Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΓΔΜ
Επιμονή στη «διπλή ονομασία»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, επανέλαβε χτες τη θέση της κυβέρνησης της χώρας του για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, στη βάση της διπλής ονομασίας.

Επεσήμανε, όπως έκανε το Σάββατο και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ότι πρόταση για ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις, αποκλειστικά για τη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι τα Σκόπια αναμένουν να λάβουν την επίσημη πρόταση του κ. Νίμιτς, κατά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες στη Ν. Υόρκη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Η πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας είναι γνωστή και δεν επιδέχεται καμία τροποποίηση. Παραμένουμε στη θέση για διπλή ονομασία: Χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη διεθνή επικοινωνία, και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για τη διμερή επικοινωνία. Εάν υπάρχει επίσημη πρόταση από τον κ. Νίμιτς για ονομασία Republika Makedonija-Skopje, είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε, όμως μόνο ως βάση για εξεύρεση λύσης στις διμερείς επαφές της Μακεδονίας και της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ο κ. Νίμιτς και στο παρελθόν έχει καταθέσει προτάσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, όμως καμία από αυτές δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Αναμένουμε, από τη συνάντηση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς με τον πρέσβη μας, Νίκολα Ντιμιτρόφ να λάβουμε επισήμως την πρόταση αυτή, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Π. Μολυβιάτης. Επισήμως, δεν έχουμε λάβει».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι, ενόψει της επίλυσης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προτρέπουν την Αθήνα και τα Σκόπια να επιλύσουν τη διαφορά για το όνομα.

«Εμείς, με την Ελλάδα έχουμε διμερές πρόβλημα. Η επίδειξη εποικοδομητικής στάσης από τις δύο πλευρές, διευκολύνει τη Διεθνή Κοινότητα και δεν την αναγκάζει να λάβει θέση. Τίθεται ζήτημα συνταγματικής ονομασίας της Μακεδονίας και όχι της Ελλάδας. Το σημείο που λειτουργεί υπέρ μας είναι ότι εμείς δείξαμε συμβιβαστική διάθεση και αποδεχτήκαμε, να μας αποκαλεί η Ελλάδα, όχι με το συνταγματικό μας όνομα, αλλά με διαφορετικό, το οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε την προσεχή περίοδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τεχνητή αναπνοή» (2008-06-14 00:00:00.0)
... Κουβέντα να γίνεται (2007-01-13 00:00:00.0)
Επίσημη πρόταση για «διπλή ονομασία» κατέθεσε η ΠΓΔΜ (2005-05-20 00:00:00.0)
Δεν κατατέθηκε καμία επίσημη πρόταση (2005-04-13 00:00:00.0)
Συμβιβασμός καθ' υπόδειξη (2005-04-10 00:00:00.0)
Αμερικανική «βοήθεια» ζητά η Αθήνα (2005-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ