Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς

Συνεχίζει τις επαφές στη χώρα μας η Α. Πέρες, σύζυγος ενός από τους φυλακισμένους αγωνιστές στις ΗΠΑ

Ρενέ Γκονσάλες (15 χρόνια φυλάκιση), Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο (2 φορές ισόβια και 15 μήνες φυλάκιση), Ραμόν Λαμπανίνιο (1 ισόβια και 18 μήνες φυλάκιση), Αντόνιο Γκερέρο (1 ισόβια και 10 χρόνια φυλάκιση), Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ (19 χρόνια φυλάκιση).

Είναι οι πέντε Κουβανοί πατριώτες, φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, που στο πρόσωπό τους ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός καταδικάζει την ανυπόταχτη Κούβα και το λαό της, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ακεραιότητα και ανεξαρτησία τους. Με αφορμή την παρουσία στη χώρα μας της Αντριάνα Πέρες Ο' Κόνορ, συζύγου του Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους πέντε αγωνιστές, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης», χτες στο Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας.

Απαίτηση όλων όσοι συμμετείχαν, να ενταθεί η πάλη για την αποφυλάκισή τους και να χορηγηθεί βίζα στους συγγενείς των πέντε πολιτικών κρατούμενων, που μέχρι σήμερα τους απαγορεύεται να τους επισκεφτούν.

«Οι συνθήκες επιβάλλουν να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας, να εκφράσουμε με κάθε τρόπο και μέσο την αλληλεγγύη μας», υπογράμμισε ο Κώστας Τουμασάτος, ΓΓ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, που άνοιξε την εκδήλωση.

Στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, πολιτικών και νομικών ρυθμίσεων, προκειμένου να καταδικαστούν - σε μια δίκη που χαρακτηρίζεται ως η πιο μακρόχρονη στην ιστορία των ΗΠΑ - οι πέντε Κουβανοί, με την αβάσιμη και ψευδή κατηγορία της συνωμοσίας για κατασκοπία, παρουσίασε αναλυτικά η Αντριάνα Πέρες.

«Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις και καταδικάζουν πέντε πατριώτες που προστάτευαν το λαό της Κούβας, αλλά και το λαό των ΗΠΑ από τρομοκρατικές ενέργειες. Από τέτοιες ενέργειες στη χώρα μου έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες Κουβανοί κι έχουν τραυματιστεί χιλιάδες. Οι πέντε πατριώτες δεν εκπροσωπούν μόνο το λαό της Κούβας, αλλά όλη την ανθρωπότητα, υπερασπίζουν το δικαίωμα στη ζωή», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 260 επιτροπών αλληλεγγύης σε 87 χώρες του κόσμου.

Ο Κ. Τουμασάτος, ενημέρωσε για την ίδρυση Επιτροπής Αλληλεγγύης από πρόσωπα των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και κάρτες που στάλθηκαν στις πέντε φυλακές, όπου κρατούνται οι Κουβανοί. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Χόρχε Κεσάδα.

Συνάντηση με την Επιτροπή Στήριξης

Το Σάββατο το πρωί η Αντριάνα Πέρες είχε συνάντηση με την «Επιτροπή Στήριξης για την απελευθέρωση των Πέντε». Από την Επιτροπή ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ και του ΠΣΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Αγκαβανάκης και Μπάμπης Βορτελίνος αναφέρθηκαν στις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει η Επιτροπή Στήριξης για την έμπρακτη και πολύμορφη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους «Πέντε Ηρωες» και τις συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν. Οπως κινήσεις για έγκριση ψηφίσματος εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου για μία υπόθεση όπου είναι καταφανής η παραβίαση του δικαίου, η διοργάνωση διαφόρων δράσεων εκ μέρους της Επιτροπής, η ενημέρωση οργανώσεων και φορέων. Εκ μέρους των στελεχών του ΠΑΜΕ τονίστηκε ότι το θέμα αλληλεγγύης προς τους Πέντε Ηρωες θα ενσωματωθεί στην ατζέντα δράσης για την 1η Μάη, με ψηφίσματα συνελεύσεων συνδικάτων και άλλες ενέργειες. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο Κουβανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Συνάντηση με την ΚΝΕ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ, είχε χτες η Αντριάνα Πέρες συνοδευόμενη από την πρώτη γραμματέα της κουβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Λύδια Γκονσάλες. Ενημέρωσε τα στελέχη της ΚΝΕ για την καμπάνια αλληλεγγύης που οργανώνουν μαζικοί φορείς και Επιτροπές Στήριξης των 5 Κουβανών σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες όπως η Νικαράγουα και η Γερμανία, οι φοιτητές της Νομικής πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις και συζητήσεις αλληλεγγύης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ σημείωσε πως θα συμβάλει στην πιο πλατιά δημοσιοποίηση του θέματος, εντός και εκτός της χώρας. Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΚΝΕ θα αξιοποιήσει και συμμετοχή της στην Εθνική, αλλά και τη Διεθνή Προπαρασκευαστική Επιτροπή για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Καράκας της Βενεζουέλας, που θα γίνει τον επόμενο Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ