Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Κυβερνητικές προτεραιότητες στα λόγια

ΚΝΕ: "Οχι" στο διαχωρισμό των ναρκωτικών

Μολονότι στα λόγια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και γενικότερα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, εντούτοις στην πράξη υποτάσσεται στη λογική της λιτότητας, καθώς έχει καθηλώσει τις υπάρχουσες θεραπευτικές μονάδες και απλώς... εύχεται για τη δημιουργία νέων μονάδων.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής απραξίας είναι το γεγονός ότι ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είναι ακέφαλος μετά την εκλογή του Στ. Μανίκα στο βουλευτικό αξίωμα. Βέβαια, ο υπουργός ο υπουργός Υγείας - ΠρόνοιαςΚ. Γείτονας - κατά τα ειωθότα στις δηλώσεις - διαβεβαίωσε χτες ότι θα αντικατασταθεί σύντομα.

Χτες, ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης, συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών και συζήτησαν σε ποιον τομέα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Αν και μια συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τις πολιτικές νεολαίες, έχει την αξία της, εν τούτοις λειτουργεί ως επίφαση στην κυβερνητική απραξία, όταν δεν υπάρξουν δράσεις υλοποίησης των όποιων αποφάσεων. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγματα γραφής στην ασυνέπεια του προβλήματος των ναρκωτικών. Οχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι θεραπευτικές κοινότητες όπως είχε υποσχεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αλλά χρονίζουν σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα των μονάδων απεξάρτησης και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται εντός ΕΣΥ.

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης υποστήριξαν ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι εναρμονισμένες με την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου δίδεται προτεραιότητα στην πρόληψη, τις εναλλακτικές μορφές θεραπευτικών προγραμμάτων, την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη. Ακόμη, ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και χτες το πρωί στη Βουλή, περί αποποινικοποίησης του χρήστη, αλλά όχι και της χρήσης.

Σε ερώτηση αν θα επιλυθούν τα τρομακτικά προβλήματα με τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, που αντιμετωπίζει το Περίπτερο "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ο υπουργός απάντησε ότι υπέγραψε τροπολογία, η οποία έχει σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία προς επεξεργασία και θα λύνει οριστικά το ζήτημα. Σε άλλη ερώτηση, αν θα επεκταθεί το πρόγραμμα μεθαδόνης, ο Μ. Σκουλάκης είπε ότι αναμένουν την έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος.

ΚΝΕ: "Οχι" στο διαχωρισμό

Το ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της πρόληψης ήταν το μόνο που βρήκε σύμφωνους όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών. Στα άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα, όπως η αποποινικοποίηση ή μη της χρήσης και η διάκριση των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", οι απόψεις που εξέφρασαν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο Λάζαρος Μυλωνάς από την ΚΝΕ σημείωσε ότι εκπροσωπεί τη μόνη πολιτική οργάνωση νεολαίας, που αντιτίθενται σε όλες τις ναρκωτικές ουσίες και που θεωρεί ότι η μεθαδόνη δεν αποτελεί λύση, αφού είναι ισχυρό ναρκωτικό. "Είμαστε αντίθετοι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και στο διαχωρισμό των ουσιών. Αυτοί είναι και οι λόγοι που δε συμμετέχουμε στη Διαρκή Επιτροπή Νεολαιών", τόνισε. Ακόμη, κατάγγειλε την προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων και της κοινής γνώμης στο θέμα της νομιμοποίησης της χρήσης από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στην πρόληψη είπε ότι συστατικό στοιχείο της είναι η ενημέρωση. "Ομως δεν είναι μόνο αυτό - πρόσθεσε. Πρόληψη σημαίνει εξασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών προϋποθέσεων, ώστε ο κάθε νέος να διαμορφώνει ώριμη προσωπικότητα - φραγμό στα ναρκωτικά. Πρόληψη σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε να μειώνεται η ζήτηση ναρκωτικών ουσιών".

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο Θόδωρος Κόλλιας από το ΣΥΝ. Ζήτησε να γίνει διαχωρισμός των ναρκωτικών ουσιών "ανάλογα με την επικινδυνότητά τους", αποποινικοποίηση της χρήσης και διεύρυνση των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων. Ο Βασίλης Φεύγας από την ΟΝΝΕΔ τόνισε ότι η καλύτερη καταστολή είναι η πρόληψη, που σημαίνει ενημέρωση και ότι πρέπει να διαχωριστεί η θεραπευτική αγωγή από το σωφρονιστικό σύστημα. Ακόμη, ζήτησε την επέκταση του προγράμματος μεθαδόνης.

Η Τζωρτζίλια Μπαλούμη από τη νεολαία της ΠΟΛ. ΑΝ. τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διάκριση του χρήστη από τον επαγγελματία έμπορο.

Η Τόνια Αντωνίου από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι εκτός απ' την ΚΝΕ με τις άλλες νεολαίες έχουν περίπου τις ίδιες θέσεις.

Δεν πειράζει που υπάρχει αυτή η "σύμπνοια" των πολιτικών - πλην της ΚΝΕ - νεολαιών. Αρκεί που οι θέσεις αρχής της ΚΝΕ έχουν την έγκριση των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν καθημερινό βίωμά τους τη μάχη κατά των ναρκωτικών και την προσπάθεια απεξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ