Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "Πανεπιστημονική" προτάσσει την ποιότητα του φαρμάκου

Η υποτιθέμενη υπερκατανάλωση φαρμάκων χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από την κυβέρνηση για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η "Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών Αθήνας - Πειραιά".

Οι φαρμακοποιοί της "Πανεπιστημονικής Κίνησης" δηλώνουν ότι προτάσσουν την ποιότητα του φαρμάκου, τη δημόσια μορφή του τομέα υγείας, την ανακοστολόγηση από μηδενική βάση των φαρμάκων, τον αυστηρότερο έλεγχο από την πλευρά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου για έγκριση νέων φαρμάκων, την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, έτσι ώστε να δίνεται ίση δυνατότητα σε όλους τους πολίτες χρησιμοποίησης όλων των εγκεκριμένων, κυκλοφορούντων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενοι στα συμπεράσματα της επιτροπής των "σοφών" του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, τα χαρακτηρίζουν "χρονικά αναξιόπιστα", γιατί στηρίζονται στα έτη 1986 - 1988.

Η "Πανεπιστημονική" τονίζει ότι γίνεται και κακή χρήση φαρμάκων, αλλά τονίζουν ότι δεν μπορεί μια ζωή να την πληρώνουν ποικιλοτρόπως οι ασφαλισμένοι. Αναφερόμενη στο ΕΟΦόσημο, που είναι 12% και εκφράζεται σε 40 δισ. δραχμές, περίπου, το χρόνο, η Κίνηση προτείνει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας και έρευνας, αλλά και της ιδιωτικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις διαχείρισης του ποσού. Διαφορετικά να αφαιρεθεί από την τιμή του φαρμάκου, οπότε αυτόματα θα μειωθούν οι τιμές κατά 12%.

Για την επικρατούσα απαράδεκτη εικόνα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι φαρμακοποιοί της "Πανεπιστημονικής Κίνησης" καταγγέλλουν τα μέλη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων διοικητικών συμβουλίων (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής - Πειραιά και Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), "των οποίων οι δραστηριότητες εξαντλούνται στα ραντεβού με τα υπουργεία". Τους καλεί άμεσα να ενημερώσουν τα μέλη των συλλόγων και να προβούν σε δυναμική υπεράσπιση τόσο των δικαιωμάτων των μελών τους, όσο και όλων των Ελλήνων πολιτών για τα ζητήματα υγείας.

Η Κίνηση καλεί, επίσης, όλους τους υγειονομικούς να αντισταθούν στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις αποφάσεις του Μάαστριχτ, να υπάρξει συνεργασία για δημιουργία μετώπου υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ