Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).--

Η οργάνωση Εθνική Νεολαία και Συνασπισμός Φοιτητών για Ειρήνη (NYSPC) ανακοίνωσε, ότι προετοιμάζει μαζική πορεία και διαδήλωση στην Ουάσιγκτον το Σάββατο 20 του Απρίλη, καλώντας τους νέους όλης της χώρας να πάρουν μέρος.

Στο προσκλητήριό της τονίζει ότι «είναι καιρός για όλους, όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στη δημοκρατία, στην ελευθερία και στην ισότητα, να απαιτήσουν ευθύνη από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης και να σταματήσουν τον πόλεμο, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό».

Προβλέπεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη και ευρύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στη χώρα αφότου άρχισε ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Την πορεία της NYSPC υποστηρίζουν επίσης ο Εθνικός Συνασπισμός για Ειρήνη και Δικαιοσύνη (NCRJ), το Εθνικό Δίκτυο Εκτακτης Ανάγκης 911 και η Εργατική Δύναμη της Πόλης Νέας Υόρκης κατά του Πολέμου.

Στα αιτήματα της πορείας περιλαμβάνονται και τα εξής: Να μπει ένα τέλος στην ταπεινωτική και μυστική φυλάκιση μεταναστών, η κυβέρνηση να χρηματοδοτεί τα προγράμματα επιδομάτων στα οικονομικά θύματα των επιθέσεων της 11 Σεπτέμβρη και της ύφεσης, να τερματιστεί ο πόλεμος και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να βασίζεται στην κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, όχι στη στρατιωτική και μονοπωλιακή καταπίεση.

Λόγω του ότι η πορεία οργανώνεται από το νεολαιίστικο και φοιτητικό κίνημα, υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων, που σχετίζονται με την ειδικότερη απήχηση του πολέμου στην εκπαίδευση και τη νεολαία. Επίσης, οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων και της διογκωμένης στρατολόγησης έγχρωμων νέων και αυτών της εργατικής τάξης, την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για μη στρατιωτικούς στόχους στην παιδεία και την πλήρη αποκάλυψη των στρατιωτικών συμβολαίων με πανεπιστήμια.

Και να πρόσφατο παράδειγμα του τι συμβαίνει στον τομέα αυτό. Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Τζορτζ Ράιαν περιέκοψε κατά 34 εκατομμύρια δολάρια το ποσόν που είχε οριστεί για το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (εδρεύει στο Σικάγο) αυτό το χρόνο, για να μειωθεί το παθητικό των 500 εκατ. δολαρίων του πολιτειακού προϋπολογισμού, που προκλήθηκε από τη συνεχώς αυξανόμενη οικονομική ύφεση. Σαν απάντηση, το Συμβούλιο Εφόρων του Πανεπιστημίου αυτού προτείνει αύξηση των διδάκτρων κατά 10%. «Αποδεχθείτε τις αυξήσεις αυτές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε μαζικές απολύσεις των υπαλλήλων μας», είπε στους σπουδαστές ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Τζέιμς Στάκελ.

Η προτεινόμενη αύξηση, έπειτα από αυτήν των διδάκτρων κατά 37% μέσα στα προηγούμενα δυο χρόνια, σημαίνει ότι οι επερχόμενοι πρωτοετείς σπουδαστές του Πανεπιστημίου θα αντιμετωπίσουν μια αύξηση σχεδόν κατά 50%. Η απότομη αυτή άνοδος θα πλήξει συντριπτικά ιδιαίτερα τις φυλετικές μειονότητες και τα παιδιά της εργατικής τάξης. Ηδη, οι σπουδαστές και οι δυο εφημερίδες τους αντιτάχθηκαν έντονα στις ενέργειες αυτές. Σχηματίστηκε κι εδώ ένας συνασπισμός, για να αντιπαλέψει τις αυξήσεις, που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία στο Σώμα των Εφόρων το Μάρτη.

Με την ευκαιρία αυτή αποκαλύφθηκε, ότι το Ιδρυμα αυτό του Ιλινόις επιδιώκει με τη σειρά του να καταταγεί ανάμεσα στα λεγόμενα «υψηλού επιπέδου» πανεπιστήμια. Και να τι σημαίνει αυτό. Πολλά από τα πολιτειακά πανεπιστήμια έχουν συνεταιριστεί με μονοπώλια, για να επιδίδονται σε μελέτες υπέρ αυτών. Ανταγωνίζονται με την αφρόκρεμα των ιδιωτικών. Στην περίπτωση αυτή, οι πολιτειακές χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται προς τους καθηγητές, οι οποίοι παίρνουν υψηλότατους μισθούς, ενώ ουσιαστικά επιδοτούνται τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Και άλλα τέτοια παρόμοια συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ετσι, η πορεία στην Ουάσιγκτον, που αναφέρθηκε αρχικά εδώ, αποχτά τεράστιο ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ