Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στη δίνη της κρίσης

Διχασμένα τα στελέχη του για την αποπομπή Σημίτη

Στη δίνη της κρίσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με τους πρωταγωνιστές χτες να κρατούν στάση αναμονής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται διχασμένο μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον Κ. Σημίτη, μετά τη διαφωνία του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη, ενώ κανένα από τα κορυφαία στελέχη δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, αφού η ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε κυρώσεις σε οποιονδήποτε αμφισβητήσει αποφάσεις της.

Μέχρι και αργά χτες το απόγευμα υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές βουλευτών από την ΚΟ, αφού υπήρξαν δηλώσεις, με τις οποίες στελέχη τάχτηκαν κατά της απομάκρυνσης του Κ. Σημίτη, δηλώνοντας ότι «δε διαγράφονται πρώην πρωθυπουργοί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χτες περιόδευσε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου, απέφυγε να τοποθετηθεί για την εσωκομματική κρίση και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαγραφή Σημίτη, υποστήριξε: «Μοναδικός στόχος και μοναδική μου έγνοια, μοναδική έγνοια ολόκληρης της παράταξης, είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από ένα άθλιο κατεστημένο συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που έχουν ως προστάτη τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Ουσιαστικά επιχείρησε να οξύνει την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση και να αξιοποιήσει την εσωκομματική ρήξη για να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν δύναμη αντιπολίτευσης και ρήξης με τα «κατεστημένα», την ίδια στιγμή που με την πολιτική του υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι βουλευτές έχουν πάντα δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους», αλλά σημείωσε ότι «ένα κόμμα προχωρά συντεταγμένα, μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις που παίρνει».

Από την άλλη πλευρά, ο Αλ. Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ανέφερε ότι «στις προηγμένες δημοκρατίες οι πρωθυπουργοί αποτελούν μέρος των θεσμών και της ιστορίας τους και δε διαγράφονται», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εκ. Νασιώκας σημείωσε ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί δε διαγράφονται. Είναι κομμάτι της ιστορίας της παράταξης και της χώρας. Η ενότητα του κόμματος δεν ενισχύεται με διαγραφές». Ο Ν. Μπίστης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, μιλώντας στον «ΑΝΤ» ανέφερε ότι ο Κ. Σημίτης «είχε έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε, αλλά δεν έκανε καμία διαγραφή» και με νόημα πρόσθεσε ότι «η ψυχική ενότητα του ΠΑΣΟΚ έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό και όχι χτες»... Ο βουλευτής Ν. Αλευράς, με γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «η ιστορία και η προσφορά» του Κ. Σημίτη «δεν μπορούν να διαγραφούν», προσθέτοντας: «η ενότητα οικοδομείται με διάλογο και σεβασμό των απόψεων και όχι με τη σιωπή ή την απειλή της επιβολής πειθαρχικών μέτρων».

Δυο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητη» ο πρώτος και «απαράδεκτη» ο δεύτερος την απόφαση του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα ο Γ. Παπαντωνίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα» δήλωσε: «Θεωρώ απαράδεκτο στη χώρα μας, σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, ο αρχηγός να μπορεί να διαγράφει μόνος του, ως μονομελής πταισματοδίκης, να διαγράφει ένα στέλεχος για έκφραση γνώμης. Σε καμία άλλη χώρα δε νοείται δήλωση πολιτικής διαφοροποίησης να προκαλεί πειθαρχικά μέτρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπονομεύει ένα βασικό στοιχείο που χρειάζεται κάθε κόμμα, την ενότητα για να πάει συσπειρωμένο και συστρατευμένο σε μια εκλογική μάχη».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Παπασπύρος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ανέφερε: «κάτω από αυτές τις συνθήκες», ο Κ. Σημίτης «επιλέγει εάν δραστηριοποιείται ως βουλευτής και πώς, ή παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος»...

Σε δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσης» σε δείγμα 1.000 ατόμων αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διχασμένοι με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να διαγράψει τον Κ. Σημίτη: Το 44% συμφωνεί και το 42% διαφωνεί.

«Συντηρητικοί» και «ευρωφοβικοί» οι Ιρλανδοί!!

Εν μέσω της εσωκομματικής κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο ίδιος, το κόμμα του και τα στελέχη του είναι εκφραστές των πιο αντιδραστικών και αντιλαϊκών θέσεων, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία και το «ΟΧΙ» του ιρλανδικού λαού ισχυρίστηκε: «Το "όχι" των Ιρλανδών δείχνει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, όταν οι δυνάμεις για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη κρύβονται, επικρατούν οι δυνάμεις της συντήρησης και της ευρωφοβίας»!!

Ο Γ. Παπανδρέου απέδειξε πώς αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ την έννοια των δημοψηφισμάτων. Αφού πρώτα κυρωθούν από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών, στη συνέχεια να πάνε και στο λαό για «γνωμοδότηση», όταν οι λαοί κληθούν να αποφασίσουν αυτοί πραγματικά για το μέλλον τους, τότε γίνονται αυτόματα...«συντηρητικοί». Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη δήλωσή του αποδεικνύει ότι η αντιπαράθεσή του με τον Κ. Σημίτη ήταν πέρα για πέρα προσχηματική...

Ο Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, στηρίζοντας πλήρως τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, απέδωσε την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού στην... έλλειψη «ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου και ενημέρωσης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «καθήκον των ηγεσιών ήταν να πείσουν τους λαούς και να δημιουργήσουν μια δυναμική του "ναι" σε όλη την Ευρώπη» και αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε: «θα έπρεπε να είναι μπροστά, μαζί με άλλες χώρες της πρωτοπορίας της ενοποίησης στην Ευρώπη, στο μεγάλο "ναι", το "ναι" του λαού». Αυτή η προτροπή του βέβαια αφορά μόνο τους εταίρους του δικομματισμού και όχι το λαό.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές

Εξάλλου, από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου περιόδευσε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε «φιλοδώρημα» το επίδομα των τριών χιλιάδων ευρώ που δίνει η κυβέρνηση και ζήτησε να κηρυχτούν σεισμόπληκτοι οι δυο νομοί. Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση «για απαράδεκτη καθυστέρηση, να κηρύξει τους δυο νομούς σεισμόπληκτες περιοχές στο σύνολό τους», γεγονός που όπως τόνισε «θα διευκολύνει την άμεση και αποτελεσματική βοήθεια στους κατοίκους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες εντός και εκτός με τον ίδιο στόχο (2012-02-15 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚισμός άνευ ορίου! Το κατά (ευρω)συνθήκην ψεύδος (2008-06-20 00:00:00.0)
Συμφωνούν ότι διαφωνούν (2008-01-26 00:00:00.0)
Ανεπιτυχές "άνοιγμα" και δημοτικά προβλήματα (1998-05-28 00:00:00.0)
"Αδιαλλαξία" Σημίτη προς αντιπάλους (1997-02-18 00:00:00.0)
Αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ (1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ