Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EUGENE McCARTAN
«Ο λαός της Ιρλανδίας είπε "Οχι. Αρκετά"»!

Συνέντευξη του ΓΓ του ΚΚ Ιρλανδίας στην τηλεόραση του «902»

Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει το «ΟΧΙ» του λαού της Ιρλανδίας στο δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη ο Eugene McCartan, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «902».

Σχετικά με τη γεωγραφική και κοινωνική αποτύπωση των αποτελεσμάτων τόνισε:

-- «Φαίνεται πως εδώ στην Ιρλανδία, ο λαός απέρριψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Σε ολόκληρη τη χώρα, από τα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται, ο λαός λέει ένα αποφασιστικό ΟΧΙ. Στην περιφέρεια υπερισχύει το ΟΧΙ. Στο Δουβλίνο υπάρχει σημαντικό προβάδισμα του ΟΧΙ. Οι περιοχές της εργατικής τάξης έχουν βγάλει πολύ ισχυρό το ΟΧΙ. Οι περιοχές της μεσαίας τάξης έχουν ψηφίσει ΝΑΙ, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 30% υπέρ του ΟΧΙ, αλλά κυρίως η εργατική τάξη του Δουβλίνου έχει ψηφίσει ξεκάθαρα ΟΧΙ».

-- Υπάρχουν στοιχεία ως προς τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων;

-- «Πριν το δημοψήφισμα, υπήρχαν εργατικά συνδικάτα που είχαν καλέσει για υπερψήφιση του ΟΧΙ. Η συνομοσπονδία εργατών δεν τοποθετήθηκε και αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ. Υπήρχε μια πολύ έντονη καμπάνια τις τελευταίες 3-4 ημέρες υπέρ του ΝΑΙ από την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Οι εργοδότες έστειλαν σε κάθε εργαζόμενό τους επιστολή, απαιτώντας να ψηφίσουν ΝΑΙ και είναι ξεκάθαρο τώρα ότι πολλοί υπάλληλοι αγνόησαν τις επιστολές αυτές και ψήφισαν ξεκάθαρα ΟΧΙ. Οι μικρές αγροτικές κοινότητες, στη δυτική ακτή, ψήφισαν ΟΧΙ. Οι ψαράδες ψήφισαν επίσης ΟΧΙ».

-- Τι σημαίνει για την εργατική τάξη της Ιρλανδίας η επικράτηση του ΟΧΙ;

-- «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην Ευρώπη. Ενα πολύ μεγάλο βήμα, για να πούμε στην ευρωπαϊκή ελίτ: "Οχι. Αρκετά".

Το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκομμένο με τα ζητήματα των μισθών των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας, που συνεχώς πηγαίνουν προς τα κάτω. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στον πάτο.

Η καταψήφιση της συνθήκης είναι πολύ σημαντική, γιατί δίνει χρόνο στις εργατικές οργανώσεις όλης της Ευρώπης να κινητοποιηθούν, ώστε να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους να τους ακούσουν να τους επιτρέψουν να αποφασίσουν και αυτοί σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Είναι κάτι που οι ευρωπαϊκές ελίτ προσπαθούν να αποκρύψουν και πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και να απαιτήσουμε ότι εάν οι Ιρλανδοί μπόρεσαν να ψηφίσουν, τότε και η υπόλοιπη εργατική τάξη πρέπει να ψηφίσει για το θέμα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ