Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
«Θα καταφέρουμε να αντέξουμε τα πάντα»

Οι πέντε πατριώτες Κουβανοί, που άδικα έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση στις ΗΠΑ, έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστές φυλακές ύψιστης ασφαλείας

Μέσα σε δύσκολες και ταπεινωτικές συνθήκες, δεμένοι χειροπόδαρα, απροστάτευτοι από το κρύο και χωρίς φαγητό και νερό για πάνω από 12 ώρες, οι πέντε φυλακισμένοι Κουβανοί στις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Υστερα από μια στημένη δίκη, όπου κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπία και άλλες ψευδείς κατηγορίες, ο Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο καταδικάστηκε δις σε ισόβια κάθειρξη, ο Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ και ο Αντόνιο Γκέρερο Ροντρίγκες σε ισόβια κάθειρξη, ο Ρενέ Γκονζάλες σε 15 χρόνια φυλάκισης και ο Φερνάντο Γκονζάλες σε 19 χρόνια. Αυτό που πραγματικά έπραξαν ήταν να συλλέξουν πληροφορίες από τρομοκρατικές οργανώσεις που εδρεύουν στη Φλόριδα, ώστε να υπερασπίσουν τη χώρα τους ενάντια σε πράξεις σαμποτάζ και εγκλήματα που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται από το έδαφος των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στην κουβανική τηλεόραση στις 7 Φλεβάρη, ο Νταγομπέρτο Ροντρίγκες, του Κουβανικού Τμήματος Συμφερόντων που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως στις διάφορες συνομιλίες του με τους πέντε ήρωες παρατήρησε πως έχουν «καλή ψυχική διάθεση, ανυποχώρητη αξιοπρέπεια, πίστη και εμπιστοσύνη στην Επανάσταση».

Εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στις διάφορες εκφράσεις αλληλεγγύης από τον κουβανικό αλλά και τους λαούς του κόσμου. Και όλοι τους έχουν δείξει με τη στάση τους πως είναι προετοιμασμένοι να πραγματοποιήσουν τη φράση που έστειλε ο Φερνάντο στη γυναίκα του στις 23 Δεκέμβρη: «Θα καταφέρουμε να αντέξουμε τα πάντα»!

Σε άθλιες συνθήκες έγινε η μεταφορά τους

Οι πέντε του Μαϊάμι - όπως τους αποκαλούν πλέον - μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο στην Ατλάντα στις 29 Γενάρη. Από το πρωί που τους δόθηκε πρόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ δεν έλαβαν ούτε φαγητό ούτε νερό. Παράλληλα, μηχανισμοί, τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά» τοποθετήθηκαν στις χειροπέδες των Γεράρδο, Ραμόν και Αντόνιο που έχουν καταδικαστεί ισόβια. Αυτός ο μηχανισμός ενισχύει την κλειδαριά των χειροπέδων και ηλεκτρονικά μπορεί να εντοπίζει τους επικίνδυνους φυλακισμένους σε μεγάλη απόσταση.

Αφού έφτασαν στην Ατλάντα, φωτογραφήθηκαν, τους πήραν τα αποτυπώματα, τους ρίξανε στην «τρύπα». Μετά από μερικές μέρες, στις 4 Φλεβάρη, ο Γεράρδο και ο Ραμόν μεταφέρθηκαν σε φυλακή στην Οκλαχόμα. Τώρα πλέον αναμένουν ο καθένας να πάει και σε άλλη φυλακή. Ο Γεράρδο στο Λάμποκ της Καλιφόρνια, ο Ραμόν στο Μπόμοντ του Τέξας, ο Αντόνιο στη Φλόρενς του Κολοράντο, ο Ρενέ στο Λορέτο της Πενσιλβάνιας και ο Φερνάντο στη Μινεσότα.

Πράξεις αλληλεγγύης

Στο μεταξύ, η αλληλεγγύη με τους πέντε Κουβανούς πατριώτες συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.

Στο Περού, η Κουβανο-Περουβιανική Φιλία έχει συλλέξει ήδη χιλιάδες υπογραφές, και η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Πουέρτο Ρίκο με την Κούβα έχει οργανώσει μεγάλη διαδήλωση μπροστά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χουάν, ζητώντας την απελευθέρωση των τεσσάρων.

Στην Ουρουγουάη, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων απαίτησαν την απελευθέρωση των Κουβανών ηρώων, κάτι που πραγματοποιήθηκε στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Πόρτο Αλέγκρε, της Βραζιλίας. Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής γραμμάτων για τον ίδιο σκοπό.

Εδώ, στην Ελλάδα, ο Ελληνο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, εκτός από το μάζεμα υπογραφών που έχει ξεκινήσει, με ψήφισμά του εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον κουβανικό λαό και ειδικά προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της χώρας τους στην εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν με αβάσιμες και χαλκευμένες κατηγορίες από τα δικαστήρια των ΗΠΑ. Καταδικάζει τις ΗΠΑ για τις μεθοδεύσεις αυτές. Κάνει έκκληση στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών. Απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή τους και την επιστροφή τους στην Κούβα. Παράλληλα, απαιτεί να σταματήσει κάθε είδους επέμβαση, ώστε να μπορέσει ο κουβανικός λαός να συνεχίσει απερίσπαστος το δημιουργικό του έργο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των 5 Κουβανών αγωνιστών (2011-09-13 00:00:00.0)
Εν αναμονή της επανεξέτασης της ποινής του Ραμόν και του Φερνάντο (2009-12-09 00:00:00.0)
Ημερομηνία για την επανεξέταση του Φερνάντο και του Ραμόν (2009-10-31 00:00:00.0)
Μαζική απαίτηση η αποφυλάκισή τους (2009-10-13 00:00:00.0)
Ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωσή τους (2009-09-12 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς (2005-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ