Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εν αναμονή της επανεξέτασης της ποινής του Ραμόν και του Φερνάντο

ΑΒΑΝΑ.--

Η επανεξέταση της ποινής των δύο εκ των πέντε Κουβανών πατριωτών, του Φερνάντο Γκονζάλες (19 χρόνια κάθειρξη) και του Ραμόν Λαμπανίνο (ισόβια και 18 χρόνια κάθειρξης) υπήρξε στη χτεσινή ημερήσια διάταξη Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μαϊάμι. Ωστόσο λόγω διαφοράς ώρας δεν είχε γίνει γνωστό - μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις - το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Εφετείου της Ατλάντα ομόφωνα είχε αποφασίσει το Σεπτέμβρη του 2008 ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι κατηγορούμενοι είχαν «συγκεντρώσει ή μεταβιβάσει άκρως απόρρητες πληροφορίες» ή ότι «είχαν βλάψει την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ». Επομένως, οι κατηγορίες για «συνωμοσία για τη διάπραξη κατασκοπείας» είναι εσφαλμένες και προχώρησε στην ακύρωση των προηγούμενων ποινών. Μάλιστα, το Οκτώβριο μειώθηκε η ποινή του Αντόνιο Γκερέρο (ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξη) σε 21 χρόνια και 10 μήνες.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση της ποινής του Αντόνιο Γκερέρο, σημείωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν. Πρόσθεσε, επίσης, πως μια αλλαγή στην ποινή θα ανακουφίσει τους Κουβανούς που βρίσκονται πάνω από 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, ωστόσο το σωστό θα ήταν να απελευθερωθούν επειδή δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, απλά προειδοποίησαν την Κούβα για επιθετικές ενέργειες.

Τέλος, από το Τόκιο της Ιαπωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια επανέλαβε χτες τη θέση της χώρας του πως είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ, που θα σέβεται την κυριαρχία της σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο επιβαλλόμενος από τις ΗΠΑ πολύμορφος αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ. Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων σύναψης διπλωματικών σχέσεων. Τόνισε, επίσης, πως σε καλό κλίμα έχουν ήδη διεξαχθεί οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα για τα θέματα της μετανάστευσης αλλά και των απευθείας ταχυδρομικών υπηρεσιών και σημείωσε ότι η Κούβα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για διμερή διάλογο το περασμένο Ιούλη και αναμένει την απάντηση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ