Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικάζουν ροδακινοπαραγωγούς για τους αγώνες τους

Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας ζητά εισαγγελέα, για να ελέγξει τα "κυκλώματα" που λυμαίνονται το μόχθο των αγροτών

Δεκάδες ροδακινοπαραγωγοί της Αλμωπίας και άλλων περιοχών του Νομού Πέλλας σύρονται και πάλι στο εδώλιο γιατί τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την άδικη σε βάρος τους πολιτική, να ζητήσουν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους, έγκαιρη αποπληρωμή του μόχθου τους κ. ά. Οδηγούνται σε δίκη στις 9 Φλεβάρη, ενώ φέτος - για άλλη μια χρονιά - δεν έχουν εξοφληθεί για ροδάκινα που παρέδωσαν σε βιομηχανίες το περασμένο καλοκαίρι. Κι απ' αυτό και μόνο το στοιχείο τεκμηριώνεται και το δίκαιο των κινητοποιήσεων που έγιναν τον Ιούνη του 1990 και για τις οποίες σύρονται στα δικαστήρια (Εφετείο Θεσσαλονίκης).

Οι αγρότες της περιοχής σέρνονται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση και με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Μάλιστα ορισμένοι απ' αυτούς παραπέμπονται ενώ ούτε καν συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Ο στόχος είναι η τρομοκράτηση των αγροτών, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις τους στην αντιαγροτική πολιτική.

Με αφορμή τη δίκη των ροδακινοπαραγωγών, η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους άδικα διωκόμενους ροδακινοπαραγωγούς και ζητά το σταμάτημα κάθε δίωξης, ενώ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή της ασχολήθηκε για μια ακόμα φορά με τα σοβαρά αγροτικά προβλήματα του νομού και τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους κατοίκους του νομού και γενικότερα στους αγρότες. Ολα αυτά τα προβλήματα, καταγγέλλεται, είναι δημιουργήματα της πολιτικής ξεκληρίσματος της αγροτιάς εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και προηγούμενα της ΝΔ.

Το ροδάκινο, επισημαίνεται ειδικότερα στην ανακοίνωση της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, από πηγή συναλλάγματος και σημαντικό στήριγμα της οικονομίας του νομού, το κατάντησαν προβληματικό. Και τις όποιες - έστω και σποραδικές - αντιδράσεις των αγροτών προσπάθησαν και προσπαθούν να κάμψουν με τη βοήθεια του αστυνομικού κράτους και των διαφόρων μηχανισμών.

Κυκλώματα

Οπως είναι γνωστό οι παραγωγοί έχουν μετατραπεί σε διπλά θύματα της ΕΕ, που μειώνει τις τιμές και τα εισοδήματά τους, αλλά και κυκλωμάτων που, στο μεταξύ, δημιουργήθηκαν και ληστεύουν τους αγρότες - ροδακινοπαραγωγούς, κλέβοντας το μόχθο τους. Μπροστά στην ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας ζητά την επέμβαση του εισαγγελέα και γενικότερα της πολιτείας για την πάταξη όλων εκείνων των κυκλωμάτων που μεθοδεύουν τη μείωση της θεσμικής τιμής στα ροδάκινα.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, που στόχος τους είναι η μείωση της τιμής του ροδάκινου, έχουν σαν αποτέλεσμα πέρα από την ουσιαστική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών και τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές. Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας καταγγέλλει ότι υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα βιομηχάνων - συνεταιριστών και ομάδων παραγωγών, που με τις ενέργειες τους αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος και στη δημιουργία μαύρου αφορολόγητου χρήματος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους πραγματικούς παραγωγούς.

Υπεύθυνοι μάλιστα για τις καθυστερήσεις είναι οι ομάδες παραγωγών που καθυστερούν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και υψηλές κρατήσεις πέρα των εξόδων και των προκαταβολών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ