• Σε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος αντέδρασε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, προχώρησε χτες ο Θ. Πάγκαλος
  • Η δήλωση "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου αποτελεί πλέον αφορμή για την έναρξη του νέου γύρου της "δελφινομαχίας"
  • - Τις αναμενόμενες εσωκομματικές διαστάσεις στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος, προσλαμβάνει το θέμα του πόθεν έσχες του Α. Παπανδρέου, καθώς οι δελφίνοι, με πρώτους τους Θ. Πάγκαλο και Κ.... - 1995-01-14 00:00:00.0"/>
  • Σε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος αντέδρασε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, προχώρησε χτες ο Θ. Πάγκαλος
  • Η δήλωση "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου αποτελεί πλέον αφορμή για την έναρξη του νέου γύρου της "δελφινομαχίας"
  • - Τις αναμενόμενες εσωκομματικές διαστάσεις στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος, προσλαμβάνει το θέμα του πόθεν έσχες του Α. Παπανδρέου, καθώς οι δελφίνοι, με πρώτους τους Θ. Πάγκαλο και Κ.... - 1995-01-14 00:00:00.0" /> Αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 14 Γενάρη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"
    Αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ
    • Σε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος αντέδρασε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, προχώρησε χτες ο Θ. Πάγκαλος
    • Η δήλωση "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου αποτελεί πλέον αφορμή για την έναρξη του νέου γύρου της "δελφινομαχίας"

    Τις αναμενόμενες εσωκομματικές διαστάσεις στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος, προσλαμβάνει το θέμα του "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου, καθώς οι δελφίνοι, με πρώτους τους Θ. Πάγκαλο και Κ. Σημίτη,έσπευσαν να γράψουν νέες υποθήκες στην κούρσα διαδοχής.

    Με τις χτεσινές δηλώσεις τους τα μέλη της κίνησης των "4", επιχείρησαν αφ' ενός να επιρρίψουν εξ' ολοκλήρου το κόστος και τη φθορά στον ίδιο τον Α. Παπανδρέου και, από την άλλη, ανέλαβαν να προφυλάξουν δήθεν το ΠΑΣΟΚ από το "διασυρμό", επιφυλάσσοντας για τον εαυτό τους ρόλο τιμητή.

    Η εσωκομματική διαμάχη πέρασε χτες από φάση έντασης, καθώς ο πρωθυπουργός και τα νομιμόφρονα στελέχη αντέδρασαν έντονα και οργανώνουν την αντεπίθεσή τους.

    Ο Θ. Πάγκαλος,στη συνέντευξή του χτες στο "Φλας", επέρριψε αρχικά τις ευθύνες για το θέμα που προκλήθηκε στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι "ο Παπανδρέου υφίσταται τις συνέπειες μιας πολύ κακής και κουτής παρέμβασης διαφόρων ανθρώπων που τον περιβάλλουν", και ζήτησε να τους αποπέμψει. Στη συνέχεια μέμφθηκε τον πρωθυπουργό για το πρότυπο συμπεριφοράς που εκπέμπει στο λαό, γιατί σε μια περίοδο λιτότητας "επιλέγει να χτίσει ένα πολυτελές σπίτι σε ένα χώρο που ζουν οι πλούσιοι, στην Εκάλη, με χρήματα που δεν έχει".

    Προχώρησε, όμως, ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού δεν είναι πειστικό: "Και μόνο για τους τόκους, συμπλήρωσε, που οφείλει στον κ. Χάλαγκ ο πρωθυπουργός θέλει ποσά που υπερβαίνουν τη βουλευτική του αποζημίωση, που αν δεν κάνω λάθος είναι το μόνο του εισόδημα". Δηλώνοντας "δυστυχισμένος" που λέει όλα αυτά, συνέχισε θέτοντας θέμα νομοθετικής ρύθμισης της δωροληψίας: "Διότι η δωροληψία είναι ένα μέσον το οποίον - είμαι δυστυχέστατος σας λέω - το υποδεικνύει προς τους πολίτες όλη αυτή η διαδικασία που παρακολουθούμε, για να καταργηθεί το "πόθεν έσχες". Διότι ο καθένας μπορεί να πει και εγώ μπορώ να πω μεθαύριο ότι ο φίλος μου ο τάδε μου δάνεισε 50 εκατομμύρια".

    Ακάθεκτος έθεσε και ζήτημα δεοντολογίας για τους υπουργούς δανειστές: "Θεωρώ ότι υπάρχει ένα δεοντολογικό πρόβλημα αν όλοι οι φίλοι του πρωθυπουργού είναι υπουργοί και αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο για αυτή τους την ιδιότητα, για την υπουργική ιδιότητα δηλαδή". Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για επιστροφή στο '89". "Δεν υπάρχει ούτε '89, ούτε μπορεί να υπάρξει '89, και αυτά τα πράγματα είναι εκ του πονηρού".

    Ο Θ. Πάγκαλος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλου,κατηγορώντας την ομάδα του ότι δρα στα όρια του παραδεκτού, υποδεικνύοντας νομάρχες, αποκλείοντας στελέχη που δεν αρέσουν κ.ά. "Αυτή η γάγγραινα των γραφειοκρατών της Χ. Τρικούπη, είναι θανάσιμος κίνδυνος για την ενότητα και για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ". Κατηγόρησε, επίσης, τη Χ. Τρικούπη για "πλήρη υπονόμευσή" του στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών.

    Προς ενίσχυση του Θ. Πάγκαλου προσέτρεξε, σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης,ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Το "πόθεν έσχες" αφορά τον πρωθυπουργό, συμπλήρωσε με νόημα.

    Αντιδράσεις

    Οι δηλώσεις Πάγκαλου προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση αρκετών υπουργών (Γ. Παπανδρέου, Κ. Κουλούρης κ.ά.) και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.Ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου,απάντησε στις δηλώσεις Πάγκαλου, διά στόματος Ε. Βενιζέλου: "Ο κ. Πάγκαλος βιάστηκε δυστυχώς να βγάλει συμπεράσματα και να απευθύνει εύκολα μαθήματα στον Α. Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί το πολιτικό πλαίσιο όλης αυτής της ιστορίας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Θ. Πάγκαλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι δεν "υπάρχει τίποτα σχετικό". Ωστόσο, από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη αναφερόταν χτες ότι καλύπτονται από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και δεν πρόκειται να υπάρξει αντίδραση του κόμματος. "Θύμιζαν", επίσης, ότι ισχύει η πρόσφατη ανακοίνωση πως ο Θ. Πάγκαλος σε ορισμένα θέματα δεν ταυτίζεται με τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι κύκλοι, αν και χαρακτήριζαν "προκλητική" τη συμπεριφορά του, έλεγαν ότι αυτή τη στιγμή η λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά του Θ. Πάγκαλου τον καθιστά "ήρωα".

    Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι αν και χτες υπήρχαν φήμες για συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Πάγκαλου (πληροφορίες έλεγαν ότι είχε προσδιοριστεί προ ημερών), τέτοια συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Οσον αφορά την πλευρά του Θ. Πάγκαλου, πληροφορίες τον φέρουν να δηλώνει ότι θα συνεχίσει την τακτική του "με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το ΠΑΣΟΚ". Μεθόδευση που τίποτα δεν αποκλείει επανεκτίμηση των σκέψεων σχετικά με τη μη λήψη μέτρων εναντίον του.

    Λάβρος κατά Πάγκαλου εμφανίστηκε ο Ε. Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικά ανώριμο, ενώ τον προειδοποίησε να μην εμφανιστεί στις γειτονιές.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ