Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συγκρούσεις, αλλά και «ελιγμοί» για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα μεταξύ φοιτητών και ανδρών των παραστρατιωτικών σωμάτων των «Φρουρών της Επανάστασης» και «Ματζλίς». Οι οπαδοί του «μεταρρυθμιστικού ρεύματος» αξιοποίησαν την «Ημέρα των Φοιτητών», οπότε τιμάται η μνήμη πεσόντων φοιτητών επί Σάχη, για να διαδηλώσουν για πρώτη φορά τόσο μαζικά μετά τις διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν το Ιράν ύστερα από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Κατήγγειλαν την εκλογή Αχμαντινετζάντ και την ηγεσία του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, του οποίου, για πρώτη φορά, κάηκαν φωτογραφίες.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έγιναν 204 συλλήψεις τη Δευτέρα, χωρίς να κάνουν λόγο για τραυματίες, αν και υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες. Χτες, παραστρατιωτικές δυνάμεις περικύκλωσαν και εφόρμησαν σε πανεπιστημιακές σχολές, όπου ακολούθησαν πάλι σφοδρές συγκρούσεις. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι παραστρατιωτικοί εμπόδισαν τον Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί, κύριο εκπρόσωπο του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος, να εξέλθει από το γραφείο του. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας απείλησε με «σκληρότερα μέτρα» τους διαδηλωτές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύλληψης και του Μουσαβί ή άλλων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Νέος «ελιγμός» για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Τεχεράνη «δεν έχει εμπιστοσύνη» στη Δύση ότι όντως θα της επιστρέψει το ουράνιο που θα εξάγει, αλλά δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να αποδεχτεί τελικά την ανταλλαγή του σε χαμηλό ποσοστό εμπλουτισμένου ουρανίου της με το, σε υψηλότερο ποσοστό, εμπλουτισμένο ουράνιο που θα της προμηθεύσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, φέρνοντας, ουσιαστικά, πάλι στο προσκήνιο τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας που πρότεινε η ΔΕΑΕ και «απέρριψε χωρίς να την απορρίπτει εντελώς» η Τεχεράνη.

Παρ' όλα αυτά, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «ιρανική θέση είναι τόσο ξεκάθαρη που δε χρειάζεται η διαμεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, αν και είναι καλές οι προθέσεις της Αγκυρας», η οποία πρότεινε ν' αναλάβει τέτοιο ρόλο. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προειδοποίησαν, χτες, το Ιράν ότι «αν δεν αλλάξει στάση, θα υποστεί επιπλέον μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ