Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ... πολυτέλεια

Ε, όχι και πολυτέλεια κύριε γενικέ γραμματέα της Νέας Γενιάς ο προβληματισμός για την αποποινικοποίηση ή όχι της χρήσης των ναρκωτικών και του διαχωρισμού των "σκληρών" και "μαλακών"! Και όχι η άποψη αυτή να διατυπώνεται στο όνομα ότι η κοινωνία δε διαθέτει υποδομή για τη θεραπεία των χρηστών.

Είναι θρασύτατη πρόκληση για τους νέους που είναι στην πρέζα και τους αγωνιούντες γονείς τους τέτοιες δηλώσεις. Δεν μπορεί η γύμνια της πολιτείας σε θεραπευτικά προγράμματα να αναπληρώνεται με χυδαιότητες και αυθαίρετες αμπελοφιλοσοφίες. Δεν μπορεί ο εκπρόσωπος της επίσημου θεσμού της πολιτείας για τη νεολαία να μην αναφέρει λέξη για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ναρκωτικών απ' τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του περιπτέρου "18 Ανω" που βγάζουν καθαρούς ανθρώπους στην κοινωνία. Δεν μπορεί ο εκπρόσωπος της ΓΓΝΓ να υποστηρίζει τη λύση μόνο των υποκαταστάτων όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο υποσχέθηκε και νέες θεραπευτικές κοινότητες και αυτός να το αγνοεί προκλητικά και να παραιτείται, έστω, και απ' τη φραστική διεκδίκηση - έτσι βρε αδελφέ, για τα μάτια του κόσμου.

Η παραίτηση του γενικού γραμματέα απ' την "καθαρή" λύση γεννά πολλά ερωτηματικά. Γιατί αποσιωπά την άλλη λύση; Γιατί υποστηρίζει μόνο τη λύση των υποκαταστάτων; Δεν αξίζουν ούτε καν μνείας οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και το περίπτερο "18 Ανω"; Δεν τον νοιάζει τον κ. Τσιλιγκαρίδη ότι οι άνθρωποι στο περίπτερο "18 Ανω" δουλεύουν χωρίς να ξέρουν αν θα συνεχιστεί η εργασιακή τους σχέση γιατί δε ρυθμίστηκε το θέμα τους; Γιατί δε ζητά τα ρέστα απ' την πολιτεία για αυτό και της ζητά "εξηγήσεις" μόνο για την αποποινικοποίηση;

Η υποκρισία και η "παραμύθα" του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς έχει άλλο σκοπό. Την απόκρυψη των αιτιών που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά. Συμβαίνει, μάλιστα, αυτή την περίοδο να αποσιωπώνται προκλητικά σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αιτίες για τη χρήση των ναρκωτικών. Και η αποσιώπηση αυτή συνοδεύεται από ένα άνευ προηγουμένου μάρκετινγκ για τα υποκατάστατα. Η εξάρτηση απ' τα ναρκωτικά πριν γίνει ατομικό σύμπτωμα έχει διαμορφωθεί ως κοινωνική συμπεριφορά στα πλαίσια της κυρίαρχης ιδεολογίας σε μια εποχή μάλιστα βαθιάς παρακμής του συστήματος.

Για αυτή την πλευρά ο κύριος γενικός ραμματέας σιωπά. Ομως τι - αλήθεια - να πει όταν τα δρώμενα στη σκηνή αποτελούν έναν εφιάλτη για το νέο; Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά η κυβέρνηση, της οποίας αποτελεί έναν βραχίονα, υποστηρίζει με θρησκευτική ευλάβεια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελεί στην πράξη ένα βάρβαρο αποκλεισμό για τους νέους.

Η προβολή της "φιλελευθεροποίησης" ως μοναδικής λύσης στην αποτυχία της αντιμετώπισης των ναρκωτικών είναι μια χίμαιρα και μάλιστα αντιδραστική. Κι έπειτα το υποκατάστατο παθητικοποιεί τον νέο και τον οδηγεί σε μεταφυσικές λύσεις. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε ο ίδιος με την αλλαγή στάσης ζωής τού ανατίθεται στα εργαστήρια μιας φαρμακευτικής εταιρίας.

Αλλά ποιος να τον εμπνεύσει για μια αλλαγή στη στάση της ζωής του; Μήπως οι "προβληματισμοί" του κ. Τσιλιγκαρίδη;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προπαγάνδα της νόμιμης μαστούρας (2011-07-01 00:00:00.0)
Προεκλογικές... δόσεις (2000-03-28 00:00:00.0)
Αντίδοτο στη ναρκοφιλολογία (1997-04-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-22 00:00:00.0)
Κυβερνητικές προτεραιότητες στα λόγια (1996-11-16 00:00:00.0)
Η ευκολία της ελληνικής αντιγραφής (1995-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ