Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Τεχνητή αναπνοή»

Ο αμερικανικός παράγοντας προσπαθεί να διατηρήσει στη «ζωή» τη διαδικασία συνομιλιών

Προσπάθειες να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καταβάλλει ο αμερικανικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανακοινώθηκε ότι στις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο περιθώριο διάσκεψης «δωρητών για την Παλαιστίνη», συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με την Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας Α. Βασιλάκη και ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Οπως λένε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε περισσότερο από δηλώσεις που θα εκφράζουν την επιθυμία για εξεύρεση λύσης. Οι ίδιοι κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν πως κατά τη συνάντηση αυτή θα επιβεβαιωθεί πως ο χρόνος που η Ουάσινγκτον είχε θέσει για λύση του προβλήματος μέχρι τις 9 Ιουλίου δεν είναι εφικτός. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα επανέλθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας το φθινόπωρο, όταν θα υποβληθεί η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Οπως έχει ρητά δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αν προηγουμένως δεν εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Νίμιτς

Ανασκόπηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ την Πέμπτη. «Το χάσμα έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί», δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, που προγραμματίζει νέα επίσκεψη στην περιοχή.

Για δυόμισι ώρες συζήτησαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Μάθιου Νίμιτς και οι αντιπρόσωποι πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Νίμιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «έγινε ανασκόπηση» του θέματος και ότι θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, όχι όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά αργότερα και πρόσθεσε ότι «και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν στην εξέταση των πτυχών για την επίλυση του ζητήματος». Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση, υπάρχουν όμως «διάφορες ιδέες» που συζητούνται, σημειώνοντας, «με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ