευτικών αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Χτες επιβλήθηκαν νέες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη, που έφτασαν μέχρι και 20% σε σύγκριση με την Τρίτη στα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια και στα λεμόνια. Επίσης, μέχρι και 14,3% ανατιμήθηκαν οι ντομάτες, 12,5% τα αχλάδια που η τιμή τους άγγιξε τα 2 ευρώ το κιλό, κατά το ίδιο ποσοστό ανατιμήθηκαν οι μπανάνες, κατά 11% τα πράσα.

Αυξημένες είναι και οι τιμές για τα περισσότερα από τα είδη που παραδοσιακά συνθέτουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Ειδικά για την τιμή της λαγάνας, η Ομοσπονδία Αρτοποιών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους αρτοποιούς να τη διατηρήσουν στα περσινά επίπεδα. Κάτι τέτοιο, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δε θα γίνει, δεδομένου ότι όλα τα προϊόντα αρτοποιίας έχουν ήδη ανατιμηθεί και μάλιστα σε ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20%.

Πολλά από τα είδη που κατά παράδοση καταναλώνονται την Καθαρή Δευτέρα είναι ευαλλοίωτα, γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά αλλά και κατά την κατανάλωσή τους. Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και επισημαίνει ότι όσον αφορά στα κεφαλόποδα, δηλαδή χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα πρέπει να έχουν επιφάνεια υγρή και γυαλιστερή, μάτια γυαλιστερά και ζωηρά, πλοκάμια και βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα, σάρκα συμπαγή και γυαλιστερή, ενώ συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα είδη αυτά είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους. Επίσης, πρέπει να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά, το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Οταν πρόκειται για συσκευασμένα είδη πρέπει να αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, το είδος των οστρακοειδών, η ημερομηνία συσκευασίας, η σφραγίδα της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας και ο χρόνος και ο τόπος της συντήρησής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανατιμήσεις απεργάζονται οι αλευροβιομήχανοι (2011-01-11 00:00:00.0)
Νέες ανατιμήσεις ελέω κακοκαιρίας (2004-02-18 00:00:00.0)
Καμία συμφωνία για την τιμή του ψωμιού (2004-01-21 00:00:00.0)
Προαναγγέλλουν τσουχτερές ανατιμήσεις στο αλεύρι (2003-12-06 00:00:00.0)
«Τσούζουν» οι τιμές... (2003-02-18 00:00:00.0)
Με ανατιμήσεις έκανε ποδαρικό και το 2003 (2003-01-08 00:00:00.0)