ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Θέλουμε Βιβλία όχι Βόμβες! »

Πανεθνική φοιτητική αποχή στις 4 Μάρτη

Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004

Associated Press

Από αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη
Πέρσι, στις 5 Μάρτη, χιλιάδες νέοι άνθρωποι σε πάνω από 450 λύκεια και κολέγια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συμμετείχαν στην Φοιτητική Αποχή για Βιβλία και όχι Βόμβες και ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Την αποχή είχε καλέσει ο Εθνικός Φοιτητικός και Νεολαιίστικος Συνασπισμός για την Ειρήνη (NYSPC), μια πλατιά συσπείρωση που αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση της ζωής και του πλανήτη.

Ενα χρόνο μετά, αποφασίζονται νέες κινητοποιήσεις για τις 4 Μάρτη. Ο Εθνικός Φοιτητικός και Νεολαιίστικος Συνασπισμός για την Ειρήνη δημιουργήθηκε σαν απάντηση στα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 και έχει δραστηριοποιηθεί για να κτίσει μια στρατηγική, μακριάς διάρκειας, φοιτητικής και νεολαιίστικης αντίδρασης στο πόλεμο, τόσο στο εξωτερικό με βόμβες και σφαίρες, όσο και στο εσωτερικό της χώρας με τον ρατσισμό,τις περικοπές στην εκπαίδευση και τις «αντι-τρομοκρατικές» πολιτικές που περιορίζουν τις ελευθερίες του πολίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της νεανικής αυτής συσπείρωσης, μέχρι τις 4 Μάρτη θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις, κονσέρτα. Θα δημοσιευτούν άρθρα σε εφημερίδες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε σχολεία και σχολές και όπου αλλού συχνάζει η νεολαία ώστε να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει γύρω της και να ενταχθούν όλο και περισσότεροι νέοι σ' αυτόν τον αγώνα.

Επιπρόσθετα, επειδή ο Εθνικός Φοιτητικός και Νεολαιίστικος Συνασπισμός για την Ειρήνη κατανοεί ότι ο πόλεμος στο εσωτερικό της χώρας άμεσα σχετίζεται με τον πόλεμο στο εξωτερικό, η Μέρα Δράσης της 4ης Μαρτίου οργανώνεται σε συνάρτηση με την Παγκόσμια Μέρα Αντίδρασης Κατά του Πολέμου και της Κατοχής της 20ής Μαρτίου.

Σημειώνουμε ότι στη διακήρυξή τους τονίζουν ότι θα αντιδράσουν και θα απαιτήσουν:

- Δαπάνες για την Εκπαίδευση και όχι για την Αυτοκρατορία. Σχολεία και όχι Φυλακές.

«Απαιτούμε την άμεση απόδοση όλων των δαπανών για τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια που έχουν περικοπεί εδώ και τρία χρόνια από τοπικούς και ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς». Οπως αναφέρουν «πάντα υπάρχουν αρκετά χρήματα για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και για τη φυλάκιση νέων ανθρώπων αλλά δεν υπάρχουν αρκετά για την εκπαίδευση. Για κάθε νέο πύραυλο ή φυλακή που χτίζεται, ακόμα ένα δημόσιο σχολείο κλείνει και ακόμα μια τάξη μαθητών δεν μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα».

- Πανεπιστημιούπολη της Ειρήνης και όχι του Πολέμου.

«Οι διευθύνσεις των πανεπιστημίων θα πρέπει να αρνούνται να αναλαμβάνουν έρευνες που σχετίζονται με το στρατό ή και επιχειρήσεις που κατασκευάζουν όπλα. (...) Υποτίθεται ότι τα σχολεία μας είναι ανεξάρτητα, αλλά πολλά είναι αυτά που υπηρετούν στρατιωτικά και εταιρικά συμφέροντα αντί για το κοινό καλό».

- Σεβασμός στα Πολιτικά μας Δικαιώματα.

«Χάνουμε τις βασικές μας ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα καθώς η κυβέρνηση επεκτείνει τις εξουσίες της με την Πατριωτική Πράξη. Οσοι μιλούν καθαρά και ξάστερα, τους συμπεριφέρονται ως εγκληματίες, αθώοι άνθρωποι συλλαμβάνονται και όλοι μας βρισκόμαστε υπό παρακολούθηση - χωρίς όμως να είμαστε πιο ασφαλείς».

- Καμία Στρατιωτική Στρατολόγηση στα Σχολεία μας.

«Στη θέση αξιοπρεπών εργασιών και σχολείων, παραδίνονται - χωρίς έγκριση - τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών και μαθητών σε στρατό και επιχειρήσεις. Ετσι τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας έχουν αναμειχθεί με τη μηχανή του πολέμου».

Καταλήγοντας, αναφέρεται πως «πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να είναι καλύτερες απ' αυτό που είναι σήμερα. Αλλά αν δε δράσουμε, οι απειλές στις ζωές μας και στις ελευθερίες μας θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν».

Σημειώνουμε ότι ο Εθνικός Φοιτητικός και Νεολαιίστικος Συνασπισμός για την Ειρήνη είναι ένας συνασπισμός που αποτελείται από τις ακόλουθες οργανώσεις:

Κομμουνιστική Ενωση Νέων, 180/Κίνημα για Δημοκρατία και Εκπαίδευση, Μαύρη Ριζοσπαστική Συνέλευση - Τμήμα Νεολαίας, Πανεπιστημιούπολη Πρασίνων, Ενωση Μουσουλμάνων Φοιτητών σε ΗΠΑ και Καναδά, Εθνικός Συνασπισμός Υπεράσπισης των Νέων «Οχι με τα Χρήματά μας», Συνασπισμός Δράσης Φοιτητών για το Περιβάλλον, Δίκτυο Δράσης των Φοιτητών για την Ειρήνη, Ενωμένοι Φοιτητές για ένα Παγκόσμιο Περιβάλλον, Φοιτητές που μετασχηματίζουν και αντιστέκονται στις επιχειρήσεις, Ενωση Φοιτητών Ενωμένων Πολιτειών, Νέοι Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές, Ενωση Σοσιαλιστικών Νέων, Συνασπισμός για την αποστρατιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Νεολαιίστικο Μπλοκ της Νέας Υόρκης, Ενωμένοι Φοιτητές ενάντια στους τόπους εργασίας - κάτεργα που εκμεταλλεύονται τους εργάτες, Νεολαία εκτός Πόλης για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, Νεολαία του PAWR.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση» (2024-03-05 00:00:00.0)
Σχεδιασμός και κλιμάκωση του αγώνα (2016-03-03 00:00:00.0)
Προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων (2002-02-17 00:00:00.0)
Με νότες ενάντια στον πόλεμο (2001-10-27 00:00:00.0)
15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Νεολαίας και Φοιτητών (2001-08-08 00:00:00.0)
Οι φοιτητές δημιουργούν για την ειρήνη (1999-05-05 00:00:00.0)