Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στόχος της κυβέρνησης το πανεπιστημιακό άσυλο

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιδιώκει συναντήσεις με τα κόμματα και εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρό της η κυβέρνηση κι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής αρπάζει κάθε ευκαιρία που του δίνουν τα επεισόδια με τους "γνωστούς - άγνωστους", που δημιουργούνται πάντα σε περιόδους που υπάρχει κάποια έξαρση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ετσι, επιδιώκει τώρα να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο λόγος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, "για να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, όσον αφορά στην καθαρά αστυνομική πλευρά". Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, που στάλθηκε στα κόμματα και καθορίζει ως ημερομηνία συνάντησης την ερχόμενη Τετάρτη, έχει ως εξής:

"Κατά την πρόσφατη δραστηριοποίηση των αναρχικών, παρουσιάστηκαν οι ίδιες ανυπέρβλητες δυσκολίες λειτουργίας της Αστυνομίας. Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις ν' απελευθερώσουν τη νομική σχολή, μολονότι ήταν σαφείς οι κίνδυνοι να πυρποληθεί το κτίριο.

Είμαι βέβαιος εξάλλου ότι συμμερίζομαι και τη δική σας ανησυχία και τους προβληματισμούς, όταν, με αφορμή και τις φετινές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, θέλω να επαναλάβω ότι δεν μπορεί κάθε χρόνο η πολιτεία να μπαίνει στη δοκιμασία ενός εφιαλτικού τριημέρου, αναφορικά με την τήρηση της τάξεως και της νομιμότητας. Είναι αδιανόητο στοιχεία ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο και κρησφύγετο τον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου και με εγκληματικές πράξεις να αμαυρώνουν και να βεβηλώνουν την επέτειο.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πανεπιστημιακής κοινότητας, η γενική αίσθηση είναι πως υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των πανεπιστημιακών αρχών να περιφρουρήσουν από μόνες τους τις εκδηλώσεις".

Κύκλοι του ΚΚΕ σημείωναν χτες πως από την πρόσκληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης συνάγεται ότι γίνεται μια προσπάθεια το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία να παρέμβουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, πέρα και έξω από το Σύνταγμα, που θέλει ρυθμιστές και υπεύθυνους χειριστές των θεμάτων τα κόμματα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση, γιατί βάζει ορισμένες "νέες" παραμέτρους στη ρύθμιση των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Καλό είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο υπουργός να ασχοληθούν με την ουσιαστική πλευρά της υπόθεσης, που είναι η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων που κινητοποιούν ή ενθαρρύνουν τους λεγόμενους αναρχικούς, τους "γνωστούς - άγνωστους" ταραχοποιούς. Και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό να κάνουμε συνυπεύθυνους την εκπαιδευτική κοινότητα και προπαντός τις πρυτανικές αρχές, συνυπεύθυνους στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διότι σ' αυτό αποσκοπεί η πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ